Opium van 18 maart 2019

Opium

Maandag 18 maart 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Marja Pruis

Je bent een volwassen vrouw.’ Marja Pruis zegt het drie keer per dag tegen zichzelf. 
Je zou denken dat het leven overzichtelijker wordt, met de jaren. Dat sommige antwoorden na verloop van tijd gewoon wel voor in de mond liggen. Hoe oud je bent. Wat je hebt geschreven, en waar het over gaat. Van wie je houdt, van wie minder. Dat het duidelijk is hoe je je moet voortbewegen. Hoe je orde schept in de chaos. Weet wat weg moet, en wat blijft. Dat je in staat bent korte metten te maken met je heerszucht, je arrogantie, je leugenachtigheid. En niet meer bang in het donker bent. De praktijk is dat iedere dag weer om oplossingen vraagt. Al ruim tien jaar schrijft Marja Pruis voor De Groene Amsterdammer zeer geliefde stukken over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing. Voor Oplossingen zijn deze stukken aangevuld met nieuw materiaal en tot een doorlopend essayboek bewerkt.

Het gesprek - Marja Pruis
22:33   Opium Backstage - Caspar Vos

Deze week volgen we pianist Caspar Vos. 

Caspar Vos studeerde bij Frank Peters en Jan Wijn en behaalde cum laude zijn master aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij soleerde in pianoconcerten van Prokofjev, Poulenc en Mendelssohn en gaf concerten in heel Europa. Ook is Caspar een graag geziene gast op onder meer Wonderfeel, het Aurora Festival in Zweden en het Internationaal Medtner Festival in Londen. Voor zijn opzienbarende ‘programma zonder programma’ ontving hij de Dutch Classical Talent Audience Award (foto). Zijn debuutalbum Ego, met werken van Medtner, werd zowel in binnen- als buitenland de hemel in geprezen.

Deze week komt Caspars nieuwe album Restart uit, geheel gewijd aan de Catalaanse componist Frederic Mompou. het album wordt vrijdag 29 maart 2019 gepresenteerd in de Amstelkerk.

Opium Backstage - Caspar Vos
Luidspreker Luidspreker
23:49   Het nachtkastje - Binnert de Beaufort

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen.

Deze week Binnert de Beaufort. Hij is freelance journalist en leraar op de Hogeschool van Amsterdam. Veertien jaar geleden debuteerde hij met de roman Blauw Bloed, over de wetten waaraan een jongen van adel zich geacht wordt te houden. Over dat onderwerp kan De Beaufort meepraten, want de familie van zijn moeder is van adel, zijn vader was griffier van de Tweede Kamer. Hij schreef daarna onder meer nog De Kalief van Amsterdam (2010), een satirische roman over de islamisering van Nederland en het hilarische Man haalt rijbewijs: een auto biografie (2014).

Luidspreker Luidspreker
23:36   Opium Atelier: Jochem Esser - Dag 1

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Luidspreker Luidspreker
23:06   Opium was erbij! Boek: Evenveel van jou als van mezelf

Redacteur Gijs van Maanen las: Evenveel van jou als van mezelf, correspondentie met Marcus Fronto met Marcus Aurelius.

Marcus Aurelius (121-180) is bekend als Romeinse keizer en als filosoof. Een verzameling Latijnse brieven uit zijn jeugdjaren is bewaard gebleven: de privécorrespondentie met zijn oudere leermeester in de retorica, Marcus Cornelius Fronto (ca. 100-167). 

De brieven gaan over retorica en literatuur, maar de twee bespreken ook veel privézaken, zoals het wel en wee van hun kinderen, hun gezondheid, zomerdagen op het platteland... En ze schrijven vaak hoezeer ze elkaar missen en om elkaar geven. Een uniek en rijk tijdsdocument, onmisbaar voor bewonderaars van Marcus Aurelius.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 maart 2019

22:32

Schulhoff, Erwin

Stukken voor strijkkwartet (5) - nr.2, "Alla Serenata"

Hagen Kwartet

22:38

Webern, Anton

Langsamer Satz M.78, 1905

Ebonit Saxophone Quartet

22:56

Poulenc, Francis

Suite française d'après Claude Gervaise, versie voor orkest, 1935 - deel V, "Bransle de Champagne"

23:12

Steffani, Agostino

Marco Aurelio ; Akte III - koor, "Non si parli che di fede"

Coro della Radiotelevisione della Svizzera Italiana

23:13

Hovhaness, Alan

Concert voor cello en orkest, op.17 - deel III, "Andante"

Starker János [cello]

23:30

Medtner, Nikolaj

Sonate voor piano, op.25 nr.1 in c kl.t., "Sprookjessonate" - deel I, "Allegro abbandonamente"

Vos Caspar [piano]

23:40

Berio, Luciano

Die Kunst der Fuge BWV.1080, nr.19 (Arr.)

23:56

Visee, Robert de

Stukken voor theorbe in d kl.t., "Pièces de théorbe" - nr.1, "Ouverture de la Grotte de Versailles" (naar Lully)

Jacobs Fred [theorbe]