Passaggio van 22 mei 2020

Passaggio

Vrijdag 22 mei 2020, 19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Videocamera Video
Camiel Boomsma speelt Mendelssohn-Bartholdy's Lieder ohne Worte
Het Venezianisches Gondellied" door Camiel Boomsma
Camiel Boomsma speelt Mendelssohn-Bartholdy's Lieder ohne Worte
Videocamera Video
Busoni door de ogen van Camiel Boomsma en Marieke Vos
Busoni's Elegie door Boomsma en Vos
Busoni door de ogen van Camiel Boomsma en Marieke Vos
Luidspreker Luidspreker
19:13u Gedicht: Vreemde vogel, van Leonard Nolens

Mei alweer. Alweer dat laveloze lawaai

van duizenden snavels in de donkere bladerdaken.

19:13u Gedicht: Vreemde vogel, van Leonard Nolens
Luidspreker Luidspreker
19:20u Brief aan Chopin, van Camiel Boomsma

Pianist Camiel Boomsma gebruikt deze tijd van werkloosheid om zich nuttig te maken: hij is brieven gaan schrijven aan dierbare componisten, en voegt daar aantekeningen aan toe over belangrijke composities. Het zou uiteindelijk een boek kunnen worden. Ik fungeer zo af en toe als postillon d'amour. Vanavond is het de beurt aan Chopin, in wie Camiel een unieke versmelting beluisterd van Vakmanschap, Artisticiteit en Persoonlijkheid

19:20u Brief aan Chopin, van Camiel Boomsma
Luidspreker Luidspreker
19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone van Femke Steketee en Tobias Borsboom/5

Het is haar debuutcd, die ze met veel zorg heeft gemaakt en een persoonlijk stempel draagt. Femke Steketee hoorde in haar jeugd hoe haar vader, als ze zelf al op bed lag, op de zolder boven haar hoofd, zat te componeren. Huug Steketee is solo-trompettist bij het Residentie Orkest, dus ze het niet van een vreemde. Sterker, met een van zijn stukken sluit de cd af: Lullaby. Verder werkte Femke samen met een illustrator, Rhaida el Touny, met wie ze samen een soort verhaal heeft ontwikkeld over jonge sterke vrouwen, in beeld en klank. Nog een opvallende trek van deze cd, 'La fille et le saxophone' dat het aandeel van vrouwelijke componisten ongeveer 50% is. Ze stelde 'm verder samen uit haar favoriete saxofoonmuziek, en een bewerking van de hobosonate van Poulenc. Kortom, een selectie met een rijk palet, waaraan pianist Tobias Borsboom een prachtige bijdrage levert. Vanavond o.a. Lullaby, van haar vader

19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone van Femke Steketee en Tobias Borsboom/5