Opium van 20 oktober 2017

Opium

Vrijdag 20 oktober 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek: Jeannette van Schaik en Peter Nilsson

Sopraan Jeannette van Schaik behaalde haar bachelor diploma cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Sasja Hunnego en coach David Bollen en studeerde recentelijk af aan de Dutch National Opera Academy (DNOA). Jeannette vertolkte rollen als Contessa di Almaviva in Mozart’s Le Nozze di Figaro, 1e Dame in Mozart’s Die Zauberflöte, Dido in Purcell’s Dido & Aeneas en Click in Hanna Kulenty’s moderne opera The Mother of Black Winged Dreams. Een van haar meest geprezen optredens van het afgelopen jaar was als Donna Anna in Mozart’s Don Giovanni. Recentelijk maakte zij haar debuut bij De Nationale Opera als 1e Madrigalist in Puccini’s Manon Lescaut. Afgelopen december maakte zij haar internationale roldebuut als Mimì in Puccini’s La Bohème in het Grand Théâtre de Luxembourg i.s.m. Opera Zuid, in een regie van Waut Koeken en o.l.v. Karel Deseure. 

Jeannette van Schaik
staat in het voorprogramma van Grote Zangers in het Muziekgebouw aan 't IJ. Grote Zangers is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende recitalserie waarin de wereldtop zeer graag te gast is. Niet alleen de akoestiek van het Muziekgebouw is perfect voor de liedkunst, ook krijgen de zangers de mogelijkheid bijzondere en avontuurlijke programma’s te presenteren. 

Vanavond zingt Jeannette werken van Puccini, Duparc en Liszt. Ze wordt begeleid door pianist Peter Nilsson.

Live muziek: Jeannette van Schaik en Peter Nilsson
22:33   Te gast: Bieke Depoorter

Tentoonstelling: Bieke Depoorter As it may be / Mumkin

Magnum-fotograaf Bieke Depoorter reist sinds 2011 regelmatig naar Egypte en is er voor het eerst tijdens het begin van de Arabische Lente. Op reis in het land zoekt zij de schaduwkant van de revolte op. In tijden van grote onrust en achterdocht gaat Depoorter elke dag op zoek naar een nieuwe plaats om te overnachten, liefst bij een familie thuis. De fotograaf kijkt voorbij het nieuws en de politiek en zoekt naar de intieme momenten die vaak binnenshuis verborgen worden gehouden. Het Fotomuseum Den Haag toont vanaf 21 oktober een overzicht van dit werk, waarvoor Depoorter eerder dit jaar de prestigieuze talentenprijs Prix Levallois ontving.

Te gast: Bieke Depoorter
Luidspreker Luidspreker
23:10   Mireille Geus - Dag 5


Gisteren waren mijn kinderen hier, volwassen mensen inmiddels, die de moeite namen om bij mij te zijn, terwijl ik op zoek ben naar mijn jeugd. We zaten op een terras, we spraken over het leven en een beetje over hun jeugd.


Vandaag staat in het teken van afronden. Ik ga kijken welke stukken die ik hier heb geschreven geschikt zijn om in de uitzending van vanavond voor te lezen. Er zijn maar 5 minuten beschikbaar dus ik moet kiezen. De fragmenten die ik geschikt vind, ga ik dan oppoetsen en herschrijven. Er is nog een plek uit mijn jeugd die ik wil bezoeken vandaag. 


Vanavond lees ik voor en daarna is mijn week hier, die me nog meer bracht dan ik hoopte, afgelopen. Ik heb veel geschreven, veel gelopen, nagedacht, gereflecteerd, emoties gehad en inspiratie gevoeld. 


Morgen ben ik thuis. Heerlijk! Tijd om samen te zijn en uit te rusten en te genieten. 


Deze week begon ik met het motto: Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag. Ik zie opeens dat gisteren ooit vandaag was, dat morgen vanzelf vandaag wordt. 


Het is 9 uur, in de morgen, er is gelukkig nog veel vandaag en genoeg te doen.

Aan de slag!


5.1.JPG


5.2.JPG


5.3.JPG


5.4.JPG

Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: F. Starik - Het zingende kind

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

F. Starik - Eiland

F. Starik is dichter en schrijver. Vorig jaar verscheen zijn tiende bundel STAAT. Zijn bekendste boek is Moeder doen, het hartverscheurende relaas over zijn dementerende moeder. Starik is initiatiefnemer en coördinator van ‘de eenzame uitvaart’ in Amsterdam.


Foto: Keke Keukelaar

Muziek in deze uitzending

Uitzending 20 oktober 2017

22:31

Rameau, Jean-Philippe

Les fêtes de l'Hymen et de l'Amour ou Les dieux d'Egypte ; Entrée des Égyptiens

Les Folies Francoises

Cohën-Akenine, Patrick

Veritas

5 45481 2

22:37

Puccini, Giacomo

La rondine ; Akte I - aria, "Chi il bel sogno di Doretta"

van Schaik, Jeannette [sopraan] & Nilsson, Peter [piano]

NVT

nvt

22:48

Arensky, Anton Stepanovitsj

Egyptische nachten, op.50 - nr.10, "Pas de deux (Tempo di valse)"

Moskou Symfonie Orkest

Yablonsky, Dmitry

Naxos

8.225028

22:55

Duparc, Henri

Chanson triste

van Schaik, Jeannette [sopraan] & Nilsson, Peter [piano]

NVT

nvt