Opium van 21 januari 2019

Opium

Maandag 21 januari 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
22:30   Het gesprek - Eva Meijer

Andrea van Pol gaat in gesprek met Eva Meijer. Meijer schreef De grenzen van mijn taal, een klein filosofisch onderzoek naar depressie.

In 2016 slikten meer dan een miljoen Nederlanders een antidepressivum. Over de behandeling van depressie is al veel geschreven, over de betekenis ervan veel minder. In De grenzen van mijn taal, een klein filosofisch onderzoek naar depressie, gebruikt Eva Meijer haar eigen ervaringen met depressie als grondstof om het fenomeen in kaart te brengen.
Foto: Irwan Droog

Het gesprek - Eva Meijer
22:33   Opium Backstage - Maarten Ornstein

Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.

Deze week brengt klarinettist Maarten Ornstein met theorbespeler Mike Fentross en de Libanese zangeres Rima Khcheich een nieuwe cd uit. Op de CD oude muziek uit Europa en het Midden-Oosten. Alles gezongen in het Arabisch, met nieuwe teksten voor liederen van o.a. Constantijn Huygens en Michel Lambert.Foto: Friso Keuris

Opium Backstage - Maarten Ornstein
Luidspreker Luidspreker
23:54   Het nachtkastje van Edward van de Vendel - Dag 1

Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die naast hun bed liggen.


Als kind was Edward van de Vendel geen fervent lezer. Toen hij wat ouder werd, ging hij echter steeds meer lezen. In 1996 publiceerde Edward zijn eerste kinderboek. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver. Inmiddels heeft hij een heel breed oeuvre. Behalve gedichten schrijft hij ook jeugdromans, toneel en non-fictie.

Zijn werk is in meerdere talen vertaald en won al veel prijzen. Zo kreeg hij de Woutertje Pieterse Prijs voor "Superguppie" en "Stem op de okapi", de young adult roman "Oliver" leverde hem de Gouden Lijst 2016 op. Eind vorig jaar verscheen het prachtige boek "Vosje", met teksten van Edward en illustraties van Marije Tolman.
Foto: Jota Chabel

Luidspreker Luidspreker
23:07   Opium was erbij! Echt Gebeurd Gala

Gisteravond was de derde editie van het Echt Gebeurd Gala. Het thema van de avond was misschien wel de meest ongemakkelijke groep van Nederland: tieners.

De jaren van puistjes, beugels en ander gedoe maar ook van vrijheid, verlangens en dromen. Verhalen over tienertours, de eerste grote liefde en alle andere vormen van ongemak die je hebt proberen te vergeten.

Echt Gebeurd

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat ze zelf hebben meegemaakt. Sommige verhalen zijn later terug te luisteren op de Echt Gebeurd Podcast. 

Redacteur Gijs van Maanen was bij het gala en vertelt vanavond hoe het was.
Illustratie: Marie-Anne Soyez

Muziek in deze uitzending

Uitzending 21 januari 2019

22:31

Wolpe, Stefan & Keulen, Geert van

Suite voor orkest, "Suite from the Twenties" (naar Wolpe) - deel I, "Tango für Irma"

Herbers, Werner

Ebony Band

Channel Classics

CCS 30611

22:37

Rimski-Korsakov, Nikolaj

De gouden haan ; Suite voor orkest - deel III, "Tsaar Dodon en Koningin Sjemakha"

Russisch Nationaal Orkest

Pletnev, Mikhail

Deutsche Grammophon

4470842

22:54

Pierné, Gabriel

La marche des petits soldats de plomb

BBC Philharmonic Orchestra

Mena, Juanjo

Chandos

CHAN 10633

22:54

Pierné, Gabriel

Ramuntcho ; Suite nr.1 - deel IV, "Fandango"

BBC Philharmonic Orchestra

Mena, Juanjo

Chandos

CHAN 10633

23:01

Handman, Lou

Are you lonesome tonight?

Presley, Elvis & The Jordanaires

RCA Victor

47-7810

23:09

Hosny, Dawud

Ramani bi sahmi hawah (Arr.)

Ornstein, Maarten [basklarinet] & Fentross, Mike [luit]

Zefir Records

ZEF 9644

23:16

Prokofjev, Sergej

Concertino voor cello en orkest, op.132 - deel I

London Symphony Orchestra

Rozhdestvensky, Gennady

Rostropovich, Mstislav [cello]

KOCH

INCD 7301