Opium van 12 juni 2018

Opium

Dinsdag 12 juni 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Willem Asman

Willem Asman is te gast. Hij won afgelopen week de Gouden strop voor zijn boek ‘Enter’.

Enter
‘Enter’ is het eerste deel in de trilogie over de geheime organisatie REBOUND, waarvan alle delen binnen één jaar zullen verschijnen. REBOUND blijkt een eeuwenoud beschermingsprogramma te zijn dat mensen tegen betaling volledig laat verdwijnen en ergens anders een nieuw leven laat opbouwen. Maar het programma staat onder druk nu blijkt dat REBOUND te koop staat en er een koper is gevonden. ERROR is deel 2 van de REBOUND-trilogie van Willem Asman. ‘Exit’ is het derde en laatste deel in de veelgeprezen REBOUND-trilogie van Willem Asman. In Exit komen alle lijntjes van de serie bij elkaar met de hoofdpersonen Tyler en Oz.

In het juryrapport valt te lezen dat Asman een web weeft van plotlijnen. Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.

Te gast: Willem Asman
22:33   Live muziek: Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen.

In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam als eerste Nederlandse ensemble ooitde prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.
Foto: Marco Borggreve

Live muziek: Dudok Kwartet
23:00   Slaapservice
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Erik Lindner gedicht uit de bundel Zog

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Erik Lindner gedicht uit de bundel Zog

Erik Lindner (1968) is dichter en schrijver. Hij debuteerde in 1996 met de dichtbundel Tramontane. Daarna volgden de bundels Tong en Trede, Tafel, Terrein en Acedia. In 2013 verscheen Naar Whitebridge, zijn eerste roman. Zog is de eerste dichtbundel van Lindner die bij Van Oorschot verschijnt.

23:03   De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 2

Vandaag zijn we de dag begonnen met het kopen van props en het opzetten van een kleine studio in het park naast de Torenkamer. We hebben voorbijgangers benaderd voor het maken van een portret en een gesprek over de relatie die ze hebben met hun kleding. Daarna hebben we mensen gevraagd om van kleding te wisselen met een wildvreemde, maar daar was eigenlijk niemand toe bereid.


Loes

“Ik vind winkelen een van de moeilijkste dingen, om de juiste keuzes te maken. Ik ga altijd naar een winkel en daar laat ik me min of meer aankleden. Dan betaal ik wel de hoofdprijs, maar dan hoef ik niet meer verder te zoeken.”


Heeft u ook stuks in uw kast die bijzonder voor u zijn?


“Ik bewaar kleding veel te lang, want dan denk ik dat ik het nog wel aan zal doen. Maar je figuur verandert ook veel als je ouder wordt, dus dan kan het niet meer. Ik kan er qua maat nog wel in, maar dan ben ik er te oud voor geworden, voor bepaalde type jurkjes of pakjes.”


Ludi

“Ik gaf vroeger heel veel om kleding, maar nu draag ik alleen maar makkelijke en sportieve kleding. Tegenwoordig heb ik geen relatie meer met mijn kleding. Vroeger moest dat allemaal perfect zijn: de schoenen en de tassen. Nu alleen maar sportief, eigenlijk allemaal op de fiets gericht. Iets wat wel bij elkaar past, maar verder ga ik ook niet meer.”


Bewaart u die kleding van vroeger wel?


“Nee, ik ben heel makkelijk met weggeven naar de kringloop. En dan kom ik weer wat anders tegen.”


Serge

“Ik heb een raar policy met mijn vrouw: we kopen eigenlijk niks nieuws, we kopen alles tweedehands. En als er een gat zit in mijn jeans, dan knip ik de pijpen eraf.”


Zou je zomaar kunnen ruilen van kleding met een ander?


“Ik zoek mijn kleding wel uit. Ik kan me niet zomaar comfortabel voelen in een outfit van een vriend of collega. Ik kijk daar wel kritisch naar. Dat zeg ik natuurlijk niet tegen die mensen, maar die schoenen van jou die vind ik een beetje over de top.”


Atelier x Eva Roefs dag 2 afb1.jpg


Atelier x Eva Roefs dag 2 afb2.jpg


Atelier x Eva Roefs dag 2 afb3.jpg

De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 12 juni 2018

22:30

Bach, Johann Sebastian

Suite voor cello nr.1, BWV.1007 in G gr.t. - deel I, "Prelude"

Rostropovich, Mstislav [cello]

EMI

5553632

22:32

Desprez, Josquin

Mille Regretz

Dudok Kwartet & Driel, Judith van [viool] & Wester, Marleen [viool] & Jong, Marie-Louise de [altviool] & Faber, David [cello]

NVT

NVT

22:34

Williams, John & Gardel, Carlos

Por una cabeza

Pittsburgh Symphony Orchestra

Perlman, Itzhak [viool]

Sony Classical

5099706300526

22:37

Mendelssohn-Bartholdy, Felix

Strijkkwartet nr.6, op.80 in f kl.t. - deel II, "Allegro assai"

Dudok Kwartet & Driel, Judith van [viool] & Wester, Marleen [viool] & Jong, Marie-Louise de [altviool] & Faber, David [cello],

NVT

NVT

22:42

Wagner, Richard

Die Walküre ; Akte III - "Walkürenritt"

Radio Filharmonisch Orkest

Waart, Edo de

RCA

74321 308892

22:47

Weinberg, Mieczyslaw

Strijkkwartet nr.3 in D mineur op.14: II. Andante sostenuto attacca

Dudok Kwartet & Driel, Judith van [viool] & Wester, Marleen [viool] & Jong, Marie-Louise de [altviool] & Faber, David [cello]

NVT

NVT

22:55

Sjostakovitsj, Dmitri

Symfonie nr.11, op.103 in g kl.t., "Het jaar 1905" - deel I, "Adagio" + deel II, "Allegro" + deel III, "Adagio"

Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi

Caetani, Oleg

Arts

47676-8

23:00

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel I, "Allegro"

Alban Berg Kwartet

EMI

CDC 7473332

23:12

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel II, "Andante con moto"

Alban Berg Kwartet

EMI

CDC 7473332

23:26

Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Les Saisons (De Seizoenen), op.37b ; Juni, "Barcarolle"

Ashkenazy, Vladimir [piano]

DECCA

466 562-2 DH