Opium van 24 maart 2017

Opium

Vrijdag 24 maart 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Annemieke Bosman presenteert vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. Andrea van Pol doet live verslag vanaf het boekenbal.

22:30   Live muziek - Brandt Attema en Wilmar de Visser

Bastrombonist Brandt Attema is sinds 1999 verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast maakt hij vast deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble en het Nieuw Trombone Collectief. Zijn missie in het muziekleven: “de trombone uit de hoek, daar achterin bij het orkest, halen.” Zijn trombone hoort vooraan op het podium, vol in de spotlights. Mijn instrument heeft zoveel verschillende kanten, van heel virtuoos tot heel melodieus, van hoog tot laag. De grenzen zijn onbeperkt. De trombone is bijvoorbeeld ook uitermate geschikt voor kamermuziek.” Inmiddels hebben tientallen componisten, waaronder Martijn Padding en Chiel Meijering, speciaal voor dit nieuwe genre composities geschreven.

Voor contrabassist Wilmar de Visser (1972) bestaan er geen muzikale grenzen: álles moet kunnen. Na zijn studie ontpopte Wilmar zich als één van de meest veelzijdige bassisten van Nederland. Naast zijn werk als bassist van het Radio Filharmonsich Orkest en het NBE, is hij ook een van de initatiefnemers van Splendor, een modern muziekcentrum in Amsterdam. “We wilden een plek waar je als muzikant de ruimte hebt om te oefenen. Maar ook een plek waar ontmoetingen tussen muzikant en bezoeker mogelijk is.”

Live muziek - Brandt Attema en Wilmar de Visser
22:33   Te gast: Thomas Beijer

Geen jalapeños is het debuut van Thomas Beijer (1988), die naast schrijver ook concertpianist is. ‘Geen jalapeños is ‘een wrange, maar ook humoristische roman over vluchtgedrag, vriendschap, oprechtheid en kunst’.

Thomas Beijer (1988) won in 2007 het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste zich daarmee aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als "een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een ware kunstenaar." Voor zijn derde cd Canción y Danza, met daarop Spaanse pianomuziek, is Beijer met filmmaker Lucas van Woerkum naar Spanje gegaan om te zoeken naar de beelden die bij de muziek passen. Het resultaat daarvan was te zien in een zogeheten DocuConcert, waarin live recital en documentaire op groot scherm in elkaar overvloeien.
Foto: Koos Breukel

Te gast: Thomas Beijer
22:36   Live muziek - Kobra ensemble

Het Kobra Ensemble bestaat uit Ingrid Doude van Troostwijk, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Sterre Konijn, Pitou Nicolaes en Saskia Voorbach. Zij zingen een mix van klassieke muziek, volksmuziek en popmuziek. Daarnaast kenmerkt het opzoeken van de grens tussen muziek en theater Kobra’s huisstijl.Het Kobra ensemble is te horen op Klassifest.

Klassifest
Op 25 maart vindt in Paradiso de eerste editie van Klassifest plaats! Klassifest is een festival zoals je ‘t kent, maar dan met klassieke muziek. De mooiste muziek, gespeeld door de beste ensembles van de wereld, beleefd in Paradiso met een biertje in je hand. Niet alleen de beleving van de muziek, maar ook het programma zelf is vernieuwend en heeft zowel voor de doorgewinterde klassieke muziek liefhebber als voor de instap-luisteraar heel veel te bieden.
Foto: Hanna-Sara Doude van Troostwijk

Live muziek - Kobra ensemble
22:39   Boekenbal

In de uitzending zal er live geschakeld worden tussen Paradiso en VondelCS. Presentatrice Andrea van Pol is in Paradiso waar ze praat met Connie Palmen en Herman Koch. Koch schreef het Boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven', een verhaal over een schrijver van zelfhulpboeken. Connie Palmen praat ons onder andere bij over haar Boekenweekessay.

Boekenbal
Luidspreker Luidspreker
23:28   De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5

De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.1.jpeg

De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.2.jpeg

De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.3.jpeg

De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.4.jpeg

De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.5.jpeg

De Torenkamer - Lisette Ros - Dag 5.6.jpeg

Muziek in deze uitzending

Uitzending 24 maart 2017

22:30

Falla, Manuel de

El sombrero de tres picos ; "Danza del molinero" (dans van de molenaar) (Arr.)

Beijer, Thomas [piano]

NVT

NVT

22:32

Schnyder, Daniel

Tales from another time (Arr.)

Attema, Brandt [trombone] & Visser, Wilmar de [contrabas]

NVT

NVT

22:35

Scarlatti, Domenico

Sonate voor toetsinstrument K.450 in g kl.t. (Allegrissimo)

Pogorelich, Ivo [piano]

Deutsche Grammophon

4455732

22:38

Konijn, Sterre & Doesburg, Theo van

Ik kom

Kobra

NVT

NVT

22:41

Mozart, Wolfgang Amadeus

La clemenza di Tito KV.621 ; Ah perdona al primo affetto

Academy of Ancient Music

Hogwood, Christopher

Bonney, Barbare [zang] & Montague, Diana [zang]

UNIVERSAL

00028946057124

22:44

Bach, Johann Sebastian

Fuga voor orgel BWV.575 in c kl.t. (Arr.)

Attema, Brandt [trombone] & Visser, Wilmar de [contrabas]

NVT

NVT

22:48

Satie, Erik

Gymnopédie (Arr.)

Kobra

NVT

NVT

22:51

Humperdinck, Engelbert

Dornröschen (Doornroosje) ; Suite - deel V, "Festklänge"

Tsjecho-Slowaaks Radio Symfonie Orkest Bratislava

Fischer-Dieskau, Martin

Marco Polo

8223369

22:53

Brahms, Johannes

Concert voor piano en orkest nr.1, op.15 in d kl.t. - deel II, "Adagio"

Boston Symphony Orchestra

Leinsdorf, Erich

Rubinstein, Arthur [piano]

SONY

SK 83925611