Opium van 10 juni 2019

Opium

Maandag 10 juni 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Lieke Kézér

Jan Mom spreekt Lieke Kézér over haar boek De verloren berg.

De verloren berg
Als zijn vrouw overlijdt bij een noodlottig ongeluk vindt Thomas kortstondig troost in de armen van een ander. Zijn gezin raakt ontwricht en de relatie met zijn oudste dochter komt ernstig onder druk te staan.Samen met zijn drie kinderen besluit hij in een oude camper op reis te gaan door de Spaanse Pyreneeën. In de bergen komt het tot een confrontatie en Thomas wordt gedwongen zijn leven opnieuw te bezien.

Het gesprek - Lieke Kézér
Luidspreker Luidspreker
23:17   Opium Backstage - Jörgen van Rijen

In Opium Backstage volgen we deze week Jörgen van Rijen. Hij is trombonist, onder andere in het Koninklijk Concertgebouworkest, en geeft aanstaande zaterdag een concert in Splendor, Amsterdam, samen met Miroslav Petkov (trompettist KCO) en Dimitar Bodurov (jazzpianist).
Foto: Marco Borggreve

Luidspreker Luidspreker
23:49   Het nachtkastje van Esther Duysker - Dag 1

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. 

Esther Duysker (1985) focust zich op het schrijven voor theater en film. Haar theatercollectief Sir Duke (verbonden aan Orkater) werkt momenteel aan hun nieuwe voorstelling Guilty Untill Proven geïnspireerd op de klassieker Murder om the Oriënt Express van Agatha Christie.

Voor Het Nationale Theater hertaalde en bewerkte Duysker Shakespeares Othello in regie van Daria Bukvic, dat dit najaar in reprise gaat. Ook schreef ze mee aan het kinderboek TROBI van beeldend kunstenaar Brian Elstak.Deze zomer staat het stuk Decemberdagen in nauwe samenwerking met Helen Kamperveen op theaterfestival Oerol en komt haar debuutspeelfilm Vliegende Vissen Verdrinken Niet volgend jaar uit in de bioscoop.
Foto: Mounir Raji

Luidspreker Luidspreker
23:06   Opium Atelier: Sjoerd Tegelaers - Dag 1

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

23:06   Mozart door Valentina Toth

Pianiste en actrice Valentina Toth laat deze week haar licht schijnen op Wolfgang Amadeus Mozart in een aantal gezongen columns. Ze bezingt uiteraard Mozart’s genialiteit, maar ook de man achter de mythe: ook hij was een mens, slecht humeur en een overambitieuze vader incluis...Bekijk hier Column 1: “Mozart was ook maar een mens”

Mozart door Valentina Toth

Muziek in deze uitzending

Uitzending 10 juni 2019

22:32

Munoz, Juan Carlos & Lorenzo, Jesus Fernández

Pasodoble torero "En er Mundo" (Arr.)

The Royal Wind Music

22:39

Indy, Vincent d'

Jour d'été à la montagne, op.61 (Symfonisch gedicht) - deel I, "Aurore"

22:55

Rachmaninov, Sergej

Aleko ; Intermezzo, "Allegretto pastorale"

22:58

Rachmaninov, Sergej

Aleko ; dans van de vrouwen

23:10

Weill, Kurt

Die Dreigroschenoper ; "Finale" (Arr.)

Calefax

23:25

Weinberg, Mieczyslaw

Kamersymfonie nr.2, op.147 - compleet

Pushkarev Andrei [slagwerk]