Opium van 18 september 2018

Opium

Dinsdag 18 september 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
22:30   Te gast: Claire Pijman

Cinematograaf Claire Pijman is te gast. Naast haar camerawerk voor fictiefilms heeft Claire ook verschillende documentaires op haar naam staan, waaronder ‘Foot on the Moon’. Een film die ze maakte op de set van Lars von Trier’s ‘Dancer in the Dark’.'

Living the Light – Robby Müller' een film over Robby Müller en zijn werk gebaseerd op zijn persoonlijke archieven, is haar meest recente werk. Haar langdurige vriendschap en samenwerking met Müller begon op de set van ‘Buena Vista Social Club’ waar zij een van de camera’s bediende. Claire ziet Robby Müller als een van haar belangrijkste inspiratiebronnen.

Voor haar bijzondere filmessay ‘Living the Light – Robby Müller’ kreeg regisseur en director of photography Claire Pijman toegang tot duizenden Hi8 videodagboeken, foto’s en polaroids die Müller maakte tijdens het werken aan een van de ruim zeventig speelfilms die hij in zijn loopbaan heeft gedraaid.

Te gast: Claire Pijman
22:33   Live muziek: Yu Nitahara

De Japanse pianist Yu Nitahara(1990) begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen. Yu won de 1ste prijs bij de J.N.Hummel International Piano Competition (Slowakije) in 2017. Ook was hij prijswinnaar bij de PIANALE International Competition (Duitsland) en bij de G.B.Viotti International Music Competition (Italië). In Japan won hij de 1ste prijs bij de 32th PTNA Piano Competition en 1ste prijzen en speciale prijzen bij de 6th Kazuko Yasukawa Memorial Competition. In 2018 werd hij uitgenodigd voor het Gstaad Menuhin Festival in Zwitserland. Als dank voor zijn prestaties ontving Yu de Yamaha Scholarship en de Olga Norio (Sony) prijs. Hij studeerde met top honors af aan de Tokyo National University of the Arts met een Bachelor en Master Degree onder Prof. Michiko Kasuya-Ohno en Prof. Akira Eguchi. momenteel studeert Yu aan het Mozarteum in Salzburg bij Prof. Pavel Gililov.

Live muziek: Yu Nitahara
23:00   Slaapservice
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Lieke Marsman uit Het tegenovergestelde van een mens

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Lieke Marsman uit Het tegenovergestelde van een mens

Lieke Marsman (’s-Hertogenbosch, 1990) is filosoof en een van de populairste en meest gelauwerde dichters van haar generatie. Voor haar meermaals herdrukte debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud ontving Marsman in 2011 onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Met Het tegenovergestelde van een mens maakt Marsman haar debuut als prozaschrijver.
Foto: Lenny Oosterwijk

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 september 2018

22:31

Chopin, Frederic

Etudes voor piano (12), op.10 - nr.10 in As gr.t.

Nitahara, Yu [piano]

NVT

NVT

22:33

Debussy, Claude

Images voor piano, boek 1 - nr.1, "Reflets dans l'eau"

Thibaudet, Jean-Yves [piano]

DECCA

460 247-2

22:38

Schumann, Robert

Kinderszenen, op.15 - nr.7, "Träumerei"

Nitahara, Yu [piano]

NVT

NVT

22:41

Jarmusch, Jim & Logan, Carter

Theme for Robby

SQÜRL; Jarmusch, Jim [gitaar] & Logan, Carter [drums]

NVT

NVT

22:44

Debussy, Claude

Preludes voor piano boek 2 (12) - nr.12, "Feux d'artifice"

Nitahara, Yu [piano]

NVT

NVT

22:50

Barber, Samuel

Adagio for strings, op.11

Los Angeles Philharmonic Orchestra

Bernstein, Leonard

Deutsche Grammophon

469 460-2

23:00

Weinberg, Mieczyslaw

Concertino voor viool en strijkorkest, op.42 - compleet

Thompson, Candida

Amsterdam Sinfonietta & Thompson, Candida [viool]

Channel Classics

CCS SA 34313

23:16

Poulenc, Francis

Sarabande voor gitaar FP.179

Elias, Izhar [gitaar]

Brilliant Classics

9246