STER Advertentie

Er is weinig repertoire voor geschreven, voor twee violen. Het is een lastige opdracht voor een componist, je hebt geen laagte, wel twee instrumenten die elkaar in de weg kunnen zitten. Nu brengen Maria Milstein en Mathieu van Bellen een cd uit met drie sonates, van Prokofiev, Gorecki en Ysayë, die van het hoogste niveau zijn. Maar dat komt ook omdat ze superieur worden uitgevoerd. In Diskotabel sprak het panel onmiddellijk over een uitzonderlijke graad van versmelting tussen de twee violisten. Nou ja, ze zijn ook een echtpaar. Dus dat zit wel goed. De sonate van Prokofiev is als een echt karakter, met allerlei verschillende facetten. Na deze ontmoeting ben je een ander mens, aldus Mathieu van Bellen.

En Ysayë slaagt er in zijn grote Sonate in, ondanks de beperkte middelen (twee melodie-instrumenten, allebei in de hoogte) toch een schitterend palet aan klank te produceren dat zelfs doet denken aan een strijkkwartet.

Aflevering 1

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/376812-hollandsche-nieuwe-sonates-voor-2-violen-van-maria-milstein-en-mathieu-van-bellen-1

Aflevering 2

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/376916-hollandsche-nieuwe-sonates-voor-2-violen-van-milstein-van-bellen-2

Aflevering 3

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/377022-hollandsche-nieuwe-sonates-voor-2-violen-door-milstein-van-bellen-3

Aflevering 4

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/377116-hollandsche-nieuwe-sonates-voor-2-violen-van-milstein-van-bellen-4

Aflevering 5

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/377213-hollandsche-nieuwe-sonates-voor-2-violen-door-milstein-van-bellen-5