De Stem
EO

#3 - Zingen als topsport (met Groot Omroepkoor o.l.v. James MacMillan) (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. De Stemchevron right
  3. #3 - Zingen als topsport (met Groot Omroepkoor o.l.v. James MacMillan) (S03)

vr 9 juni 2023

Klassieke componisten zijn over het algemeen al lang geleden overleden. Voer je hun stukken uit, dan kun je zelf je interpretatie geven aan de partituur die de componist heeft achtergelaten. Het Groot Omroepkoor zingt ook regelmatig werk van nog levende componisten - en vaak dirigeren die dan ook zelf hun werk. 13 mei speelden het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw Le Grand Inconnu van James MacMillan, met MacMillan als dirigent.

Hoe is het om de maker zelf op de bok te hebben? Wat vraagt dat van de dirigent van het Groot Omroepkoor, die richting de uitvoering van het stuk letterlijk het stokje moet overdragen? Hoe is het om elke paar weken weer een compleet nieuw stuk in een ander genre te zingen? En hoe kun je als zanger fit blijven tot aan je pensioen? Gerja Wolf gaat op pad met Roelien van Wageningen, alt in het koor.

Alle muziek van deze aflevering komt uit Le Grand Inconnu van James MacMillan, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, tijdens de NTRZaterdagMatinee van 13 mei 2023.