De Klassieker
AVROTROS

#1 - Waarom miljoenen voetbalfans al jaren naar Händel luisteren

  1. Podcastschevron right
  2. De Klassiekerchevron right
  3. #1 - Waarom miljoenen voetbalfans al jaren naar Händel luisteren

di 8 juni 2021

Hoor je op tv de 'Champions League Hymne', dan is de eerste reactie natuurlijk: bakje chips erbij, naar de bank rennen en lekker de wedstrijd kijken! Deze aanstekelijke hymne werd geschreven door Tony Britten, een Engelse componist die wel héél goed heeft geluisterd naar de Duitse componist Georg Friedrich Händel. Twee eeuwen eerder schreef Händel namelijk een net zo aanstekelijke kroningshymne, voor de Engelse King George de Tweede. Met daarin het beroemde koorwerk 'Zadok The Priest'. En ja, dat koorwerk is duidelijk de inspiratiebron voor de 'Champions League Hymne'.

Hoe is dit zo gekomen? Hoe kwam Händel eigenlijk tot zijn invloedrijke werk? En... hoe kan het dus dat miljoenen voetbalsupporters over de hele wereld al bijna 30 jaar naar de klassieke componist Händel luisteren? Carine legt het je uit!

In de podcast 'De Klassieker' bewijst AVROTROS-presentator Carine Lacor dat voetbal en klassieke muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Elke aflevering is een muziek- en sportverhaal van ongeveer 15 minuten: perfect voor in de rust van een voetbalwedstrijd!