Opium van 23 oktober 2017

Opium

Maandag 23 oktober 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Lennart Booij.
/>span>Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Edon Rizvanolli

De film van de Kosovaarse regisseur Edon Rizvanolli is een volwassen debuut, dat je laat inzien hoe ingewikkeld vergeving en verzoening kunnen zijn.

Unwanted (T’padashtun)
Tiener Alban woont met zijn moeder Zana in Amsterdam. Zijn moeder verliet Kosovo tijdens de oorlog op de Balkan. Als hij begint uit te gaan met de gevoelige Ana hebben beiden geen idee welke schaduw en onopgeloste onrechtvaardigheden hen boven het hoofd hangen.

Te gast - Edon Rizvanolli
22:33   Live muziek - New European Ensemble

De musici van het New European Ensemble combineren graag nieuwe en oudere muziek in hun fantasievolle programma's. 

19 september j.l. startte een nieuw seizoen van literaire salons van het New European Ensemble, in Theater Branoul in Den Haag. Literatuur en poëzie worden gecombineerd in een avond met muziek en vertellingen. De salons gaan over o.a. Charles Bukowski, Stefan Zweig, Bartok tegen het derde rijk, de nieuwe nobelprijswinnaar en communistische componisten.

Live muziek - New European Ensemble
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Anna Enquist - De gelaagde stad uit bundel Hoor de stad

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Anna Enquist - De gelaagde stad uit bundel Hoor de stad

Anna Enquist (1945) studeerde piano en psychologie. In 1988 debuteerde ze met enkele gedichten in Maatstaf en in 1991 volgde haar eerste bundel, Soldatenliederen, die zowel bij kritiek als publiek groot succes oogstte en bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs. 1994 debuteerde zij als prozaschrijfster met de roman Het meesterstuk, waarmee ze doorbrak naar het grote publiek. Sindsdien publiceerde Anna Enquist verscheidene romans en dichtbundels, waarvan Hoor de stad uit 2016 de meest recente is.

Foto: Bert Nienhuis

Luidspreker Luidspreker
23:06   Marthe van de Grift - Dag 1

Mijn eerste dag in de Torenkamer zit er al bijna op! Zometeen nog eventjes voorbereiden voor de kennismaking op de radio later.

Vanochtend kwam ik hier bepakt en bezakt aan en kon na een korte kennismaking gelijk het Torenkamertje intrekken. Vandaag was echt een dag om te wennen aan mijn tijdelijke nieuwe werkomgeving. Het is nu ’s avonds en ik voel me iets minder een vreemdeling in de ruimte.

Ik wist vanmiddag ook even niet goed waar ik moest beginnen. Eigenlijk wilde ik eerst mijn plannen voor de week wat concreter maken, maar ik had het gevoel dat ik beter maar eerst gewoon kon beginnen en niet teveel in mijn hoofd moest gaan zitten. Dus ben ik naar de winkel gegaan en heb al wat verschillende etenssoorten gekocht (kauwgompjes, ham, boter, brood, blauwe muisjes en chocolade) en nadien direct begonnen met experimenteren voor de camera (zie foto). Lijkt me een goed begin!


Morgenochtend ga ik de mogelijkheden voor volgende foto’s even wat concreter opschrijven zodat ik ook gericht boodschappen kan doen. Wie weet ga ik wel filmen trouwens, ik doe dat nooit en het lijkt me juist wel leuk en passend voor dit project. Maar even zien waar de week heen gaat…


Liefs!


(Het is trouwens wel bijzonder om overdag in een soort uitkijktoren te zitten en ’s nachts in een aquarium, nu zit ik opeens in de spotlight.)


Ham.jpg

Muziek in deze uitzending

Uitzending 23 oktober 2017