Opium van 5 februari 2019

Opium

Dinsdag 5 februari 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:33   Het gesprek - Patrick van den Hanenberg

Patrick van den Hanenberg (1953) is docent geschiedenis op Het Amsterdams Lyceum en begeleidt daar vele muziekprojecten. Sinds 1988 schrijft hij in de Volkskrant over cabaret, musicals en muziek. Van zijn hand verschenen onder meer De bokken en de schapen. Gezongen geschiedenis van de twintigste eeuw, Geef mij maar Amsterdam. In bed met John en Yoko. Acht geruchtmakende dagen in het Hilton Hotel Amsterdam. Onlangs verscheen zijn biografie over Maarten van Roozendaal Het leven heeft geen zin, maar ik wel.

Het leven heeft geen zin, maar ik wel

Op 1 juli 2013 overleed zanger-songwriter Maarten van Roozendaal op 51-jarige leeftijd, na een intens leven vol drank en nicotine, maar vooral: muziek. In Het leven heeft geen zin, maar ik wel beschrijft Patrick van den Hanenberg het leven van Van Roozendaal vanaf zijn jeugd in het rustige Heiloo, via zijn roerige krakerstijd in Alkmaar en zijn worsteling in de kleine zaaltjes tot aan het grote succes bij een vast publiek in zijn tweede huis: De Kleine Komedie.

Het gesprek - Patrick van den Hanenberg
22:46   Opium Backstage - Jeannette Landré

Deze week volgen we fluitiste Jeannette Landré. 

Waar de meeste muzikanten na hun middelbare school kiezen voor het Conservatorium, koos Landré voor de studie Muziektherapie. “Ik wilde kinderen met psychische problemen helpen. Met muziek kan je veel bereiken, het is een van de sterkste communicatiemiddelen.” Jaren werkte Landré in een kindertehuis, maar tijdens een sabbatical trok het Conservatorium toch aan haar. “Mijn band met de muziek werd onvermijdelijk en voor ik het wist rolde ik het schnabbelcircuit in.”

Ze is onder andere lid van het NBE dat komende zondag met andere musici een eenmalig benefietconcert geeft om zoveel mogelijk aandacht en geld op te halen voor een speciaal programma van Musicians Without Borders: ‘Welcome Notes Europe’. Dit bijzondere project leidt musici op om muziek te gebruiken als middel om vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen in hun nieuwe omgeving. Het benefietconcert is uitverkocht, maar het is natuurlijk nog steeds mogelijk om Musicians Without Borders te steunen.

Opium Backstage - Jeannette Landré
Luidspreker Luidspreker
23:51   Het nachtkastje van Hanco Kolk - Dag 2

Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die naast hun bed liggen.

Deze week het nachtkastje van scenarist en striptekenaar Hanco Kolk.

Luidspreker Luidspreker
23:06   Opium was erbij! Film: At eternity’s gate

Redacteur Charles Arntz bezocht de film At eternity’s gate.

De film gaat op verkenning naar de worsteling van Vincent van Gogh om te worden begrepen als kunstenaar en richt zich op de periode waarin Van Gogh woonachtig was in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise gedurende de laatste maanden van zijn leven.

Willem Dafoe, die voor deze rol de award won voor beste acteur tijdens het filmfestival in Venetië, kruipt in de huid van de legendarische schilder. De titel van de film komt van Van Goghs werk Op de drempel van de eeuwigheid (voltooid in 1890) dat in bezit is van het Kröller-Müller Museum.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 5 februari 2019

22:31

Weill, Kurt

Lady in the dark ; Dance of the Tumblers

Willem Breuker Kollektief

BVHaast

9808

22:38

Weinberg, Mieczyslaw

Kamersymfonie nr.1, op.145 - deel II, "Andante"

Kremerata Baltica

Kremer, Gidon

ECM

4814604

22:57

Poulenc, Francis

Valse (zie comments)

Orchestre National de France

Dutoit, Charles

DECCA

452 937-2

22:58

Sosa, Mercedes

Negrita martina

Sosa, Mercedes [zang]

PHILIPS

6347015

23:01

Lisovskaja, Tatiana

At Eternity's Gate: Van Gogh Theme (With Violin) II

Lisovskaja, Tatiana [piano]

Filmtrax

B07K89MPKN

23:04

Bach, Johann Sebastian

Suite voor cello nr.5, BWV.1011 in c kl.t. - deel I, "Prelude"

Oesi, James [contrabas]

NVT

nvt

23:10

Bach, Johann Sebastian

Mis voor soli [4], koor en orkest BWV.232 in b kl.t., "Hohe Messe" ; Agnus Dei

Ghmasari, Ali [tär] & Seyfizadeh, Haleh [zang] & Hetherington, Elizabeth [sopraan] & Mackor, David [theorbe] & Nederlands Blazers Ensemble

Eigen beheer

NVT

23:31

Halvorsen, Johan

Symfonie nr.1 in c kl.t. - compleet

Bergen Filharmonisch Orkest

Järvi, Neeme

Chandos

CHAN 10584

23:54

Dowland, John

Pavane voor luit in g kl.t.

O'Dette, Paul [luit]

Harmonia Mundi

HMU 907515