Opium van 20 juli 2018

Opium

Vrijdag 20 juli 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Daniël Cohen

Met POZ PARADISE maakt regisseur / schrijver Daniël Cohen een nieuwe theatervoorstelling over de actuele situatie rond hiv en aids, met een lichtere toon en gericht op de toekomst. Het stuk wil een modern Nederlands alternatief bieden voor aids-gerelateerde stukken als The Normal Heart en Angels in America, die focussen op de situatie in Amerika in de jaren negentig en die inmiddels vrij verouderd zijn.

De wereldpremière zal komende dinsdag plaatsvinden in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens de Internationale Aidsconferentie AIDS 2018 in Amsterdam, als onderdeel van het officiële culturele programma. Daarna volgt een tournee door het land.

Te gast: Daniël Cohen
22:33   Live muziek: Julien Libeer

Julien Libeer zat op zesjarige leeftijd voor het eerst achter een piano. Na het voltooien van zijn studies bij Daniel Blumenthal (Brussel) en Jean Fassina (Parijs), wordt Julien Libeer ‘artist in residence' van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. 

Libeer eerste soloplaat, Lignes Claires, wordt unaniem geloofd door de vakpers. Daarna volgt een opname met Lorenzo Gatto, hiervoor krijgen zij de Diapason d’Or 2016. Daarna maakt hij nog een cd met Camille Thomas, ‘Réminiscences’.

Julien Libeer is dit weekend ook te zien en horen op Wonderfeel.

Live muziek: Julien Libeer
23:00   Slaapservice: Krijn Peter Hesseling - Mijn eerste en enige titelloze gedicht ooit

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Krijn Peter Hesseling - Mijn eerste en enige titelloze gedicht ooit uit Toondoof

Krijn Peter Hesselink debuteerde in 2008 met de dichtbundel Als geen ander, gevolgd door Stil alarm, De uitputting voorbij en Als niemand vangt. Verder vertaalde hij onder meer werk van Breyten Breytenbach. Met Moederziel (2015) debuteerde Krijn Peter Hesselink als romanschrijver. In 2018 verschijnt zijn poëziebundel Toondoof.
Foto: Merlijn Doomernik

Slaapservice: Krijn Peter Hesseling - Mijn eerste en enige titelloze gedicht ooit
Luidspreker Luidspreker
23:02   De Torenkamer: Cathelijn van Goor - Dag 5

Je ontkomt nooit helemaal aan jezelf en dat ondervond ik ook deze dagen in de Torenkamer. De behoefte om een af en goed beeld te maken, zit blijkbaar diepgeworteld. Na een supersnelle start de eerste dag, waarbij ik tekeningen maakte met een timer erbij, verzandde ik al snel in het afmaken van deze beelden. Ook bij het experimenteren met ander materiaal gleed mijn tijd weg in het afmaken van de tekeningen. Op zich niets mis mee, want ik heb in vijf dagen tijd toch een mooi reeksje werken gemaakt, geschikt voor een nieuwe expositie. Het was echter niet helemaal mijn insteek voor het werken in de Torenkamer. 

Kortom, het roer moest vandaag om, terug naar het schetsen en spelen. Maar wel pas nadat ik eerst nog even verder stoeide met de tekening op zwart papier ;-)

Na het maken van een serie snelle schetsen was het tijd om Najiba Brakkee te verwelkomen. Zij heeft mij de rest van de avond gevolgd om een beeldverslag te maken van mijn verblijf in de Torenkamer, voor het artlog Trendbeheer. Erg fijn en ik ben benieuwd naar het resultaat, dat na dit weekend online zal verschijnen. Ik zag al een vervreemdende foto van mij en Andrea van Pol in de studio; dat belooft wat.

Tijdens haar bezoek maakte ik nog even een paar foto’s van mijn werk. Ineens zag ik hoe aan de linkerkant van de ruimte het Vondelpark te zien was door het raam en rechts aan de muur mijn tekeningen ineens ook leken te fungeren als vensters naar een park buiten. Een geslaagde ontdekking, te vergelijken met de vensters in de computer die naar een andere wereld leiden.

Aansluitend bracht ik mijn werken naar de studio beneden voor de live uitzending. Er heerste een ontspannen sfeer. Daniel Cohen sprak zeer beeldend en uitnodigend over zijn voorstelling Poz Paradise, die aankomende week in première gaat, omlijst door een prachtige selectie muziek. Ik mocht mezelf gelukkig prijzen toen hij op vergelijkbare, diepgaande wijze een werk van me beschreef. Een vermoeide Julien Libeer speelde Bach alsof hij net uit een frisse zomerse bui was gestapt. Het spiegelende grafiet in mijn tekeningen ging een spannende, schilderachtige interactie aan met het licht van de studiolampen. Kortom, een waardevolle avond om een fijne en productieve mini-residency mee af te sluiten. 

Als finishing touch ontdekte ik thuis, als cadeautje van het park, een blaadje in mijn haar. 


Cathelijn van Goor dag 5 afb1.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb2.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb3.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb4.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb5.2.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb6.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb7.jpg


Cathelijn van Goor dag 5 afb8.jpg

Muziek in deze uitzending

Uitzending 20 juli 2018

22:30

Copland, Aaron

Poems of Emily Dickinson (12) - nr.5, "Heart, we will forget him"

Bonney, Barbara [sopraan] & Previn, André [piano]

Universal Distribution

455 511-2DH

22:32

Berio, Luciano

Folk Songs: "Black is the Colour"

Berberian, Cathy [sopraan]

RCA

62540

22:34

Bach, Johann Sebastian

Suite voor klavecimbel BWV.816 in G gr.t., "Franse suite nr.5" - deel I, "Allemande"

Libeer, Julien [piano]

NVT

NVT

22:37

Barber, Samuel

The Hermit songs, op.29 - deel VIII, "The Monk and his Cat"

Price, Leontyne

Odyssey

32 16 0230

22:39

Adams, John

El Niño - deel XII, "Pues mi Dios ha nacido a penar"

Deutsches Symphonie-Orchester Berlin

Nagano, Kent

Lieberson, Loraine Hunt [sopraan] & Upshaw, Dawn [sopraan] & White, Willard [bariton] & Theatre of Voices

none

7559-79634-2

22:44

Bach, Johann Sebastian

Suite voor klavecimbel BWV.816 in G gr.t., "Franse suite nr.5" - deel III, "Sarabande"

Libeer, Julien [piano]

NVT

NVT

22:49

Britten, Benjamin

Sea interludes (4), op.33a - compleet

Boston Symphony Orchestra

Bernstein, Leonard

Deutsche Grammophon

469 460-2

23:07

Schumann, Clara

Pianotrio, op.17 in g kl.t. - deel I, "Allegro moderato"

Storioni Trio

Ars Produktion

ARS 38 162