Opium van 13 juni 2018

Opium

Woensdag 13 juni 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Te gast: Jikke van der Spek

Het Groninger Museum richt dit jaar van 26 mei tot 4 november met een omvangrijke expositie de aandacht op de hoogtijdagen van De Ploeg, de jaren 1918-1928. Jikke van der Spek, co-conservator van de tentoonstelling, praat ons bij.

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928
Honderd jaar geleden, in 1918, wordt in Groningen kunstkring De Ploeg opgericht. Een aantal jonge kunstenaars, waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra, bundelt de krachten, om het Groningse kunstlandschap eens flink ‘om te ploegen’, vandaar de naam. De vernieuwingsdrang breekt in Groningen pas echt goed door nadat Jan Wiegers tijdens een gezondheidskuur in Davos bevriend raakt met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen raken zijn Ploegcollega’s gegrepen door de nieuwe vormen, kleuren en technieken die hij introduceert. Het inspireert tot het ontstaan van het opzienbarende Groningse expressionisme.

Te gast: Jikke van der Spek
22:33   Live muziek: Händel goes Tinder

Sopraan Channa Malkin en violiste Anastasia Kozlova zijn de bedenkers van deze nieuwe productie “Händel goes Tinder”. Een tragikomisch drama onder regie van Michael Diederich. Diverse opera’s van Händel in een spannend en hilarisch verhaal. Pure en authentieke muziek in combinatie met snelle, spannende en sexy manieren van storytelling. Een nieuw soort opera, die zomaar eens de hype van 2018 kan worden.

Met muzikale ondersteuning van: Avinoam Shalev (klavecimbel), Izhar Elias (gitaar) en Tony Overwater (violone).

Live muziek: Händel goes Tinder
Luidspreker Luidspreker
23:16   De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 3

Vandaag zijn we de Albert Cuyp opgegaan met een extra groot wit T-shirt aan een hengel om mensen mee te portretteren. We stelden ze één vraag, namelijk: "Hoe denk je dat de wereld eruit ziet als iedereen hetzelfde witte T-shirt zou dragen?" Hier kwamen onverwachte antwoorden uit, die gelijk iets zeggen over het kleedgedrag van mensen. Gisteren hebben we gemerkt dat het lastig was voor mensen als we op de man af vroegen wat kleding voor hen betekent, terwijl wij ze vandaag lieten fantaseren over een ander soort wereld, met andere gewoontes. Visueel gezien werd het gemaakte beeld ook interessanter.


Jessie
"Dan zou er in ieder geval geen klassenverschil zijn; de segregatie zou dan opgelost zijn. Dit is hetzelfde als bij Engelse scholen: dat er uniformen gedragen worden, waardoor iedereen gelijk wordt getrokken. Het zou wel een beetje saai zijn, maar ik begrijp de gedachte. Dat én Trump, én jij, én de lepralijder die altijd aan het zingen is daar op de Albert Cuyp: als die altijd hetzelfde witte T-shirt dragen, dan is dat eigenlijk fantastisch. Het zou in ieder geval voor minstens één dag en één nacht worldwide moeten gebeuren. Ik denk ook dat de mensen die niet eens een T-shirt kunnen betalen, er ook heel blij mee zijn."


Mildred

"Als iedereen hetzelfde witte T-shirt zou dragen, dan ziet de wereld er prachtig uit, sprankelend! Ik houd ervan als mensen in harmonie en vrede met elkaar samenleven. Ik ben in Suriname grootgebracht en daar staat multiculturaliteit op de eerste plaats."


Zou u het niet jammer vinden als u uw mooie kleding niet meer kunt dragen?


"Helemaal niet. Ik heb toch iets? Ik ben in mijn Adam en Evakostuum geboren en ik ben trots op mijn body. Ik ben down to earth. Ik heb in Afrika gewerkt en ik weet wat het is. Ik kan lekker op de grond slapen op een papaya-mat, I feel happy, als ik maar te eten en te drinken heb, want daar gaat het in het leven om!"


Atelier x Eva Roefs dag 3 afb1.jpg


Atelier x Eva Roefs dag 3 afb2.jpg


Luidspreker Luidspreker
23:48   Slaapservice: Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

Hannah van Binsbergen schrijft gedichten. In juni van het vorige jaar kwam haar debuutbundel Kwaad gesternte uit, die onlangs bekroond is met de Herman de Coninckprijs voor beste debuut en de VSB poëzieprijs. Ze woont in Amsterdam.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 13 juni 2018

22:31

Puccini, Giacomo

Gianni Schicchi ; arietta, "O mio babbino caro"

Philharmonia Orkest

Serafin, Tullio

Callas, Maria [Lauretta; sopraan]

EMI

5 67466 2

22:37

Händel, Georg Friedrich

Ariodante HWV.33 ; Il primo ardor

Händel Goes Tinder & Malkin, Channa [zang] & Koslova, Anastasia [viool] & Elias, Izhar [gitaar] & Overwater, Tony [violone] & Shalev, Avinoam [klavecimbel]

NVT

NVT

22:49

Ruyneman, Daniël

Drie Pathematologieën: Hallucinatie & De stem van het verleden

Meiborg, Jan [piano]

NVT

nvt

22:54

Händel, Georg Friedrich

Orlando HWV.31 ; Quanto diletto avea

Händel Goes Tinder & Malkin, Channa [zang] & Koslova, Anastasia [viool] & Elias, Izhar [gitaar] & Overwater, Tony [violone] & Shalev, Avinoam [klavecimbel]

NVT

NVT

22:56

Händel, Georg Friedrich

Serse, HWV 40, Act 3: No. 44 Arietta: "No, no, se tu mi sprezzi"

Händel Goes Tinder & Malkin, Channa [zang] & Koslova, Anastasia [viool] & Elias, Izhar [gitaar] & Overwater, Tony [violone] & Shalev, Avinoam [klavecimbel]

NVT

NVT

23:05

Ellington, Duke & Strayhorn, Billy

Nutcracker jazz suite ; Dance of the Floreadores (Bloemenwals)

Richman, Steven

Harmonie Ensemble New York

Harmonia Mundi

HM 907493

23:13

Villa-Lobos, Heitor

Bachianas brasileiras nr.1 - deel III, "Fuga. Conversa"

Cello Octet Conjunto Ibérico

Arizcuren, Elias

Cypres

CYP1623

23:18

Händel, Georg Friedrich

Orlando HWV.31 ; Amor è qual vento

Händel Goes Tinder & Malkin, Channa [zang] & Koslova, Anastasia [viool] & Elias, Izhar [gitaar] & Overwater, Tony [violone] & Shalev, Avinoam [klavecimbel]

NVP

NVT

23:26

Beethoven, Ludwig van

Strijkkwartet nr.14, op.131 in cis kl.t. - deel I, "Adagio ma non troppo" + II, "Allegro molto vivace" + III, "Allegro moderato"

Borodin Kwartet

Chandos

10268

23:36

Beethoven, Ludwig van

Strijkkwartet nr.14, op.131 in cis kl.t. - deel IV, "Andante, ma non tropppo e molto cantibile - etc."

Borodin Kwartet

Chandos

10268