Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Martijn Cornet (5 maart 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Martijn Cornet (5 maart 2022)

ma 7 maart 2022

Zaterdag 5 maart presenteerde bariton Martijn Cornet Een goedemorgen met...

Eind maart zingt bariton Martijn Cornet bij het Residentie Orkest, maar in de tussenliggende weken heeft hij als Meester Martijn groep zeven  van een Hilversumse basisschool onder zijn hoede.  
Martijn Cornet wordt geboren in 1982 in Velsen-Zuid. Van zijn oma krijgt hij op de vrije woensdagmiddagen zijn eerste pianolessen, althans als hij niet naar buiten vlucht om te voetballen. Zingen doet Cornet in het kinderkoor van de Hervormde Kerk. Op de middelbare school hoort zijn muziekleraar iets bijzonders in zijn stem, ondanks een flinke baard in de keel.  

Het zal wel, denkt Cornet, maar na een zware knieblessure bij het voetballen, besluit hij toch zangles te nemen. Het kwartje valt. Zeventien jaar oud doet hij op sneakers, en met zijn 82-jarige oma achter de piano, auditie bij het Conservatorium van Amsterdam. 

Na zijn bachelor studeert hij verder bij Operastudio Nederland. Op zijn 23ste maakt Cornet zijn debuut bij de ZaterdagMatinee als boerenpummel Masetto in Mozarts Don Giovanni. Hij zingt negen maanden in Theater an der Wien in Wenen, en leert daar ook de eenzame kant van het operabestaan kennen. Vervolgens maakt hij acht jaar deel uit van het vaste zangers-ensemble bij het Aalto Theater in Essen, en reist daarnaast voor de muziek de wereld  over. 

Om meer bij zijn gezin te zijn, verruilt Cornet zijn vaste baan in Essen voor het freelancebestaan, net op het verkeerde moment, een maand voordat in maart 2020 de coronacrisis losbreekt. Tijdens de lockdowns werkt hij wat maanden  in de bouw, en begint als zij-instromer in het basisonderwijs. En nu staat de operazanger dus ook voor de klas.