Opium van 2 juni 2017

Opium

Vrijdag 2 juni 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Vanavond presenteert Lennart Booij. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. Foto: Leendert Jansen.

22:30   Live muziek - Gerard Bouwhuis

Gerard Bouwhuis is een pianist met liefde voor hedendaagse muziek. Hij houdt zijn hele leven al van ritme en akkoorden. Hij is een kind van de jaren ’60, een tijd waarin grillige en experimentele muziek ontstaat. ‘Ik ben een liefhebber van gecompliceerde muziek.’ In de jaren ’80 maakt hij deel uit van allerlei ensembles. Veel Nederlandse componisten hebben speciaal voor hem pianostukken gecomponeerd. Hij is docent hedendaagse muziek op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. En hij organiseert het Schellingwouder festival.
©Annelies van der Vegt

Live muziek - Gerard Bouwhuis
22:34   Te gast: Hans Janssen

Hans Janssen is te gast, samen met Benno Tempel schreef hij het boek 'Piet Mondriaan - De man die alles veranderde'.

Piet Mondriaan - De man die alles veranderde
Weinig kunstenaars hebben zichzelf zo vaak opnieuw uitgevonden als Piet Mondriaan (1872-1944). Van realistische landschappen tot aan zijn wereldberoemde geometrische abstractie, volbracht Mondriaan een ware ontdekkingstocht door de moderne kunst. Dit nieuwe boek volgt Mondriaans leven en werk aan de hand van de Mondriaancollectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Met ruim 300 werken is dit de grootste collectie ter wereld, die iedere fase van Mondriaans indrukwekkende loopbaan bestrijkt. Deze rijk geïllustreerde publicatie laat u kennismaken met een van de modernste kunstenaars van de twintigste eeuw. 

Te gast: Hans Janssen
Luidspreker Luidspreker
23:13   De Torenkamer - Hilde Atalanta - Dag 5

Dit was mijn laatste dag in de torenkamer. Ik denk dat alles dat ik nu kan schrijven al gezegd is door mijn voorgangers: het was een bijzondere week, de tijd is voorbijgevlogen, het verliep over het geheel genomen soepel met hier en daar een lichte vertraging, de kamer is klein en wordt loeiheet als de zon erop staat, en ik heb mijn werk met plezier en tevredenheid voltooid. Zo, dat gedeelte hebben we gehad. 

Deze week heb ik gewerkt aan een nieuw portret in een langere serie portretten van één model. Langzaam maar zeker begin ik te begrijpen waarom schilders, fotografen, musici, modeontwerpers en andere kunstenaars vaak een muze hebben. Het is heel interessant om te merken dat één personage zoveel verschillende gezichten kan hebben. Ik had ergens verwacht dat de portretten veel op elkaar zouden gaan lijken, en dat het snel zou gaan vervelen om steeds dezelfde persoon te schilderen - maar niets is minder waar. De verschillende poses, en vooral steeds een andere blik in de ogen van mijn model, maakt dat ieder portret een andere sfeer krijgt. En dat heeft dan weer invloed op mijn kleurgebruik: een lichte, open blik nodigt uit tot het gebruiken van lichte kleuren - en de nadenkende, dromerige, bijna trieste blik die ik voor deze week uitgekozen had zorgde ervoor dat het portret een donkerdere sfeer kreeg. En dat had ik niet van tevoren bedacht; grappig genoeg gebeurt dat streek voor streek tijdens het schilderen. Ik wilde zijn haar lichtroze maken; het is nu vervlochten met nagenoeg zwarte streken. Het is een mooie tegenhanger van de zwarte trui, die ik expres geen diepte heb gegeven waardoor het een vervreemdend effect krijgt; als je inzoomt en alleen naar het gezicht kijkt, zou hij in een donkere ruimte kunnen staan. Het is leuk te merken dat ik verrast kan worden door wat ik maak. 

En nu is het af. Ik ben tevreden, ik denk dat ik zelfs kan zeggen dat dit het mooiste werk uit de serie vind. Ik concludeer dat ik mezelf vaker in een torenkamer zou moeten opsluiten.

Een week lang intensief met een schilderij bezig zijn - op het obsessieve af - was een bijzondere ervaring. Deels omdat ik nog nooit met zo'n strakke deadline gewerkt had aan een groot schilderij, en deels omdat het me de ruimte gaf me te verliezen in het werk en het personage. Ik zou het zonder aarzelen weer opnieuw doen. 

PS Ik heb een poging gedaan zoveel mogelijk detail te laten zien van het portret, maar helaas schiet mijn telefoon op dat gebied tekort. Kom dus vanavond naar de onthulling van het werk, of kom vanaf 7 juli naar de expositie in VondelCS! 

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

23:03   Slaapservice: Maria Barnas uit Altijd Augustus

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Maria Barnas uit Altijd Augustus

Maria Barnas (1973) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs. Haar poëziedebuut maakte ze in 2003 met Twee zonnen en werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. Recent verscheen haar derde roman Altijd Augustus.
Foto: Blommers/Schumm

Slaapservice: Maria Barnas uit Altijd Augustus

Muziek in deze uitzending

Uitzending 2 juni 2017

22:30

King Oliver

Boogie Woogie

King Oliver & his Orchestra

RCA

PM 42 411

22:31

Domselaer, Jakob van

De Proeven der Stijlkunst ; deel V

Bouwhuis, Gerard [piano]

NVT

NVT

22:33

Termos, Paul

PS2

Termos, Paul [piano]

NVT

NVT

22:33

Feldman, Morton

Coptic light

Koninklijk Concertgebouworkest

Eotvos, Peter

RCO Live

RCO11004

22:37

Bach, Johann Sebastian

Brandenburgs concert nr.3, BWV.1048 in G gr.t. - deel III, "Allegro"

Akademie für alte Musik Berlin

Akademie für alte Musik Berlin

Harmonia Mundi

HMC 901634.35

22:41

Antheil, George

Sonate Sauvage

Bouwhuis, Gerard [piano]

NVT

NVT

22:45

Grieg, Edvard

Ballade in G kl.t.

Andsnes, Leif Ove [piano]

Warner Classics

3943992

22:49

Antheil, George

Jazz Sonata

Bouwhuis, Gerard [piano]

NVT

NVT

22:52

Scarlatti, Domenico

Sonate voor toetsinstrument K.206 in E gr.t.

Sempé, Skip [klavecimbel]

Paradizo

0003

22:56

Scarlatti, Domenico

Sonate voor toetsinstrument K.462 in f kl.t.

Sempé, Skip [klavecimbel]

Paradizo

0003

23:02

Scarlatti, Domenico

Sonate voor toetsinstrument K.256 in F gr.t.

Sempé, Skip [klavecimbel]

Paradizo

0003

23:07

Scarlatti, Domenico

Sonate voor toetsinstrument K.481 in F kl.t.

Sempé, Skip [klavecimbel]

Paradizo

0003

23:13

Scarlatti, Domenico

Sonate voor toetsinstrument K.6 in F gr.t.

Sempé, Skip [klavecimbel]

Paradizo

0003

23:15

Mendelssohn-Bartholdy, Felix

A midsummer night's dream, op.61 ; Nocturne. Con moto tranquillo

Orkest van de Achttiende Eeuw

Brüggen, Frans

Glossa

GCD 921101