Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Julien Libeer (26 maart 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Julien Libeer (26 maart 2022)

za 26 maart 2022

Zaterdag 26 maart presenteerde pianist Julien Libeer Een goedemorgen met...

Muziek als dialoog lijkt een rode draad door leven en loopbaan van de Belgische pianist Julien Libeer. Zijn nieuwe album en concerttournee heet niet voor niets A Well-Tempered Conversation. Op die dubbel-cd gaat Bach muzikaal het gesprek aan met componisten die zich door hem lieten inspireren.

Julien Libeer wordt in 1987 geboren in het Belgische Wevelgem. Zijn moeder is docent Frans en zijn vader ondernemer. De fascinatie voor muziek begint op zijn vierde, wanneer hij de documentaire ziet waarin componist Leonard Bernstein zijn eigen West Side Story dirigeert.

Na de middelbare school in Kortrijk studeert hij piano in Brussel en Parijs. Zijn leermeesters - onder wie de Portugese Maria João Pires - onderwijzen hem dat vrijheid zijn belangrijkste bezit is op het podium en in het leven. Hij verzamelt grote prijzen, zoals de Juventus Award voor de meest veelbelovende jonge Europese solist.

Libeer gelooft dat muziek ook een krachtbron kan zijn voor een menselijker samenleving. In zijn Salon Libeer in Brugge wisselt hij daarover van gedachten met filosofen en historici. En hij is de artistiek leider van een korenproject voorkinderen in de arme Brusselse buurt Molenbeek.