Opium van 8 juni 2018

Opium

Vrijdag 8 juni 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Flip Filz en Robijn Wendelaar

Huzarenstuk
Op de filmset van een historisch oorlogsdrama staan twee figuranten klaar. Ze hebben zich ingelezen, ingeleefd en in vol ornaat opgetuigd als huzaren.

Knipperen ze niet teveel? Worden ze überhaupt gefilmd? Het zekere voor het onzekere nemend houden de mannen strijdbaar vol. Ze willen de opnames niet verpesten of - erger nog - roemloos sneuvelen in de montage.

In Huzarenstuk zien we twee gekneusde mannen met een groot verlangen weer een rol van betekenis te spelen. Bram Coopmans en Flip Filz laten een wonderlijke vriendschap ontstaan in het verraderlijke gebied tussen feit en fictie.

Spel en concept zijn van Bram Coopmans en Flip Filz, de tekst is ook van Flip Filz, Robijn Wendelaar doet de regie.Huzarenstuk is een copraductie van Theater Bellevue en Het Nationale Theater.

Te gast: Flip Filz en Robijn Wendelaar
22:33   Live muziek: Suzanne Arends en Irina Parfenova

Als kamermuziekpartner treedt fluitiste Suzanne Arends regelmatig op in verschillende bezettingen. Met pianiste Irina Parfenova vormt zij gedurende enkele jaren een vast duo. Een cd opname van hun recente concert met werken uit het jaar 1943 is recent verschenen.

1943
Tijdens het instuderen van Sonates van Sergei Prokofjev en Leo Smit ontdekte Suzanne en Irina, dat deze twee composities in hetzelfde jaar geschreven werden.

Ze vonden het bijzonder en begonnen een zoektocht naar de eventuele andere fluitmuziek uit dat jaar. Tot hun verbazing bleek dat Sonatine van Henry Dutilleux, eerder al door Suzanne Arends gespeeld, ook uit 1943 kwam! De zoektocht ging door en snel vonden ze nog een naam: Dorian Le Gallienne, een Australische componist, die zijn Fluit sonate ook in 1943 heeft geschreven. En de langzame deel uit de vioolsonate van Amerikaan Aaron Copland, (ook, uiteraard, geschreven in 1943) werd een logische afsluiting van dit unieke programma.

Live muziek: Suzanne Arends en Irina Parfenova
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Bernard Wesseling - Mediamaatschappij

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoor je:

Bernard Wesseling - Mediamaatschappij

Bernard Wesseling (1978) debuteerde als prozaschrijver met de roman De favoriet, die zeer lovend ontvangen werd. Zijn eerste dichtbundel Focus (2006) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. In 2010 verscheen zijn roman Portret van een onaangepaste, in 2012 zijn tweede dichtbundel Naar de daken. Wesseling is actief als podiumdichter, trad veel op in Festina Lente, stond op de Nacht van de Poëzie en in talloze festivals. Zijn derde dichtbundel: ‘& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal’ is nu te koop.

Foto: Koos Breukel

Luidspreker Luidspreker
23:11   De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 5

Het regent vandaag. Dat past bij de laatste dag van een vakantie, bij het terugkeren naar huis. Alsof de omgeving zich nu niet meer van haar beste kant laat zien, maar haar ware gezicht toont. Nu pas voel je ook hoe moe je lichaam is. Maar in het echt sta ik in een bergrivier, omringd door kolkend water. Het is hier prachtig: de zon schijnt, er hangt een nevel over het water en iedereen wil met me op de foto. 'Kijk dit afval, dat is toch prachtig?' hoor ik naast me. Annemieke laat me op haar eiland een berg afval zien in de vorm van een vierkant. Het afval bestaat uit witte brokstukken. Toeval bestaat niet meer, alles wat we zien lijkt precies zo bedoeld. 


Dorien de Wit en Annemieke Gerrist dag 5 afb1.jpg


Ik trek verder stroomafwaarts tot ik niet verder kan, maar het maakt me niet uit. Hetzelfde water stort een stuk verderop tientallen meters naar beneden, de zee in. Vanaf de veerboot heb ik de waterval gezien. 


Dorien de Wit en Annemieke Gerrist dag 5 afb2.jpg

Muziek in deze uitzending

Uitzending 8 juni 2018

22:30

Schumann, Robert

Husarenlieder (4), op.117 - nr.1, "Der Husar, trara!"

Terfel, Bryn [bas-bariton] & Martineau, Malcolm [piano]

Deutsche Grammophon

447 042-2

22:31

Zimmer, Hans

Interstellar ; ''Cornfield chase''

studio-orkest

Zimmer, Hans

HFX9500

SONY

888750481221

22:33

Vysotski, Vladimir

Охота на волков (Okhota na volkov - Wolvenjacht)

Vysotski, Vladimir

Moroz

29200

22:36

Davis, Miles

Miles Runs the Voodoo Down - 45-rpm single edit

Miles Davis Quintet

LEGACY

8872547325

22:39

Schönberg, Arnold

Verklärte Nacht, op.4 (versie voor strijkorkest) - compleet

Streicherakademie Bozen

Bernius, Frieder

Carus

83.198