Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Wanda de Kanter

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Wanda de Kanter

Deze week schets Hans Smit het culturele landschap van longarts en anti-tabaks activiste Wanda de Kanter. Een gesprek over verslaving en uitbuiting, maar ook over vriendschap, liefde en samen het leven bezingen.

Benieuwd naar de werken waar hij het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Fotograaf: Erwin Olaf

Erwin Olaf, eigenlijk Erwin Olaf Springveld is een Nederlands fotograaf. Hij werkt sinds de jaren 1980 in Amsterdam. Erwin Olaf is een internationaal exposerende fotograaf zijn fotografie is vaak gericht op de minderheidsgroepen in de samenleving, waaronder vrouwen, mensen van kleur en de LGBTQ+ gemeenschap. Olaf heeft altijd al een activistische benadering van gelijkheid gehandhaafd nadat hij in de jaren tachtig begon met het documenteren van pre-aids-homo-bevrijding in het Amsterdamse nachtleven. Hij heeft een gedurfde en soms controversiële aanpak waar hij vaak voor geprezen wordt en wat hem bijzondere samenwerkingen oplevert, van Vogue en Louis Vuitton tot het Stedelijk Museum in Amsterdam.

"Ik volg Erwin Olaf al langer. Hij is begonnen als gekke controversiële fotograaf, maar is inmiddels veel meer de diepte in gegaan. Hij is ook activist zoals ik, maar dan op heet gebied van homo-rechten. Ik houd ervan wanneer maatschappij en kunst gecombineerd worden en bekendheid gebruikt wordt voor een belangrijk, maatschappelijk onderwerp. Het geeft me energie als anderen ook ergens vol voor gaan. Als iemand je probeert wakker te schudden en aan het denken wilt zetten."

De Pastorale van Ramses Shaffy

Ramses Shaffy was een Nederlandse zanger. Met Liedjes als Sammy, We zullen doorgaan en Laat me, werd hij een van Nederlands grootste artiesten. Zelfs na zijn dood in 2009, worden zijn nummers nog regelmatig meegezongen. In 1968 bracht hij samen met Liesbeth List het nummer 'De Pastorale' uit. Een pastorale is eigenlijk een herderslied, maar dit nummer beschrijft een gesprek tussen de zon (Shaffy) en de aarde (List). Shaffy is als de zon arrogant en vurig, List de zon-aanbiddende aarde.

"De muziek van Shaffy is zo doorleefd. Zijn stem, maar ook zijn complexe leven vanwege onder andere zijn verslaving. In het tehuis waar hij zat, werd hij opgehaald om nog te zingen ondanks de korsakoff in zijn hoofd. Muziek blijft, dat vergeet je niet zo snel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marino Marini, the Angel of the city Venetië

Marino Marini was een Italiaanse beeldhouwer. Hij geldt als een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers van de moderne tijd. Marini werd geïnspireerd door de archaïsche periode in Griekenland en door de vormgeving van de Etruskische kunst. Vrouwelijk naakt, portretbustes en ruiters te paard zijn de centrale thema's van Marini's werk. Zijn werk werd in de loop der jaren steeds abstracter. Zijn werken bevinden zich in alle grote musea en beeldenparken, alsmede in vele steden in de openbare ruimte, in de gehele wereld.'The Angel of the city Venetië" is een van zijn vele werken en is naar schatting rond de jaren 50 gemaakt en gegoten.

"Ik was met mijn man in Venetie. Daar heb ik het beeldhoudwerk van Marino Marine voor het eerst gezien. De gehele collectie die hij heeft gemaakt heet ruiter te paard. Die term ‘ruiter te paard’ gebruiken wij als metafoor in onze 'stoppen met roken' cursus. Je bent zelf de ruiter door kennis etc. Maar je zit op een paard van behoeftes, stress, verslaving en verleiding. Als je helder blijft als ruiter kun je het paard besturen, maar een invloed van bijvoorbeeld alcohol kan dat niet."

Boek: De zwarte met het witte hart van Arthur Japin

"Ik heb iets met het onderwerp slavernij. Ik begrijp niet dat Nederland geen excuses daarvoor maakt. Ik snap heel goed dat mensen moeite hebben met wat hun familie destijds is aangedaan. Ik begon mij ook af te vragen waar het woord ‘verslaving’ vandaan komt. Dat komt niet voor niets, van slaaf zijn, van slavernij. Als roker ben je slaaf van de tabaksindustrie."

'De zwarte met het witte hart' wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de naoorlogse Nederlandse literatuur en betekende de doorbraak van schrijver Arthur Japin. Het waargebeurde verhaal speelt zich af in 1837. Waarin twee Afrikaanse prinsjes aan koning Willem I geschonken worden als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed. Terwijl de een zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht de ander om zijn Afrikaanse identiteit te behouden...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie