De componistenkamer
VPRO

#17 - Rokus de Groot

  1. Podcastschevron right
  2. De componistenkamerchevron right
  3. #17 - Rokus de Groot

di 14 februari 2023

Voor deze aflevering van de serie De componistenkamer ging Melchior Huurdeman op bezoek bij Rokus de Groot. Hij werd in 1947 in het Gelderse Aalst geboren in een streng gelovig gezin. Zingen in de huiskamer en orgelspelen waren zijn eerste stappen in de muziek.


Een gesprek over zijn reizen naar India, over een dierbaar boekje uit zijn jeugd en over de stem van zijn moeder. 

 

Het blijft hoe dan ook en iedere keer weer een bijzonder gevoel om iemands privédomein binnen te stappen. Zeker bij iemand wiens  naam en muziek je al heel lang kent. De nog steeds zeer actieve Rokus de Groot, inmiddels 75 jaar, woont en werkt in Amsterdam-West.

In de huiskamer staat een fraaie bruine Pleyel vleugel met in zijn ronding een klavecimbel gedrukt. Schilderijen en beelden verraden zijn liefde voor India. De werkkamer ligt een verdieping lager…

 

Op 11- jarige leeftijd kreeg Rokus zijn eerste orgellessen in de Grote Kerk van Dordrecht en studeerde hij van 1958 tot 1968 bij organist Willem Vogel. Maar professioneel organist worden wilde hij uiteindelijk niet. Hij ging muziekwetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde cum laude af. In 1991 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht. Er volgde een leven van college’s geven, artikelen schrijven, symposia bezoeken en conferentie organiseren…wereldwijd. Vanaf 2000 werd hij hoogleraar muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (hoofdvak: Muziek van de 20ste en 21ste eeuw). Naast alle bedrijvigheid componeerde hij en dat tot op de dag van vandaag.