Opium van 30 september 2019

Opium

Maandag 30 september 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Ans van Berkum

Andrea van Pol spreekt Ans van Berkum. Zij stelde de tentoonstelling WOEST over Willem van Genk samen, die nu te zien is in De Hermitage.

De tentoonstelling WOEST is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk, die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpelijke wereld. Zijn zorgen vertaalt hij in overweldigende kunst. Duistere universums vanuit vogelperspectief, overdonderende architectuur, luchtschepen, mensenmassa’s, trolleybussen en treinen bevolken zijn schilderijen. Het Outsider Art Museum laat de felheid van zijn belevingen zien, op een manier die je deelgenoot maakt van zijn fantasierijke gedachtengoed.

WOEST is nog tot en met 15 maart te zien in het Outsider Art Museum, gevestigd in De Hermitage in Amsterdam.

Het gesprek - Ans van Berkum
22:35   Opium Backstage - Robbrecht Van Cauwenberghe

Robbrecht Van Cauwenberghe bespeelt de bajan, een Russische variant van de moderne knopaccordeon. Robbrecht legt zich voornamelijk toe op het creëren van nieuwe muziek voor zijn instrument, zo werkte hij samen met verschillende componisten zoals Martijn Padding en Hans Abrahamsen. Sinds 2014 vormt hij een duo met violiste Coraline Groen (Concertgebouworkest). Door de combinatie van instrumenten (viool & bajan) vormen zij een uniek duo dat zich toelegt op muziek van hier & nu. Daarnaast is hij als docent verbonden aan meerdere muziekscholen. Komend weekend gaat Zwijnenstal in premiere, een familievoorstelling van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera. Robbrecht speelt met gitarist Frank Stukker de livemuziek in de voorstelling.

Zwijnenstal
Zwijnenstal is een spannende, humoristische familievoorstelling gebaseerd op de roman Animal Farm van George Orwell. Een voorstelling met heel veel livemuziek en een topcast: Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Een voorstelling over macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt. Te zien van 6 oktober t/m 30 november 2019 in de theaters.

Opium Backstage - Robbrecht Van Cauwenberghe
Luidspreker Luidspreker
23:50   Het nachtkastje van Wytske Versteeg - Dag 1

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. 

Wytske Versteeg (1983) schreef inmiddels een essaybundel en vier romans, waarvan Boy in 2013 werd onderscheiden met de BNG Literatuurprijs. Onlangs werd aan haar voor haar gehele oeuvre tot nu toe de Frans Kellendonkprijs 2020 toegekend.

Luidspreker Luidspreker
23:03   Opium Atelier - Sjimmie Veenhuis

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Muziek in deze uitzending

Uitzending 30 september 2019

22:32

Beau, Luise Adolpha Le

Pianotrio op.15 in d kl.t. - deel III, "Scherzo. Allegro"

Mendelssohn-Trio Zürich

22:40

Hartmann, Thomas de

Concert voor contrabas, op.65, "Fantaisie" - deel II, "Romance 1830"

Regteren Altena Quirijn van [contrabas] & Sicroff Elan [piano]

22:50

Schulhoff, Erwin

Strijkkwartet nr.0, op.25 in G gr.t. - deel II, "Langsam, getragen und ausdrucksvoll"

Alma Quartet

23:07

Nyman, Michael

The piano (filmmuziek) - nr.2, "Lost and found"

Lenehan John [piano

23:19

Sheppard, John

Missa Cantate - compleet

The Sixteen