Passaggio van 19 mei 2020

Passaggio

Dinsdag 19 mei 2020, 19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Luidspreker Luidspreker
19:13u Gedicht: Voorjaar, van Jan Wolkers

De katten paren in de donkere tuinen,

tussen verwarde heesters en vergeten molm.

19:13u Gedicht: Voorjaar, van Jan Wolkers
Luidspreker Luidspreker
19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone, van Femke Steketee en Tobias Borsboom/2

Het is haar debuutcd, die ze met veel zorg heeft gemaakt en een persoonlijk stempel draagt. Femke Steketee hoorde in haar jeugd hoe haar vader, als ze zelf al op bed lag, op de zolder boven haar hoofd, zat te componeren. Huug Steketee is solo-trompettist bij het Residentie Orkest, dus ze het niet van een vreemde. Sterker, met een van zijn stukken sluit de cd af: Lullaby. Een andere compositie is weer gewijd aan haar in 2011 overleden moeder, een in memoriam dus, tegelijk een ode aan het landschap van Zeeland waar ze vandaag komt. Verder werkte Femke samen met een illustrator, Rhaida el Touny, met wie ze samen een soort verhaal heeft ontwikkeld over jonge sterke vrouwen, in beeld en klank. Nog een opvallende trek van deze cd, 'La fille et le saxophone' dat het aandeel van vrouwelijke componisten ongeveer 50% is. Ze stelde 'm verder samen uit haar favoriete saxofoonmuziek, en een bewerking van de hobosonate van Poulenc. Kortom, een selectie met een rijk palet, waaraan pianist Tobias Borsboom een prachtige bijdrage levert. Voor Poulenc ging ze te rade bij hoboïste Pauline Oostenrijk, die ze heeft leren kennen toen ze zelf bij het Residentie Orkest ging spelen. Dat orkest kent ze goed, omdat ze door haar ouders al als kind werd meegenomen, en omdat haar vader er solo-trompettist is.

19:30u Hollandsche Nieuwe! La fille et le saxophone, van Femke Steketee en Tobias Borsboom/2