Opium van 20 april 2018

Opium

Vrijdag 20 april 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. Vanavond presenteert Lidewijde Paris.

22:30   Te gast: Lucas van Woerkum

Lucas van Woerkum volgde opleidingen in twee geheel verschillende artistieke disciplines: hoorn en film. Uiteindelijk koos hij voor het laatste, maar hij liet zijn fascinatie voor de muziek niet los. Het overgrote deel van zijn films heeft een zeer nauwe band met muziek.

Daphnis et Chloé van Ravel
In de interpretatie van Van Woerkum wordt de zoektocht naar ware liefde bemoeilijkt doordat Chloé zich verliest in uiterlijk vertoon en narcisme. Het is aan Daphnis om Chloé te laten inzien dat onder haar masker een kwetsbaar en liefdevol persoon schuil gaat. Ook nu weet Lucas van Woerkum met dit project in het kader van Symphonic Cinema een zeer bijzondere symfonische beeldbeleving te creëren, waarin het Nederlands Philharmonisch Orkest de muzikale hoofdrol speelt. Hoofdrollen in de film zijn voor Luca Hollestelle, Vanja Rukavina, Revé Terborg en Marian Mudder.

Symphonic Cinema
In zijn serie films onder de noemer Symphonic Cinema legt cineast Lucas van Woerkum diverse composities op zijn speciale manier schitterend in verhalende filmbeelden met live muziek vast.

Te gast: Lucas van Woerkum
22:33   Live muziek: Daniil Rumiantsev, Winnaar Nationaal Fluitconcours

Stichting Nationaal Fluitconcours organiseert jaarlijks een internationaal concours voor studenten en jong talent (met deelnemers uit meer dan 25 landen). De winnaar is dit jaar Daniil Rumiantsev. Ook voorzitter van het fluitconcours Erik Verbeek komt langs.

Live muziek: Daniil Rumiantsev, Winnaar Nationaal Fluitconcours
23:00   De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 5

Vrijdag, alweer de laatste dag. Vanavond zal ik de torenkamer weer verlaten. Het was een fijne en productieve week in mijn tijdelijke atelier. Vandaag ben ik toch nog wat kleurcombinatie/vormen gaan veranderd bij de collages die ik afgelopen week heb gemaakt. Nu ben ik helemaal klaar voor de expositie van vanavond. 


Ik wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan mijn torenkamer avontuur. Het was een zeer mooie ervaring die ik nooit zal vergeten. 


Mijn meest recente werk ‘dreaming with open eyes’ is momenteel te zien in de galerie; Pouloeuffte te Naarden Vesting. Tijdens elke expositie is er ook een prijs die wordt uitgereikt aan een van de ontwerpers. De ontwerper met de meeste stemmen zal €500 euro winnen. Deze prijs zou ik graag in ontvangst nemen om nieuw werk te kunnen maken. Daarom zou ik het heel leuk vinden als u even de tijd wilt nemen om op mijn werk te stemmen. Dit kan tot 26 april 2018. Leuk weetje, als stemmer maak je kans op een dineer bon van €100. 


Link: https://www.galeriepouloeuff.nl/werkverkiezing.php?maand_id=201804 IMG_5372.JPG

De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Tsead Bruinja - Verfilmd

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Tsead Bruinja - Verfilmd

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974)is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen en buitenland, vaak met muzikant Jaap van Keulen en soms ook met flamencodanseres Tanja van Susteren. In augustus 2015 zag Bruinja's vijfde Nederlandstalige bundel Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden het licht bij uitgeverij Cossee.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 20 april 2018

22:30

Stravinski, Igor

L'oiseau de feu ; Suite nr.2, 1919 (balletsuite) - nr.3, "Variations de L'oiseau de feu"

Boedapest Festival Orkest

Fischer, Ivan

Channel Classics

CCS SA 32112

22:31

Telemann, Georg Philipp

Fantasia No. 7

Rumiantsev, Daniil [fluit]

NVT

NVT

22:34

Bach, Johann Sebastian

Magnificat BWV.243 in D gr.t. ; openingskoor, "Magnificat anima mea Dominum"

Orkest van de Nederlandse Bachvereniging

Veldhoven, Jos van

Koor van de Nederlandse Bachvereniging

Channel Classics

CCS SA 32010

22:37

Grieg, Edvard

Lyrische stukken (6), op.54 - nr.6, "Klokkengelui"

Pletnev, Mikhail [piano]

Deutsche Grammophon

459 671-2

22:40

Pärt, Arvo

Da pacem Domine

Tallinn Kamerorkest

Kaljuste, Tonu

Estland Filharmonisch Kamerkoor

ECM New Series

2454/55 4811905

22:45

Muczynski, Robert

Sonate voor fluit en piano Op.14

Rumiantsev, Daniil [fluit] & Grishina, Anna [piano]

NVT

NVT

22:49

Messiaen, Olivier

Le Merle Noir

Rumiantsev, Daniil [fluit] & Grishina, Anna [piano]

NVT

NVT

22:55

Ravel, Maurice

Daphnis et Chloé ; Suite nr.2 - compleet

Boston Symphony Orchestra

Abbado, Claudio

New England Conservatory Chorus

Deutsche Grammophon

4153 702

23:11

Romberg, Bernhard

Sonate voor cello en piano nr.1 in Es gr.t. - deel I, "Adagio - Allegro"

Bijlsma, Anner [cello] & Hoogland, Stanley [fortepiano]

Sony

5173532