Opium van 9 oktober 2017

Opium

Maandag 9 oktober 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Lennart Booij.
/>span>Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Clairy Polak

Clairy Polak speelt van september t/m december in het toneelstuk Terror.

Een vliegtuig met 148 passagiers aan boord wordt gekaapt. De kapers dreigen het vliegtuig neer te laten storten op De Arena waar op dat moment een interland Nederland – Duitsland wordt gespeeld voor 54.000 mensen. Twee F16’s worden de lucht ingestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt niet. Een van de straaljagerpiloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 54.000 levens te sparen.


Terror is over de hele wereld een ongekend succes en een van de meest spannende en spraakmakende producties van de afgelopen jaren. In Duitsland heeft het stuk zo’n impact gehad dat de voorstelling live is uitgezonden op televisie. In de Nederlandse versie is Jeroen Spitzenberger de piloot, Johanna ter Steege de officier van justitie, Clairy Polak de rechter en u, de jury! Elke voorstelling is er een na-programma over de invloed van de terreurdreiging op onze maatschappij, waarbij de vraag centraal staat hoever de overheid mag gaan in het beschermen van haar burgers en wat dit betekent voor onze privacy.

jeroen_spitzenberger_johanna_ter_steege_en_clairy_polak_terror_slide@2x copy.jpg

Te gast - Clairy Polak
22:33   Live muziek - Nadezda Filippova

Nadezda Filippova is pianiste en een van de finalisten van Dutch Classical Talent.


Nadezda heeft met haar 27 jaar al een reeks indrukwekkende successen geboekt. Ze soleerde met grote orkesten, waaronder het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg en was prijswinnaar bij concoursen in Sint-Petersburg, Porto, Amsterdam en Berlijn. Sinds 2016 woont Nadja in Amsterdam, waar ze onder andere haar tweede Master heeft afgerond aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar brede oriëntatie weerspiegelt zich in een programma met klassieke, romantische en eigentijdse werken.

Live muziek - Nadezda Filippova
Luidspreker Luidspreker
23:50   Slaapservice: Pieter Boskma - Dankbaar verval

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Pieter Boskma - Dankbaar verval

Pieter Boskma (1956) publiceerde veertien dichtbundels, alsmede de novelle Een foto van God (1993), het romangedicht De aardse komedie (2002) en de verhalenbundel Westerlingen (2006). Doodsbloei verscheen in 2010, een van zijn meest geprezen en gelezen bundels. Daarna verschenen de eveneens succesvolle bundels Mensenhand (2012, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014) en Zelf (2014, Poëzieclubkeuze 2015, Nominatie VSB Poëzieprijs 2016). Zijn veertiende dichtbundel is Tsunami in de Amstel.


Foto: Koos Breukel

Luidspreker Luidspreker
23:16   Anne Stalinski - Dag 1

Nou, daar zijn we dan, vanuit Groningen reisde ik met een koffer vol papier en inkt naar Vondel CS om een week in de torenkamer te werken. Zit ik eindelijk eens in Amsterdam, sluit ik mezelf af om in afzondering aan mijn boek te werken.Want dat ben ik van plan deze week. Ik ben bezig met een graphic novel, die zich afspeelt in de supermarkt, en waarin een aantal personages elkaars paden kruisen gedurende één dag. Maarrr…wie zijn die mensen eigenlijk? Met die vraag ga ik me bezig houden. Op een beeldende manier, want er moet ook wat te zien zijn natuurlijk. Nadat ik me heb geïnstalleerd in de torenkamer ga ik eerst naar de supermarkt (ja, echt!) om lunch te halen. Ik zie een foto van de supermarktmanager, die wel een beetje lijkt op de supermarktmanager uit mijn boek!Daarna probeer ik wat plannen te smeden voor de rest van de week; het streven is nu om 3 grote tekeningen te maken met supermarkt scènes, het liefst van elk personage 1 tekening, en verder veel schrijven en schetsen aan het verhaal an sich. Voordat ik fatsoenlijk op gang ben, ga ik de torenkamer alweer uit voor een afspraak met een mogelijke uitgever voor het boek (ook belangrijk!). ’S avonds, wachtend op mijn radiodebuut, probeer ik één van de personages in inkt te vatten. Ze kijkt niet erg blij…


IMG_9119.JPG


IMG_9120.JPG


IMG_9108.JPG

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 oktober 2017

22:30

Falla, Manuel de

El amor brujo - deel IV, "El aparecido"+ deel V, "Danza del terror"

London Philharmonic Orchestra

Frühbeck de Burgos, Rafael

DECCA

4307 032

22:32

Debussy, Claude

Fêtes galantes, serie 1 ; "Clair de lune"

Filippova, Nadezda [piano]

NVT

NVT

22:35

Berlioz, Hector

Les nuits d'été, op.7 - nr.4, "Absence"

l'Orchestre de la Suisse Romande

Ansermet, Ernest

Crespin, Régine [sopraan]

DECCA

475 7712

22:41

Debussy, Claude

L'isle joyeuse

Filippova, Nadezda [piano]

NVT

NVT

22:46

Jeths, Willem

Monument to a Universal Marriage

Sekhuis, Mijke [sopraan] & Strobos, Karin [mezzosopraan] & Oudenweijer, Lars Wouter van den [klarinet] & DoelenKwartet

Etcetera

KTC 1437

22:50

Respighi, Ottorino

La boutique fantasque - deel I, "Ouverture"

Academy of St. Martin-in-the-Fields

Marriner, Neville

PHILIPS

4204 852

22:52

Widmann, Jörg

Humoresken voor piano nr.1-11 - deel VII, "Intermezzo" + deel IX, "Glocken" + deel X, "Lied im Traume"

Filippova, Nadezda [piano]

NVT

NVT

22:58

Mozart, Wolfgang Amadeus

Strijkkwintet nr.3, KV.515 in C gr.t. - deel I, "Allegro"

Alban Berg Kwintet & Wolf, Markus [altviool]

EMI Classics

7 49085 1

23:12

Mozart, Wolfgang Amadeus

Strijkkwintet nr.3, KV.515 in C gr.t. - deel II, "Menuetto. Allegretto - Trio"

Alban Berg Kwintet & Wolf, Markus [altviool]

EMI Classics

7 49085 1

23:20

Strauss, Richard

Sonate voor viool en piano, op.18 in Es gr.t. - deel II, "Improvisation. Andante cantabile"

Cristina Goicea, Ioana [viool] & Banciu, Andrei [piano]

NVT

NVT