Passaggio van 20 mei 2020

Passaggio

Woensdag 20 mei 2020, 19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Luidspreker Luidspreker
19:13u Gedicht: Parus caeruleus van Jan Kal

Parus caeruleus? Schrijf dat eens op.

Parus caeruleus. Als ik dat lees,

zou ik niet denken aan een pimpelmees,

zo met zo'n leuk blauw kapje op zijn kop.

19:13u Gedicht: Parus caeruleus van Jan Kal
Luidspreker Luidspreker
19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone, van Femke Steketee & Tobias Borsboom/3

Het is haar debuutcd, die ze met veel zorg heeft gemaakt en een persoonlijk stempel draagt. Femke Steketee hoorde in haar jeugd hoe haar vader, als ze zelf al op bed lag, op de zolder boven haar hoofd, zat te componeren. Huug Steketee is solo-trompettist bij het Residentie Orkest, dus ze het niet van een vreemde. Sterker, met een van zijn stukken sluit de cd af: Lullaby. Verder werkte Femke samen met een illustrator, Rhaida el Touny, met wie ze samen een soort verhaal heeft ontwikkeld over jonge sterke vrouwen, in beeld en klank. Nog een opvallende trek van deze cd, 'La fille et le saxophone' dat het aandeel van vrouwelijke componisten ongeveer 50% is. Ze stelde 'm verder samen uit haar favoriete saxofoonmuziek, en een bewerking van de hobosonate van Poulenc. Kortom, een selectie met een rijk palet, waaraan pianist Tobias Borsboom een prachtige bijdrage levert. Celia Swart schreef een In Memoriam voor de moeder van Femke, die in 2011 overleed: 'Les secrets de l'air', dat tegelijk een ode is aan Zeeland, waar ze vandaan komt. Geen provincie waar het weer zo snel om kan slaan ... 

19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone, van Femke Steketee & Tobias Borsboom/3