Opium van 4 oktober 2019

Opium

Vrijdag 4 oktober 2019, 22:34 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Luidspreker Luidspreker
22:44   Het gesprek - P.F. Thomése

Annemieke Bosman spreekt schrijver P.F. Thomése, vaderliefde is zijn nieuwste boek.

Vaderliefde
De ouders van P.F. Thomése zijn gestorven, de restanten van hun levens staan in een paar dozen op zolder. De schrijver beseft dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden.

Ooit vertelde zijn vader hem in het schemerdonker voor het slapen gaan eindeloze verhalen. Maar hij repte met geen woord over zijn bloedstollende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder vertelde zelfs helemaal nooit iets, al verzweeg zij misschien wel de prachtigste verhalen die in Vaderliefde te vinden zijn.

De ‘nagelaten zoon’ ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en schitterende verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Tezamen vormen de ‘gemiste levens’ van zijn ouders en voorouders ongetwijfeld een familieroman, maar bovenal leest Vaderliefde als de mythologie van een jeugd.

22:33   Opium Backstage - Robbrecht Van Cauwenberghe

Robbrecht Van Cauwenberghe bespeelt de bajan, een Russische variant van de moderne knopaccordeon. Robbrecht legt zich voornamelijk toe op het creëren van nieuwe muziek voor zijn instrument, zo werkte hij samen met verschillende componisten zoals Martijn Padding en Hans Abrahamsen. Sinds 2014 vormt hij een duo met violiste Coraline Groen (Concertgebouworkest). Door de combinatie van instrumenten (viool & bajan) vormen zij een uniek duo dat zich toelegt op muziek van hier & nu. Daarnaast is hij als docent verbonden aan meerdere muziekscholen. Komend weekend gaat Zwijnenstal in premiere, een familievoorstelling van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera. Robbrecht speelt met gitarist Frank Stukker de livemuziek in de voorstelling.

Zwijnenstal
Zwijnenstal is een spannende, humoristische familievoorstelling gebaseerd op de roman Animal Farm van George Orwell. Een voorstelling met heel veel livemuziek en een topcast: Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Een voorstelling over macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt. Te zien van 6 oktober t/m 30 november 2019 in de theaters.

Opium Backstage - Robbrecht Van Cauwenberghe
Luidspreker Luidspreker
23:51   Het nachtkastje van Wytske Versteeg - Dag 5

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. 

Wytske Versteeg (1983) schreef inmiddels een essaybundel en vier romans, waarvan Boy in 2013 werd onderscheiden met de BNG Literatuurprijs. Onlangs werd aan haar voor haar gehele oeuvre tot nu toe de Frans Kellendonkprijs 2020 toegekend.

Luidspreker Luidspreker
23:11   Opium Atelier - Sjimmie Veenhuis: Dag 5

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Muziek in deze uitzending

Uitzending 4 oktober 2019

22:36

Andriessen, Jurriaan

Berkshire symphonies - deel I, "Poco adagio - allegro giusto"

Radio Symfonieorkest

Vedernikov, Alexander

NM classics

NM 92091

22:56

Tiersen, Yann

Good bye Lenin! ; "Father and mother"

Tiersen, Yann [piano] & Perosino Gravallon, Pierre [vibrafoon]

EMI

7243 5931442 6

23:00

Rodrigues, Amalia

Fado Marujo

Rodrigues, Amália [zangstem] & Ribeiro, A. [gitaar] & Barbosa, L. [gitaar]

DISKY

BX 902352

23:03

Glass, Philip

Strijkkwartet nr.2, "Company" - compleet

Borusan Kwartet

Onyx

4171

23:21

Stravinsky, Igor

L'Oiseau de feu - deel I + deel II

Radio-Symfonie-Orchester Berlin

Maazel, Lorin

Deutsche Grammophon

3344137

23:31

Obrecht, Jacob

Tmeisken was jonck

Camerata Trajectina & Brisk & La Caccia

Globe

Globe 6059

23:53

Sibelius, Jean

Belsazars feest, op.51 ; suite - deel III, "Nocturne"