Opium van 16 februari 2018

Opium

Vrijdag 16 februari 2018, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast: Frank Lammers

Frank Lammers (Mierlo, 1972) studeerde in 1995 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde hij bij diverse theatergezelschappen. Voor zijn rol in Onder Mannen (NNT, 2001) won hij een Arlecchino. In 2013 was hij te zien bij Het Zuidelijk Toneel in de productie To be or not to be. Tegenwoordig werkt hij als freelance acteur. Op televisie speelde Frank hoofdrollen in onder andere All Stars en De Enclave. Voor die laatste rol kreeg hij in 2002 een Gouden Beeld.

Marx
Na de alom geprezen theatermonoloog Socrates volgt in februari 2018 het tweede deel in de reeks filosofen-monologen van Het Zuidelijk Toneel. Geregisseerd door de Vlaamse theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt, en met Frank Lammers als Marx. 

Te gast: Frank Lammers
22:33   Live muziek: Trio Laetum

Sinds september 2017 vormen klarinettiste Marenka Brussee, celliste Beatriz Rico Castelló en pianiste Lieselotte van Tol samen Trio Laetum. De drie musici ontmoetten elkaar op Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam waar zij alle drie een hoofdvakstudie klassieke muziek volgen. Laetus, het Latijnse woord waaraan het trio zijn naam ontleent, betekent blij of gelukkig, wat te maken heeft met het doel dat zij nastreven en met wat ze willen uitstralen: andere mensen blij maken met hun muziek en zelf veel plezier beleven door het samen musiceren. 

Live muziek: Trio Laetum
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Eva Meijer uit Het vogelhuis

Eva Meijer (1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze publiceerde eerder korte verhalen en poëzie in literaire tijdschriften. Haar debuutroman Het schuwste dier (2011) werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza Debuutprijs. In 2013 verscheen Dagpauwoog. Ze promoveert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar politieke stem van dieren. Begin 2016 verscheen Dierentalen, waarin ze talen van niet-menselijke dieren bespreekt, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs, is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en zal worden vertaald in het Duits en Engels. Dierentalen zal ook in het Duits vertaald worden.

Foto: Irwan Droog

Luidspreker Luidspreker
23:07   De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 5

Het is alweer mijn laatste dag in de torenkamer. Ik zet een nieuwe tekening op. De dag gaat snel, de kamer wordt steeds voller, overal liggen losse onderdelen waarmee ik mijn tekening opbouw. Aan het eind van de dag is ook dit werk klaar en ligt de vloer vol met reststukken, als splinters van papier en karton. Tijd om de werken voorzichtig naar de studio beneden te brengen voor de uitzending. Ik woon voor het eerst de hele uitzending bij. Frank Lammers vertelt over zijn geëngageerde monoloog in de theatervoorstelling over Marx, waarin hij Marx als dode ziel speelt die terugkijkt op hoe zijn filosofie in de maatschappij tot uiting is gekomen en verteld hoe zijn ideeën eigenlijk bedoeld waren. Ik ben benieuwd geworden naar de voorstelling, vooral naar het deel waar Frank Lammers als Marx zich op het publiek richt. Ik luister naar de mooie muziek van het Trio Laetum. Muziek live in al zijn driedimensionaliteit ervaren, blijft het beste. Fijn om hier zo te zitten en op te kunnen gaan in de muziek. We hebben het over mijn werk en Frank Lammers noemt mijn werk een schip wat uit elkaar spat, een mooie vergelijking en daar is mijn werk ook vrij op gebaseerd; op de zeevaart en op de industrie die ooit in de Zeeheldenbuurt aanwezig was.

Dit weekend ruim ik de torenkamer leeg en werk ik thuis verder aan de laatste werken. Volgende week is tijd voor de opbouw en vanaf 25 februari zullen mijn werken dan te zien zijn, verspreidt over de verschillende etalages.

873505C2-8200-4823-8FFB-6EAB9C3B17C1.JPG


Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 februari 2018

22:31

De Geyter, Pierre

De Internationale (arr, fragm)

Duo Concertante

Warner Classics

0825646130245

22:36

Bruch, Max

Stukken voor piano, klarinet en cello (8), op.83 - nr.2 in b kl.t., "Allegro con moto"

Trio Laetum

Brussee, Marenka [klarinet] & Castelló, Beatriz Rico [cello] & Tol, Lieselotte van [piano]

NVT

NVT

22:47

Gounod, Charles

Ave Maria, "Mélodie religieuse adaptée au 1er prelude de J.S. Bach"

Utah Symphony Orchestra

Rudel, Julius

Te Kanawa, Kiri [sopraan]

DECCA

4305 462

22:55

Brahms, Johannes

Trio voor piano, klarinet en cello, op.114 in a kl.t. - deel I, "Allegro" (Arr.)

Trio Laetum

Brussee, Marenka [klarinet] & Castelló, Beatriz Rico [cello] & Tol, Lieselotte van [piano]

NVT

NVT

23:05

Verdi, Giuseppe

La Traviata: Addio del passato (arr.)

Ensemble

Gardner, Edward

Willems, Jeroen [zang] & Wilson, Carol [sopraan]

NVT

nvt

23:15

Debussy, Claude

En blanc et noir

Labeque, Katia [piano] & Labèque, Marielle [piano]

PHILIPS

454 471-2

23:20

Bruch, Max

Stukken voor piano, klarinet en cello (8), op.83 - nr.8 in Es gr.t., "Moderato"

Trio Laetum

Brussee, Marenka [klarinet] & Castelló, Beatriz Rico [cello] & Tol, Lieselotte van [piano]

NVT

NVT

23:30

Mozart, Wolfgang Amadeus

Requiem KV.626 in d kl.t. - compleet

Freiburger Barockorchester

Jacobs, René

Karthäuser, Sophie [sopraan] & Chappuis, Marie-Claude [alt] & Schmitt, Maximilian [tenor] & Weisser, Johannes [bariton] & RIAS Kammerchor

Harmonia Mundi

HMM 902291