Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met...Ruysdael Kwartet (17 oktober 2020)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met...Ruysdael Kwartet (17 oktober 2020)

za 17 oktober 2020

Het is bijna 25 jaar geleden, dat vier jonge studenten van het Conservatorium Den Haag samen het Ruysdael Kwartet oprichten. Ze nemen les bij gevestigde namen als het Amadeus Quartett, het Hagen Quartett en het Alban Berg Quartet.

Dat loont, want het Ruysdael Kwartet maakt al gauw naam en faam met het winnen van prijzen als de Béla Bartók Prijs, de eerste prijs op he Charles Hennen concours en de Kersjes van de Groenekan Prijs. Het kwartet neemt 5 CD’s op die stuk voor stuk lovend worden ontvangen en richt in 2015 een eigen kamermuziekfestival op: Zoom. Naast klassiek repertoire speelt het kwartet ook veel opdrachtcomposities, van onder meer Eric Verbugt, Jan-Peter de Graaff en Gabriel Prokofiev.

Wie zijn deze vier bevlogen strijkers?

Primarius is Joris van Rijn, ook bekend als solist en concertmeester van onder meer het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast zit Emi Ohi Reshnik, die op haar 15e debuteerde in Carnegie Hall en later concertmeester werd in de Radio Kamer Filharmonie. Altviolist is Gijs Kramers, die niet alleen altviool speelt - trouwens ook in The Philharmonia Orchestra Londen - maar ook dirigeert en componeert. En Michael Mülller, solocellist van het Radio Filharmonisch Orkest en voorheen cellist in het wereldberoemde Parkanyi Kwartet, is sinds vorig jaar het nieuwe fundament van het Ruysdael Kwartet.