Opium van 1 juli 2019

Opium

Maandag 1 juli 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Lieke Noorman

Andrea van Pol spreekt Lieke Noorman over Portugal, Portuga, Portugal. Noorman is een Nederlands journalist en schrijver van voornamelijk reisverhalen en reisboeken.

Portugal, Portugal, Portugal
Lieke Noorman bezocht Portugal dertig jaar geleden voor het eerst, en bleef er komen. Nu gaat ze terug naar de mensen die ze toen leerde kennen, in de fadolokalen van Lissabon, of diep in het binnenland. Maar bovenal ontmoet ze voor haar nieuwe mensen: de mannen van de stokvisvaart; de grootgrondbezitters en landarbeiders die na de revolutie van 1974 vochten om de zuidelijke provincie Alentejo; de nostalgici in het geboortedorp van de vroegere dictator Salazar; de bedevaartgangers in Fátima; de studenten in Coimbra, twintigers in een stad van tradities. Portugal! Portugal! Portugal! is een boek vol nostalgie en levenslust, met herinneringen aan goede en niet zo goede oude tijden, dat steeds weer uitkomt bij het Portugal van nu.

Het gesprek - Lieke Noorman
Luidspreker Luidspreker
23:15   Opium Backstage - Niek Idelenburg: Dag 1

Niek Idelenburg is artistieke leider van Holland Opera. Hij studeerde directie aan het Sweelinck Conservatorium en klassiek aan het Conservatorium van Utrecht. In veel producties van Holland Opera zingt Niek een rol. Tijdens de grote locatieproducties is hij soms dirigent. Zo dirigeerde hij o.a. Monteverdi's Orfeo Underground in een parkeergarage en de wereldpremière van The Day After van Jonathan Dove op fort Rijnauwen.

Deze zomer viert Holland Opera van 26 juni t/m 20 juli zijn 25-jarig jubileum met de opera King Lear op Fort Rijnauwen. Muzikaal concept en arrangementen zijn van Niek Idelenburg.

Luidspreker Luidspreker
23:45   Het nachtkastje van Marja Pruis

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. 

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en het biografische portret Als je weg bent. Behalve schrijver is Pruis redacteur van De Groene Amsterdammer. Zij stelt hierin de boekenbijlage Dichters & Denkers samen en schrijft zelf over (Nederlandse) literatuur. Ook voor LINDA.magazine schrijft ze over boeken. Haar essaybundel Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad (2011) won de Jan Hanlo Essayprijs. De roman Zachte riten (2016) haalde de shortlist van de ECI Literatuurprijs. In 2016 ontving Marja Pruis de J.L. Heldringprijs voor Beste columnist van Nederland en voor haar essaybundel Genoeg nu over mij (2017) ontving zij de J. Greshoff-prijs.
Foto: Anja van Wijgerden

Luidspreker Luidspreker
23:05   Opium Atelier: Sam Andrea - Dag 1

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Muziek in deze uitzending

Uitzending 1 juli 2019

22:32

Portela, Raul

Cantigas de portugueses

Pluhar, Christina

Mísia [zang] & Costa Sandro Daniel [Portugese gitaar] & Pinto Daniel [klassieke gitaar] & L'Arpeggiata

Virgin Classics

5099946454928

22:47

Corbett, William

Le bizzarie universali, op.8 ; Alla Portugesa - deel II, "Largo e piano"

Orquesta Barroca Casa Da Música

Staier, Andreas

Harmonia Mundi

hmm 9023307

22:51

Webern, Anton

Langsamer Satz M.78, 1905

Quatuor Modigliani

Mirare

MIR414

23:10

Pärt, Arvo

Lamentate - deel III, "Solitudine - Stato d'animo"

SWR Radio-Sinfonieorchester Stuttgart

Boreyko, Andrey

Lubimov Alexei [piano

ECM New Series

2454/55 4811905

23:23

Kats-Chernin, Elena

Ornamental Air voor basset-klarinet en kamerorkest - compleet

Zweeds Kamerorkest

Collins, Michael

Collins Michael [basset klarinet

Chandos

CHAN 10756

23:49

Debussy, Claude

Nocturnes (3) - nr.3, "Sirènes"

Cleveland Opera Chorus