Festival Oude Muziek Utrecht

fomu

Napoli, de vergeten hoofdstad van de muziek: dat is het thema van de 38ste editie van het Festival Oude Muziek 2019, dat plaatsvindt in Utrecht van 23 augustus tot en met 1 september. 

In 1266 begon met de heerschappij van Anjou een periode van culturele hoogconjunctuur in Napels. Tussen de vijftiende en de achttiende eeuw groeide de stad uit tot een van Europa’s belangrijkste muziekcentra. Napels vertoonde een opvallend gunstig klimaat voor artistieke innovatie. De stad was zijn tijd ver vooruit. 

Het muzieklandschap was er buitengewoon divers dankzij de aanwezigheid van het (vice)koninklijke hof, de muziek- praktijk in kerken, broederschappen en liefdadigheids- instellingen, de financiële steun van gegoede burgers en de populariteit van lied en dans in het openbare leven. Het Napolitaans – geen dialect maar een echte taal – voedde niet alleen de traditionele canzoni maar ook de commedia dell’arte en de opera buffa, die Napels tot het centrum van het muziekdrama maakte.

Briljante renaissancecomponisten als Agricola en De Macque, barokke grootheden als Scarlatti, Caresana en Provenzale, en preklassieke meesters als Pergolesi, Leo en Jommelli: Napels daagt uit en inspireert. Tot O sole mio en Funiculi funicula aan toe.

Tijdens dit festival schittert Napels in al zijn kleuren, maar ook de uitdagingen van de stad komen aan bod. Hoe bouw je een toekomst op plavuizen van meer dan vijfentwintig eeuwen oud? Hoe verzoenen de Napolitanen heidense devotie en dwarse vernieuwingsdrang? En vooral: hoe leer je dansen naast een vulkaan? In Napels loop je de paradox van het leven tegen het lijf.

Geniet hier van de concerten van het Festival Oude Muziek in geluid, woord en beeld.


2019


2018