Opium van 9 maart 2018

Opium

Vrijdag 9 maart 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Aukje Holtrop

Aukje Holtrop schreef de biografie van Henriëtte van Eyk

Ze is al bijna vergeten, haar boeken verstoffen in bibliotheken en antiquariaten. Maar in de jaren dertig, veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw was Henriëtte van Eyk een schrijfster die de ene bestseller na de andere schreef. Ze was een intrigerende vrouw, die ‘uit fatsoen’ (zoals ze zei) in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en daar belangrijk en moedig werk verrichtte. Vier mannen hebben haar leven bepaald. Haar dierbare vader, directeur van een handelshuis in Amsterdam, ging door malversaties failliet, waarna hij met zijn schoonmoeder uit Nederland en uit Jets leven verdween. Haar broer Bert werd hoogleraar scheikunde, was travestiet en eindigde tragisch. Jean de Nève werd haar eerste man, een avonturier, schrijver en onverschrokken verzetsheld, die volkomen gebroken uit een Duits concentratiekamp terugkwam. Ten slotte was er haar grote liefde, Simon Vestdijk, de schrijver die hopeloos verliefd op haar raakte maar haar uiteindelijk in de steek liet.Haar leven was welbeschouwd tragisch – maar Henriëtte van Eyk wenste op geen enkel moment de moed te laten zakken.

Te gast: Aukje Holtrop
22:33   Live muziek: Ardemus Quartet

Het saxofoonkwartet is een van de finalisten van Dutch Classical Talents.Het Ardemus Quartet herbergt vier nationaliteiten en is daarmee het meest kosmopolitische gezelschap van Dutch Classical Talent. Arno Bornkamp, die als geen ander oog en oor heeft voor de grootste saxofoontalenten, roemt het hoge niveau van de vier spelers: ‘dat hoge speelniveau wordt ondersteund door een grote spelvreugde en een aanstekelijke muzikaliteit.’De vier musici leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over. De naam van het kwartet was dan ook snel duidelijk: Ardemus is Latijns voor ‘wij branden’.
Foto: Marco Borggreve

Live muziek: Ardemus Quartet
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Tommy Wieringa - Martin Bril

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Tommy Wieringa - Martin Bril

Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006) en in 2009 verscheen de roman Caesarion, gevolgd door Ga niet naar zee (2010). Met Dit zijn de namen (2012) won hij de Libris Literatuur Prijs en in 2013 was Wieringa de Boekenweekauteur. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.
Foto: Johan Jacobs

23:03   De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 4

Vandaag stond in het teken van bouwen, wat een synchroniciteit opleverde met mijn omgeving. Zaterdag vindt bij VondelCS het enorme finale-evenement van Wie is de Mol? plaats, dus zag ik pontons verrijzen, podia ontstaan en lichtmasten de lucht in gaan. En met dat uitzicht voor me zat ik zelf ook te bouwen, te componeren. Ik zette 7 scènes in de steigers en schreef teksten. De voorstelling ontvouwde zich als het ware. Neemt natuurlijk niet weg dat ik alles nog moet gaan uitproberen, ter plekke. Maar er is nu in ieder geval al heel wat om uit te proberen.

Zo fietste er een ‘Er komt een man bij de dokter, hij lijdt aan hoop’ door het verhaal en een grijs muisje dat een rode draad zal dragen. En ik grasduinde in mijn oude teksten waar ik een dialoog vond over een jas, die ik prachtig kan gebruiken. Aan het eind van de dag was er zelfs al een heus stapeltje papier dat op een script begint te lijken. 

Het enige waar ik nu over struikel is dat het een montagevoorstelling lijkt te worden. Ik weet niet of ik dat wel wil. Een voorstelling, die uit losse korte stukken bestaat moet heel goed in elkaar zitten, anders verlies ik zelf persoonlijk snel m’n concentratie. Ik denk dat dit het moment is om het idee van de samenleving erin te gooien. Zoals ik eerder al aangaf, zou ik in de voorstelling graag een samenleving bouwen terwijl u (het publiek) kijkt. Dat wordt dan waarschijnlijk de verbinding. Zie, komen mijn ideeën toch nog bij elkaar. 

Vanavond is het al weer mijn één na laatste nachtje hier. Weet je wat grappig is: als je je ongelukkig voelt, denk je vaak dat het blijvend is, maar als je gelukkig bent, denk je nooit eens: Ik voel me zo ontzettend goed, hier kom ik nóóit meer uit! Tenzij je voor even in een torentje woont, maar dat is anders. J

Tot morgen!

