Opium van 12 mei 2017

Opium

Vrijdag 12 mei 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek - Tosca Opdam

Recent trad violiste Tosca Opdam op tijdens het jaarlijkse Bevrijdingsconcert aan de Amstel, bijgewoond door de koninklijke familie en live uitgezonden op NPO1. Andere recente concerten in Amsterdam waren o.a. een uitverkocht debuut recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en een optreden in de Grote Zaal, waar Tosca in het kader van de heropening van het Rijksmuseum optrad voor de internationale pers. Regelmatig stelt Tosca bijzondere programma's samen die haar interesse weerspiegelen in het verbinden van muziek met andere kunstvormen. Zij gaf een voordrachtrecital in het Van Gogh museum in Amsterdam, en voor het jaarlijks symposium van de Veerstichting in Leiden combineerde zij een lezing en een optreden.

Live muziek - Tosca Opdam
22:33   Te gast: Matthijs de Ridder

Toen Charlie Chaplin begin 1914 zijn camera voor het eerst op de wereld richtte, had hij geen idee wat hij van de moderne tijd kon verwachten. Alles ging razendsnel. Binnen een jaar was hij de beroemdste man ter wereld. Maar de nieuwe tijd had ook een andere kant. In de voortdenderende twintigste eeuw belandde de tramp onherroepelijk in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, moest hij zich met veel fantasie staande houden in het door de Grote Depressie getroffen Amerika en kwam hij oog in oog te staan met Adolf Hitler. Voor Chaplin er erg in had, was hij zelf een icoon van de moderne tijd geworden.

Matthijs de Ridder vertelt op sprankelende wijze over een tijdperk vol slapstick en drama. Aan de hand van nieuwe bronnen werpt hij een frisse blik op het leven en werk van Chaplin. Tegelijkertijd is De eeuw van Charlie Chaplin een opmerkelijke cultuurgeschiedenis van de moderne tijd die tot de dag van vandaag onze kijk op de wereld bepaalt.

Matthijs de Ridder (1979) is schrijver en literatuurcriticus. Hij bezorgde werk van Louis Paul Boon, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens. Tevens schreef hij het bekroonde Aan Borms. Willem Elsschot, een politiek schrijver (2007), Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden (2012) en Behoud de begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014 (2014).

Te gast: Matthijs de Ridder
Luidspreker Luidspreker
23:10   De Torenkamer - Hannah Polak - Dag 5

Ik kijk naar een interview met TYLER THE CREATOR waarin hij verteld hoe hij associatief doorborduurt op de muziek die hij maakt. Hoe er beelden ontstaan waar hij z’n lyrics op baseert. “PARTY ISN’T OVER” klinkt als naked chicks in the forest dat een scène in een film gaat worden. In TAMALE probeert hij te klinken als Missy Elliott.

Ik begrijp dat, totaal. Ik zie ook graag naakte vrouwen in een bos maar vooral werkt mijn brein op diezelfde manier. Associatief. Als ik een geluid hoor dan voel ik direct een sfeer maar ook zie ik een veld van kleuren en beelden. Als ik een akkoord hoor en dat voedt met een ander akkoord of drum groeit ‘t samen in een volwaardig werk van beeld en geluid. Of soms hoor ik een stem die ik zo lekker vind, de manier hoe iemand praat of zingt, dat ik besluit het te gebruiken omdat het m’n verhaal juist gaat vertellen. Het is multidisciplinaire vertelkunst, want het is verbonden aan een visie die in wezen op alles toepasbaar is.

Bij dit lied zie ik verschillende tinten blauw en bruin, er zijn ook bladeren, groen. De bridge is als een wijde zee waar ik die eerlijke-open-keel-sound van Quindon Tarver in heb verwerkt. Ik dobber op een vlot en als die drums erin komen is er een wind vlaag die me vooruit duwt naar een eiland.

Toen ik een paar maanden geleden in Los Angeles een hotdog zat te eten keek ik ineens recht in ’t gezicht van TYLER. Hij zat aan een tafeltje tegenover mij met z’n odd futurepose en glimlachte naar me. Nu denk ik terug aan dat moment want ik ben me opnieuw, net als bij FRANK OCEAN bewust van de verbinding met een artiest. Het is een van de meest volkomen verbindingen om verwantschap te voelen in het creatieve werkproces van een andere artiest. Het is een terugkerend thema voor mij. Verbinding. Het is opvallend dat als je doet waar je hart van houdt je op plekken terecht komt die je inspiratie voeden. Ook wel The Law of Attraction. Ik geloof dat die van toepassing is op het moment dat je uitgaat van de kracht van associatie. Dat is de taal en de drijfveer achter mijn muziek en mijn visie daaromheen. Het is een holistisch allesomvattend proces.

7juli treed ik op tijdens het torenkamer festival. COME AND SEE FOR YOURSELF.


Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Jeroen Olyslaegers - Monoloog van de geest van Jason

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jeroen Olyslaegers - Monoloog van de geest van Jason


Jeroen Olyslaegers (1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen. WIL is zij nieuwste roman.
© Koen Broos

Muziek in deze uitzending

Uitzending 12 mei 2017

22:31

Chaplin, Charlie

City Lights ; Ouverture

Movie Orchestra

Newman, Alfred

Soundtrack Factory

SFCD 33510

22:35

Brahms, Johannes

Sonate voor viool en piano nr.3, op.108 in d kl.t. - deel III, "Un poco presto e con sentimento"

Opdam, Tosca [viool] & Stahievitch, Vital [piano]

NVT

NVT

22:46

Chaplin, Charlie

The peace patrol (Arr.)

Beckmann, Thomas [cello] & Cernota, Johannes [piano]

Jaro

CD 24

22:53

Satie, Erik

Rag Time Parade

Veen, Jeroen van [piano]

Brilliant Classics

95350

23:03

Brahms, Johannes

Stukken voor piano (6), op.118 - nr.2, "Intermezzo in A gr t."

Egorov, Youri [piano]

PHILIPS

464 375-2

23:14

Korngold, Erich

Much ado about nothing, op.11 - nr.2, "Mädchen im Brautgemach"

Opdam, Tosca [viool] & Stahievitch, Vital [piano]

NVT

NVT

23:22

Korngold, Erich

Much ado about nothing, op.11 - nr.3, "Holzapfel und Schlehwein"

Opdam, Tosca [viool] & Stahievitch, Vital [piano]

NVT

NVT

23:27

Wagner, Richard

Lohengrin ; Akte I - compleet

Radio Filharmonisch Orkest

Zweden, Jaap van

Groot Omroepkoor & Vogt, Klaus Florian [Lohengrin ; tenor] & Schwanewilms, Anne [Elsa ; sopraan] & Schulte, Eike Wilm [Telramund ; bariton] & Cornetti, Marianne [Ortrud ; mezzosopraan] & Johansen, Ronnie [Heinrich ; bas] & Smits, Geert [Heerrufer ; bas] &

NVT

NVT

23:53

Wolf, Hugo

Italienisches Liederbuch - nr.11, "Wie lange schon war immer mein Verlangen"

Ameling, Elly [sopraan] & Gage, Irwin [piano]

Globe

GLO 6029