Opium van 16 september 2019

Opium

Maandag 16 september 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Diana Blok

Andrea van Pol spreekt Diana Blok over Gender Monologues.

Gender Monologues is een interactieve media-installatie over ons historische en culturele begrip van gender voorbij de stereotypes. Diana Blok bevecht verstarde mentale en culturele conventies door de verbeelding terug te brengen in de eenzijdige omgang met gender en seksuele identiteit.Op twaalf levensgrote videoportretten op zes schermen zien we acteurs en actrices die hun droompersonage van het andere geslacht spelen.

Diana Blok (Uruguay, 1952) werd geboren in Montevideo en woonde in Colombia en Guatemala. Ze studeerde sociologie in Mexico City, waarna ze in 1974 naar Amsterdam emigreerde en zich ontwikkelde tot zeer succesvolle fotograaf en beeldend kunstenaar. Met haar werk onderzoekt Diana Blok onderwerpen als identiteit, gender, seksuele verscheidenheid en cultuur met poëtische en confronterende beeldtaal.

Het gesprek - Diana Blok
22:33   Opium Backstage - Rosa Arnold

In Opium Backstage volgen we deze week violiste Rosa Arnold.
Rosa is lid van het Ragazze Quartet. Van 20 t/m 22 september organiseert het Ragazze Quartet het kamermuziekfestival ‘September Me’ in Amersfoort. Thema van het festival dit jaar is ‘smeltkroes’.

September Me is het jaarlijkse kamermuziekfestival in Amersfoort. Met een frisse en eigentijdse blik stelt Ragazze Quartet, artistiek leider van het festival ieder jaar een wonderbaarlijk en kleurrijk festivalprogramma samen. Met veel aandacht voor upcoming artists die op het punt staan (internationaal) door te breken én muzikanten die de grenzen opzoeken en vanuit klassieke muziek verbindingen leggen met theater, film en andere kunstdisciplines.

Opium Backstage - Rosa Arnold
Luidspreker Luidspreker
23:52   Het nachtkastje van Jan Meng

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. 

Jan Meng was boekhandelaar bij Athenaeum in Amsterdam, schreef columns voor "Het Parool" en was radio-presentator. Maar de meeste mensen kennen toch vooral zijn stem dankzij de talloze luisterboeken die hij insprak. Voor jong én oud bracht Jan Meng met zijn unieke verstelstem boeken als Harry Potter, Tolkien's "In de ban van de ring", bijna al het werk van Roald Dahl en "Het geheime dagboek van Hendrik Groen" tot leven.

Luidspreker Luidspreker
23:11   Opium Atelier - Jonat Deelstra - Dag 1

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 september 2019

22:32

Dvorák, Antonín

Bagatellen voor harmonium, violen en cello (5), op.47 - nr.3, "Allegretto scherzando"

Tuma Jaroslav [harmonium

22:38

Zelenski, Wladyslaw

Concert voor piano en orkest, op.60 in Es gr.t. - deel II, Thème varié; Andantino quasi allegretto"

Plowright Jonathan [piano]

23:01

Whitacre, Eric

A boy and a girl

Polyphony

23:17

Chausson, Ernest

Liederen voor zangstem en piano (2), op.36 - nr.2, "Dans la forêt du charme et de l'enchantement"

Piau, Sandrine [sopraan] & Manoff, Susan [piano]

23:29

Mahler, Gustav

Symfonie nr.9 in D gr.t. - deel IV, "Adagio"