Opium van 29 mei 2018

Opium

Dinsdag 29 mei 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Peter Abelsen

Peter Abelsen is een veelgeprezen literair vertaler van onder anderen Johathan Safran Foer, Zadie Smith, Tennesse Williams, Don DeLillo en Jonathan Franzen. Met zijn debuutroman ‘Een soort geluk’ schreef hij een confronterende en indringende roman over het belangrijkste in een mensenleven.

Een soort geluk
Een roman over liefde, rouw en onhandelbare waarheid
Het is 1980, Amsterdam is in verval en Martin van Houten heeft alles om in wat dan ook te slagen, behalve ambitie. Hij raakt op drift, ontdekt de muziekscene, vindt het snelle geld van de zelfkant, maar blijft overal een laconieke buitenstaander.

Het is 2017, Amsterdam bloeit en Martin kijkt terug. Waar is het misgegaan? Waar was hij fout, waar machteloos en waar de speelbal van anderen?

Te gast: Peter Abelsen
22:33   Live muziek: Alma Quartet

Het Alma Quartet bestaat uit Marc Daniel van Biemen (viool), Benjamin Peled (viool) en Jeroen Woudstra (altviool), alledrie van het Koninklijk Concertgebouworkest, en cellist Nitzan Laster van het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2014 ontving het kwartet de Prix de Salon, een prijs voor jonge ­musici uitgereikt door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest. Eind 2016 verscheen de debuut-cd van het Alma Quartet met het complete repertoire voor strijkkwartet van Erwin Schulhoff.
Foto: Lotte van Raalte

Live muziek: Alma Quartet
23:00   Slaapservice
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: F. Starik - Pyjama

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

F. Starik - Pyjama

F. Starik is dichter en schrijver. Hij overleed in februari op 59-jarige leeftijd. Vorig jaar verscheen zijn tiende bundel STAAT. Zijn bekendste boek is Moeder doen, het hartverscheurende relaas over zijn dementerende moeder. Starik was initiatiefnemer en coördinator van ‘de eenzame uitvaart’ in Amsterdam.

23:03   De Torenkamer: Gerson Main - Dag 2

Vandaag heb ik de hele dag filmpjes gekeken van designer Virgil Abloh. Het werkt heel goed voor me om mijn werk als een kunstvorm te zien en me daarin te laten inspireren door de denkwijzen van kunstenaars in hele andere disciplines. Virgil ontwerpt bijvoorbeeld onder andere schoenen en meubels. Maar hoe hij bepaalde dingen benaderd, zou ik 1 op 1 kunnen implementeren in mijn muziek. Anyway, verder heb ik ook dingen gedaan met Logic en daar wat tutorials over gekeken. Ik wil de muziek meer zelf gaan produceren voor mijn komende plaat.

De Torenkamer: Gerson Main - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 29 mei 2018

22:32

Glass, Philip

String Quartet No.2 'Company'

Alma Quartet

n.v.t.

NVT

22:36

Janacek, Leos

Op een overwoekerd pad - deel VII, "Goedenacht!"

Schiff, Andras [piano]

ECM

461 660-2

22:39

Glass, Philip

String Quartet No.2 'Company'

Alma Quartet

n.v.t.

NVT

22:43

Stravinski, Igor

Mavra ; Chanson Russe (Arr.)

Keulen, Isabelle van [viool] & Mustonen, Olli [piano]

PHILIPS

4209 532

22:46

Dutilleux, Henri

Ainsi la nuit

Alma Quartet

n.v.t.

NVT

22:52

Villa-Lobos, Heitor

Préludes voor gitaar (5) - nr.2 in E gr.t.

Bream, Julian [gitaar]

BMG Classics

09026 61604 2

22:55

Massenet, Jules

Wals voor piano, "Valse très lente"

Ciccolini, Aldo [piano]

La Dolce Vita

LDV13

22:59

Sibelius, Jean

Tapiola, op.112

Berliner Philharmoniker

Karajan, Herbert von

Deutsche Grammophon

4473582

23:19

Fauré, Gabriel

Après un rêve, op.7 nr.1 in c kl.t. (Arr.)

Pedano, Anuschka [altviool] & Verweij, Florian [piano]

NVT

NVT