Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Alicja Gescinska (26 februari 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Alicja Gescinska (26 februari 2022)

za 26 februari 2022

Zaterdag 26 februari presenteerde de Pools/Belgische filosoof, schrijver en tv-maker Alicja Gescinska Een goedemorgen met...

Deze maand verscheen het boek Apate spreekt, een monoloog waarin Gescinska in de huid kruipt van de godin van de leugen. ‘Zonder mij’, zegt Apate, ‘bestaan er geen feesten, geen liefde, geen muziek of schilderkunst, geen kinderlijke onschuld, geen heroïek van de misleiding.’  
Een scherp en prikkelend betoog over de leugen als deugd.
 
Alicja Gescinska wordt in 1981 geboren in de Poolse hoofdstad Warschau. Het land is in die jaren het decor van een strijd tussen een groeiende democratische volksbeweging en het dictatoriale communistische regime.  
Gescinska’s vader is ingenieur, haar moeder redacteur bij een uitgever. Op haar zevende ontvlucht het gezin de Poolse dictatuur. Ze belanden in België. Na de middelbare school in Lede, gaat Gescinska studeren aan de Universiteit van Gent. Ze begint met journalistiek, maar ze schakelt al snel over naar moraalwetenschappen.  
Haar eerste boek De verovering van de vrijheid uit 2011 is een mengsel van filosofie en autobiografie, een pleidooi voor een liefdevol en betrokken bestaan. Dat zal ook de rode draad worden in haar andere boeken. Ze schrijft de roman Een soort van liefde, gedichten en essays. Een van die boek zal ongetwijfeld ter sprake komen, Thuis in Muziek, waarin ze zich afvraagt of muziek ons tot betere mensen kan maken.