Opium van 20 februari 2018

Opium

Dinsdag 20 februari 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Jannah Loontjens

Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam als literatuurwetenschapper. In 2002 publiceerde Loontjens de dichtbundel Varianten van nu, daarna verschenen de dichtbundels Het ongelooflijke krimpen (2006) en Dat ben jij toch (2013). In 2007 debuteerde Jannah Loontjens met Veel geluk als romanschrijver. In 2011 verscheen de roman Hoe laat eigenlijk, die enthousiast werd ontvangen en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs, en in 2013 verscheen de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur. Loontjens doceert literatuurtheorie en literair schrijven aan ArtEZ en de Gerrit Rietveld Academie.

Wie Weet
Wie weet speelt in Amsterdam, op de avond voor de grote protestmars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Zes vrienden en familieleden dineren bij Paul in zijn chique huis. Het lijkt een vrolijk diner, maar ondertussen gaat het er hard aan toe; steken onder water, beschuldigingen en meningsverschillen domineren de gesprekken. Alle zeven worstelen ze met zorgen die deze tijd met zich meebrengt. Onder het sociale drama broeit de grotere wereldpolitiek.

Te gast: Jannah Loontjens
22:33   Live muziek: Aynur Doğan

Aynur Doğan is meer dan enkel een zangeres en een muzikante, ze is een symbool. Een spreekbuis van de Koerdische cultuur die meer dan 300 jaar muziekgeschiedenis laat horen. Met haar composities, die ze beschouwt als een synthese van moderne westerse muziek en traditionele alevitische gezangen, en haar teksten die verwijzen naar het lijden van haar volk, en dan vooral van de vrouwen, oogst ze bij de Koerden een immens succes.

Live muziek: Aynur Doğan
23:00   Slaapservice
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Lidewijde Paris leest Norwegian Wood van Haruki Murakami

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen. Vanavond hoort u:

Lidewijde Paris leest Norwegian Wood van Haruki Murakami


Lidewijde Paris werkte 25 jaar in het boekenvak als redacteur en uitgever. Ze was copywriter, boekverkoper, etaleur, interviewer, gastprofessor in Hamburg, journalist en docent schrijven en lezen. April 2016 startte ze met De Lees!ambassade die het literaire lezen op een toegankelijke en sprankelende manier wil bevorderen. In september 2016 verscheen haar boek Hoe lees ik? dat dit initiatief kracht bij zet. Ze reist door het land met lezingen, workshops, interactieve lessen en werkt aan een vervolg op Hoe lees ik?.

23:08   De Torenkamer: Mathieu Klomp - Dag 2

Er is nog iets anders dat anders is. Ik heb nu totaal geen plan, terwijl ik normaal gesproken juist een heel uitgebreid idee heb. Zo'n idee ontstaat langzaam gedurende enkele maanden, totdat ik iets voor me zie waar ik dusdanig enthousiast over ben dat ik wil dat anderen het ook zien, en ik het wel móet maken. 
Ik vind het best vervelend om dingen te maken. Ik doe het alleen maar omdat ik graag iets wil laten zien wat anders niemand kan zien. Veel kunstenaars kunnen al doende een heel werk ontdekken, alsof het een soort opgraving is. Ik ben daar een stuk minder bedreven in. Bij mij moet de drive echt komen van het idee dat ik al heb, en dat ik zo effectief mogelijk probeer te vertalen naar beeld. 
Dat idee is deels visueel, deels een idee van het karakter, de manier van bewegen, de handelingen of de interacties. Voor een beeldengroep waar ik nu mee bezig ben wist ik bijvoorbeeld dat van een aantal van de figuren het gezicht onzichtbaar moet zijn, omdat dat van belang is voor de interactie (die hopelijk nog komt als ik eraan verder ga). Dat idee heeft zich uiteindelijk vertaald naar een soort ontplofte schillen van hoofden. In zo'n vertaalproces moet ik problemen oplossen, dingen schrappen, indikken, bevriezen, proberen met minder hetzelfde te vertellen. Dat maakt het interessant om te doen.
Nu is dat eigenlijk andersom: Ik heb geen idee wat ik aan het doen ben, maar ik moet al makende dat niks uit laten groeien tot iets. Ik weet het even niet. Ik heb zin om een plassende hond te maken. Want waarom zou je géén plassende hond maken?

mathieu klmop dag 2.jpg

De Torenkamer: Mathieu Klomp - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 20 februari 2018

22:30

Satie, Erik

Gnossiennes (6) - nr.2

Tharaud, Alexandre [piano]

Harmonia Mundi

902017.18

22:31

Doğan, Aynur

Rewend

nvt

nvt

Doğan, Aynur [zang], Simu, Alex [klarinet], Chossy, Von Franz [piano]

NVT

NVT

22:35

Albinoni, Tomaso & Giazotto, Remo

Adagio voor strijkers in G mineur

English Chamber Orchestra

Webber, Julian Lloyd [cello] & Cleobury, Nicholas [orgel]

PHILIPS

412 231-2

22:40

Doğan, Aynur

Qumrike

nvt

nvt

Doğan, Aynur [zang], Simu, Alex [klarinet], Chossy, Von Franz [piano]

NVT

NVT

22:45

Coltrane. John

Olé

Coltrane, John [sopraan saxofoon] & Davis, Art [bas] & Jones, Elvin [drums] & Mc Coy Tyner, Alfred [piano]

ATLANTIC

81227 3699-2

22:50

Doğan, Aynur

Ahmedo

nvt

nvt

Doğan, Aynur [zang], Simu, Alex [klarinet], Chossy, Von Franz [piano]

NVT

NVT

22:56

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel I, "Allegro"

Alban Berg Kwartet

EMI

CDC 7473332

23:08

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel II, "Andante con moto"

Alban Berg Kwartet

EMI

CDC 7473332

23:22

Haydn, Joseph

Strijkkwartet, op.33 nr.3 in C gr.t. (Hob.III, nr.39), "The bird" - deel III, "Adagio ma non troppo"

Matangi Quartet

Challenge Classics

CC72592