Opium van 30 augustus 2018

Opium

Donderdag 30 augustus 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30   Te gast: K. Schippers

K. Schippers is schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen & beschouwingen, en een enkel kinderboek. Zijn werk is veel gelauwerd. Zo ontving hij onder andere de P.C. Hooftprijs en de Libris Literatuur Prijs.

In zijn nieuwe boek ‘Straks komt het’ gaat K. Schippers terug naar zijn jeugd:
De bevrijding door de ogen van de negenjarige K. Schippers – I got rhythm, het kaalscheren van meisjes, het schieten op de Dam. In de bioscoop is hij zo kapot van George Gershwin dat hij hem gaat zoeken in New York, je hoort het vluchten, in elke song. Later volgt hij Kurt Schwitters, op de vlucht voor de nazi’s in Noorwegen, je ziet het aan ieder werk.De reizen vervlecht hij met zijn jeugdherinneringen aan de oorlog en flarden familiegeschiedenis. De routes van zijn jeugd en de routes van zijn idolen, begeleid door de crooners van het American Songbook.

Te gast: K. Schippers
22:33   Live muziek: Pablo Sáinz Villegas

De Spaanse gitarist Pablo Sáinz Villegas won op zijn vijftiende de Andrés Segovia Award. Ook won hij, als eerste gitarist in de geschiedenis, El Ojo Critico, de meest prestigieuze Spaanse onderscheiding in de klassieke muziek. Als jongste gitarist ooit debuteerde hij met de New York Philharmonic, en sindsdien trad hij op voor onder andere de Dalai Lama en de Spaanse koninklijke familie en vanavond voor ons!
Foto: Lisa_Mazzucco

Live muziek: Pablo Sáinz Villegas
Luidspreker Luidspreker
22:53   De Torenkamer: Linda Rusconi - Dag 4

DAG 4

Diep in slaap schrik ik wakker van de wekker. Alle indrukken, het vele tekenen en het voor mij laat opblijven begin ik nu te merken. Ik besluit het rustig aan te doen vandaag. Voor de hotelflat, of eigenlijk Het Klokkenhof, kies ik ervoor geen schaduw aan te brengen. Hierdoor krijgt het geheel een meer stripachtig effect. Vervreemdend, zeker ook door het patroon van balkons. Het zonnetje komt door en ik ben toe aan een frisse neus. Ik wandel naar huis voor een warm bad. 


Linda Rusconi dag 4 afb2.jpg


Linda Rusconi dag 4 afb1.jpg


Weer terug in mijn toren valt me op dat ik alles op liggend formaat heb getekend. Dus kies ik er nu voor om de Westermoskee te gaan tekenen op staand formaat. Alle koepels en pilaren zijn een pittige uitdaging zonder potloodschets vooraf. Daarbij moet ik ook van rechts naar links werken, omdat ik anders met mijn linkerhand de inkt uitsmeer. Ik kan dus niet van binnen naar buiten werken, wat normaliter mijn aanpak is. De vermoeidheid blijft mij parten spelen en ik wil wel wakker blijven voor de radio-opname, dus ik rust veel tussendoor. Het lukt mij toch om de tekening grotendeels af te maken. Morgenochtend de puntjes op de i.  


Linda Rusconi dag 4 afb3.jpgDAG 3

Vannacht heerlijk geslapen in mijn knusse hoogslaper. Met frisse moed ga ik verder aan de tekening die ik de avond ervoor ben begonnen; Café De Pont aan het IJ. Omdat ik gisteravond moe was, zijn de lijnen wat slordiger geworden dan de bedoeling was, dus ik wil kijken of ik tegenwicht kan brengen met veel aandacht voor kleine details. Het resulteert in een fijne tekening. Misschien is het een idee om snel te starten met de grote lijnen en dan de tijd te nemen voor alle details.


Linda Rusconi dag 3 afb3.jpg


's Middags ontsnap ik uit mijn toren om een al geplande Masterclass Acrylverf te geven in Galerie Salon West. Ik keer terug aan het eind van de middag en besluit eerst even wat te rusten. Maar als de regen begint te trommelen op het dak lonkt mijn bureau en start ik toch een nieuwe tekening: de hotelflat aan het Surinameplein. Het patroon van balkons maakt mij een gelukkige tekenaar. Alsof ik een legpuzzel doe. Meditatief lijnen trekken. Om niet overwerkt te raken, daal ik om acht uur af naar beneden. Lekker een film kijken in VondelCS. 


Linda Rusconi dag 3 afb1.jpg


Linda Rusconi dag 3 afb2.jpg

Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Jannah Loontjens - fragment uit Wie weet, personage Bertrand

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jannah Loontjens - fragment uit Wie weet, personage Bertrand


Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam als literatuurwetenschapper. In 2002 publiceerde Loontjens de dichtbundel Varianten van nu, daarna verschenen de dichtbundels Het ongelooflijke krimpen (2006) en Dat ben jij toch (2013). In 2007 debuteerde Jannah Loontjens met Veel geluk als romanschrijver. In 2011 verscheen de roman Hoe laat eigenlijk, die enthousiast werd ontvangen en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs, en in 2013 verscheen de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur. Loontjens doceert literatuurtheorie en literair schrijven aan ArtEZ en de Gerrit Rietveld Academie.
Foto: Bob Bronshoff

Luidspreker Luidspreker
23:27   Opium tipt

Opium Tipt: 

Toneelstuk Kleine Zielen van Toneelgroep Amsterdam

Muziek in deze uitzending

Uitzending 30 augustus 2018

22:30

Arlen, Harold & Harburg, Yip & Rose, Billy

It's only a paper moon

Orchestra of Robert Emmett Dolan

Shore, Dinah [zang]

NVT

NVT

22:31

Barrios Mangore, Augustin

Tango Zapateado

Villegas, Pablo Sáinz [gitaar]

NVT

NVT

22:34

Berlin, Irving

This Year's Kisses

Teddy Wilson and his orchestra

Billie Holiday [zang] & Young, Lester [tenorsaxofoon]

COLUMBIA

CK 86635

22:37

Barnet, Charlies

Skyliner

Charlie Barnet And His Orchestra

CBS

13-33288

22:40

Giuffre, Jimmy

Four Brothers

Orkest Woody Herman

Herman, Woody

CBS

LSP 980724-1

22:43

Tárrega, Francisco

Recuerdos de la Alhambra

Villegas, Pablo Sáinz [gitaar]

NVT

NVT

22:47

Tárrega, Francisco

Jota

Villegas, Pablo Sáinz [gitaar]

NVT

NVT

22:53

Gershwin, George

Concert voor piano en orkest in F gr.t. - deel I, "Allegro"

New York Philharmonic Orchestra

Kostelanetz, André

Levant, Oscar [piano]

COLUMBIA

CL 700

23:06

Gershwin, George

Concert voor piano en orkest in F gr.t. - deel II, "Andante con moto"

New York Philharmonic Orchestra

Kostelanetz, André

Levant, Oscar [piano]

Colombia

CL 700

23:18

Chopin, Frederic

Nocturne voor piano nr.10, op.32 nr.2 in As gr.t., "Lento"

Rubinstein, Arthur [piano]

EMI Classics

4 55337 2