Bouwen.jpgBoekwerk.JPGHet slapende Vondelpark.JPG

De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:13   De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 5


Ik kwam een beetje moeilijk op gang, omdat ik de eerste paar uur met Pandora stoeide. Ik wilde haar er per se in. Niet alleen vanwege de centrale rol van hoop in haar mythe, maar ook vanwege de jeuk die ik krijg bij zulke verhalen, waarbij een vrouw gezien wordt als aanstichter van al het kwaad. En mijn eigen hoop dat er een dag komt dat we los zijn van ongelijke behandeling van wie dan ook. Maar hoe krijg je zoiets mythologisch op een leuke manier verwerkt… een hele uitdaging. Pas na de lunch zag ik het ineens. De box is de locatie! Dat is letterlijk een box! Whoop whooop! Nou ja, afijn. Die box zat er dus in, nu Pandora zelf nog. Ik maakte een soort Pipi Langkous van haar. We zullen zien of het overeind blijft.

Ook bedacht ik ‘het bankje’. Op dat ‘bankje in het park’ gaan we zien (of horen) wat mensen eìgenlijk vertellen. Wat er achter hun verhaal zit, ook al gebruiken ze hele andere woorden of vertellen ze juist een ander verhaal. Ik stipte het al eerder aan, ik vind het belangrijk dat we ons beseffen dat er verhalen achter de ander zitten, die we niet kunnen zien of horen en ook niet per se hoeven begrijpen voordat we ze kunnen accepteren. Hoe ik dat ga doen is nog even een verrassing, maar het gebeurt allemaal op dat ene bankje? ;-)  

De finaledag vandaag. Licht uit – spot aan! Wat een mooie tocht was het. Ik ben een beetje anders geworden en toch mezelf gebleven. Vanavond nog een samenvattend interview op de radio, waarin we het proces en het resultaat tot dusver bespreken. Ik ben blij dat ik tot op de laatste dag momenten had van totale helderheid. Dat ik dingen zag en voelde. Waar ideeën eerst nog troebel en bedekt waren, wist ik ze uiteindelijk scherp te krijgen en vorm te geven. Ik koos de moraal van het verhaal, ik trok personages uit de klei, ik verzon verhalen. Het was een mega-productieve week en ik zal de ruimte en rust die ik hier had om te werken, missen. De lieve mensen van Opium en VondelCS. Wat een toffe plek is dit! Maar ik ben ook blij om straks mijn drie lieve schatten weer vast te kunnen houden! <3

Tot in juli bij het Torenkamerfestival en tot in september bij de première van mijn voorstelling! 
J

Dag werkplekje.JPGLicht uit, spot aan!.JPGTroebel wordt scherp.JPG

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 maart 2018

22:30

Sonneveld, Wim

De Kleine Parade: Ons Milieu

Bos, Ruud

Rudy and his Hot Peppers

Phillips

849 015 PY

22:32

Händel, Georg Friedrich

Water music; Suite HWV.348 in F gr.t. - deel III, "Menuet. Presto" (arr.)

Ardemus Saxofoonkwartet & Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Merčep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

NVT

nvt

22:35

Hahn, Reynaldo

Mélodies (20), volume II, 1921 - nr.8, "À Chloris" (Arr.)

Milstein, Maria [viool] & Milstein, Nathalia [piano]

Mirare

MIR 384

22:38

Debussy, Claude

Rêverie (Arr.)

Ardemus Saxofoonkwartet & Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Merčep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

NVT

nvt

22:42

Berlioz, Hector

Les Troyens, Akte V., nr.38: Vallon Sonoré

London Symphony Orchestra

Davis, Colin

Heppner, Ben [tenor]

LSOlive

LSO0010

22:48

Mendelssohn-Bartholdy, Felix

Lieder ohne Worte op.38 - nr.6 in As gr.t., "Duetto. Andante con moto"

Barenboim, Daniel [piano]

Deutsche Grammophon

423 931-2

22:50

Gershwin, George

Three Preludes (Arr.)

Ardemus Saxofoonkwartet & Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Merčep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

NVT

nvt

22:56

Stravinski, Igor

L'oiseau de feu ; Suite nr.3, 1945 (balletsuite) - compleet

Koninklijk Concertgebouworkest

Chailly, Riccardo

DECCA

458 142-2

23:20

Smetana, Bedrich

Pianotrio, op.15 in g kl.t. - deel III, "Finale. Presto"

Guarneri Trio

Praga Digitals

PRD 250 218