De componistenkamer
VPRO

#13 - Willem Jeths

  1. Podcastschevron right
  2. De componistenkamerchevron right
  3. #13 - Willem Jeths

za 27 november 2021

Vanaf het Leidseplein loop je via een aantal straatjes naar het huis van componist Willem Jeths. Hij woont boven een pizzeria wat niet uitzonderlijk is in deze buurt. De houten trap is oud en heeft versleten donkerbruine treden. De kamer op de eerste verdieping is een beetje Jugendstil-achtig ingericht. Zie je wel, muziek zegt heel veel over de maker.

Willem Jeths werd geboren in Amersfoort in 1959. Hij studeerde in Utrecht compositie bij Hans Kox en Tristan Keuris. De prijzen kwamen al rap. Hij viel op met zijn ongehoorde klanken, kleuren en speeltechnieken. Hij verstond het ambacht van orkestreren als geen ander. Willem Jeths werd een toonaangevend componist.

In 1993 brak hij door met het vioolconcert ’Glenz’, gecomponeerd voor Amsterdam Sinfonietta en solist Peter Brunt. ‘Glenz’ werd bekroond en internationaal zo goed ontvangen dat het beroemde Kronos Quartet direct een strijkkwartet bestelde.


Vooral het licht is van levensbelang in zijn werkkamer. Op dit moment schrijft hij zijn tweede celloconcert…aan de piano. In de kamer van Jeths staat geen enkele computer. “Ik ben altijd op zoek naar een randje, een soort kleur die je eigenlijk nooit via zo’n programma kunt oproepen. En dan hoor ik het liever van binnen.”


We spreken over het licht en de dood, over Nederland en Italië, over de opera Ritratto en zijn meesterlijke Requiem.