Opium van 18 januari 2019

Opium

Vrijdag 18 januari 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Rob Waumans

Rob Waumans (1977) debuteerde in 2011 met de roman 'Als je de stad binnenrijdt’. In 2013 verscheen 'De nacht van Lolita'. Hij schreef artikelen en verhalen voor o.a. 'NRC Handelsblad', 'De Revisor' en 'De Brakke Hond', en hij publiceert in 'Hard Gras'. Zijn nieuwste roman 'De solist' verschijnt is net verschenen.

‘De solist’ van is het op ware feiten gebaseerde verhaal van een radeloze en wellicht redeloze zoektocht. Nadat de Russen Berlijn hebben ingenomen, keert de joodse musicus Valentin Grossman na jarenlange onderduik terug naar huis. Zijn geliefde Elise is tijdens de zware bombardementen van april in verwarde toestand gevlucht en spoorloos verdwenen. Tegen het decor van een kapotgeschoten stad waarin de Russen het voor het zeggen hebben, gaat hij naar haar op zoek. Al snel beseft hij dat er maar één manier is om haar te vinden: via hetzelfde pad dat hen bij elkaar bracht, de muziek. In een wereld waar niemand veilig is en geweld regeert, probeert hij het onmogelijke: de Berliner Philharmoniker samenbrengen en een concert geven in de ruïnes van een stad die zichzelf sneller bijeenraapt dan voor mogelijk werd gehouden.

Het gesprek - Rob Waumans
22:33   Opium Backstage - Julian Schneemann

Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.

Als zoon van hoboïst Bart Schneemann was pianist en componist Julian Schneemann tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma.

Caravan verbindt werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. De jonge musici van Caravan gaan samen op reis, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken. Caravan vertelt één verhaal, als ware het een pleidooi voor de kracht van diversiteit.
Foto: Melle Meivogel

Opium Backstage - Julian Schneemann
Luidspreker Luidspreker
23:50   Het nachtkastje van Ingmar Heytze - dag 5

Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die naast hun bed liggen.

De in Utrecht geboren Ingmar Heytze debuteerde op zijn 19de als dichter. Naast poëzie schrijft hij romans, dagboeken en artikelen voor verschillende tijdschriften en kranten. Al zijn stukken schrijft hij gedreven door muziek: “Muziek is de motor van mijn werk”. Klassieke muziek heeft zijn voorkeur om de dag mee te beginnen: “Muziek als Mentale Koffie”.

23:06   Opium was erbij! Tentoonstelling: Feast for the Eyes

Feast for the Eyes laat de rijke geschiedenis van de voedselfotografie zien - niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek. Van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore tot het symbolische stilleven van Laura Letinsky, van Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten tot de kookboeken van de jaren zestig.

Redacteur Fieke de Boeck bezocht deze tentoonstelling, die nog tot maart te zien is in FOAM. Ze ging niet alleen, maar in het goede gezelschap van fotografe Sacha de Boer.

Opium was erbij! Tentoonstelling: Feast for the Eyes

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 januari 2019

22:30

Sanz, Gaspar

Instrucción de música sobre la guitarra española, 1674 ; Canarios (Arr.)

Accademia del Piacere

Glossa

GCD P 33201

22:38

Fauré, Gabriel

Strijkkwartet, op.121 in e kl.t. - deel I, "Allegro moderato"

Quatuor Ébène

Virgin Classics

5099907087523

22:51

Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Symfonie nr.4, op.36 in f kl.t. - deel III, "Scherzo. Pizzicato ostinato - Allegro"

Berliner Philharmoniker

Karajan, Herbert von

Deutsche Grammophon

4235 042

23:04

Ellington, Duke & Strayhorn, Billy

Nutcracker jazz suite ; The volga vouty (Trepak)

Richman, Steven

Harmonie Ensemble New York

Harmonia Mundi

HM 907493

23:13

Bartok, Bela

Muziek voor snaren, slagwerk en celesta Sz.106 - deel I, "Andante tranquillo"

Los Angeles Philharmonic

Salonen, Esa-Pekka

SONY

SK 62598

23:22

Dohnányi, Ernö von

Humoresken voor piano (5), op.17 - deel V, "Introduction und fuge. Allegro"

Tóth, Valentina [piano]

Challenge Classics

CC72775

23:33

Adams, John

Fearful Symmetries (arr.)

Nederlands Blazers Ensemble

Eigen beheer

NVT

23:37

Schönberg, Arnold

Verklärte Nacht, op.4 (versie voor strijkorkest) - deel I, "Grave" + deel II, "Rallentando"

Weilerstein, Alisa [cello] & Trondheim Soloists

PentaTone

5186717

23:54

Villa-Lobos, Heitor

O canto do cisne negro

Braam, Floor [viool] & Rabello, Luis [piano]

Challenge Classics

CC72805