Opium van 16 januari 2019

Opium

Woensdag 16 januari 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Hester den Boer

Jan Mom gaat in geprek met Hester den Boer. In in "Onderdrukt door de verlosser' onderzoekt ze de rol die het stalinistische verleden speelt in het Rusland van nu.

Tijdens het bewind van Stalin werden miljoenen mensen in goelagkampen gevangengezet, verbannen of geëxecuteerd. Pas eind jaren tachtig doorbrak Gorbatsjov het officiële stilzwijgen hierover, maar een echte afrekening met het verleden heeft Rusland nooit gekend. In de staatspropaganda wordt Stalin neergezet als een groot leider en volgens recente opiniepeilingen is hij uitgegroeid tot de populairste historische figuur onder de Russen.

Den Boer reisde zes maanden door Rusland en bezocht voormalige goelagkampen en ballingsoorden in Siberië. Ze sprak met oud-gevangenen, met nabestaanden die nog steeds niet weten wat er met hun familie is gebeurd en met onderzoekers van de Stalin-terreur die nu worden vervolgd. Hoe kan het dat mensen een leider blijven vereren die miljoenen mensen de dood in stuurde? Waarom wint Stalin juist nu aan populariteit en welke parallellen zijn er met het heden?

Het gesprek - Hester den Boer
Luidspreker Luidspreker
23:47   Het nachtkastje van Ingmar Heytze

Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die naast hun bed liggen.

De in Utrecht geboren Ingmar Heytze debuteerde op zijn 19de als dichter. Naast poëzie schrijft hij romans, dagboeken en artikelen voor verschillende tijdschriften en kranten. Al zijn stukken schrijft hij gedreven door muziek: “Muziek is de motor van mijn werk”. Klassieke muziek heeft zijn voorkeur om de dag mee te beginnen: “Muziek als Mentale Koffie”.

23:09   Opium was erbij! Film: The House That Jack Built

De nieuwste film van Lars von Trier.

Verenigde Staten, de jaren 70. De film volgt de uiterst intelligente Jack over een periode van 12 jaar en volgt de moorden die de ontwikkeling van Jack als een seriemoordenaar definiëren.De hyperintelligente Jack ontwikkelt zich over een periode van twaalf jaar tot een zeer ervaren seriemoordenaar. Jack ziet elke moord als een kunstwerk op zich en bespreekt zijn gedachten hierover met de mysterieuze Verge. Terwijl de politie hem op de hielen zit, neemt hij steeds meer risico bij zijn pogingen het ultieme kunstwerk te creëren.

Opium was erbij! Film: The House That Jack Built
23:21   Opium Backstage - Julian Schneemann

Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.

Als zoon van hoboïst Bart Schneemann was pianist en componist Julian Schneemann tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma.

Caravan verbindt werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. De jonge musici van Caravan gaan samen op reis, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken. Caravan vertelt één verhaal, als ware het een pleidooi voor de kracht van diversiteit.
Foto: Melle Meivogel

Opium Backstage - Julian Schneemann

Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 januari 2019

22:31

Rossini, Gioacchino

Soirées musicales - deel VIII, "La danza" (arr.)

Gromes, Raphaela [cello] & Riem, Julian [piano]

SONY

0190758208220

22:39

Strauss, Richard

Intermezzo op.72 ; Interludes (4) - nr.2, "Träumerei am Kamin"

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tate, Jeffrey

EMI Classics

CDC 7545812

22:57

Hindemith, Paul

Sonate voor trompet en piano - deel II, "Mäßig bewegt"

Helseth, Tine Thing [trompet] & Stott, Kathryn [piano]

EMI

4 16471 2

23:04

Gnattali, Radamés

Negaceando

Rabello, Luis [piano]

Challenge Classics

CC72805

23:12

Nielsen, Carl

Blaaskwintet, op.43 - deel I, "Allegro ben moderato"

Ensemble Ouranos

NoMadMusic

NMM056

23:22

Arlen, Harold [muziek] & Mercer, Johnny [tekst]

Come rain or come shine

Dam, Lydia van [zang] & The Konrad Koselleck Big Band

Mons Records

MR 874485

23:31

Schneemann, Julian

So Long

Schneemann, Julian [piano] & Manla, Jawa [oud] & Storms, Emmy [viool] & Batterij, Jeroen [percussie]

Eigen beheer

NVT

23:37

Ginastera, Alberto

Concert voor strijkorkest, op.33 - deel I, "Variazioni per i solisti"

Amsterdam Sinfonietta

Thompson, Candida

Channel Classics

CCS SA 33014

23:52

Cohen, Leonard

Suzanne

Cohen, Leonard

Sony Legacy

B000NOKA0S