Opium van 15 mei 2017

Opium

Maandag 15 mei 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Yolanda Entius

Abdoel en Akil is de nieuwste roman van Yolanda Entius.

Abdoel en Akil
Zeventien zijn Doris en Nola als ze op zoek gaan naar een vriendin die met haar geliefde druiven plukt in de Franse Drôme. Ze hebben afgesproken in het café op een plein van een klein dorp. Daar aangekomen is het stel spoorloos. Wél zijn daar Abdoel en Akil. 'Ze zijn in de heuvels,' zegt Abdoel, 'aan het eind van de middag zullen ze wel terug zijn.' De mannen stellen voor om in de tussentijd gezamenlijk een bezoek te brengen aan het plaatselijk kasteel. Goedwillend als ze zijn, durven de meisjes niet hun gevoel te volgen. Ze zeggen 'ja' en gaan, op 't heetst van de dag als geen mens zich buiten waagt, met de mannen mee. Aboel en Akil is een subtiele roman over de complexe gevolgen van dit 'ja' op hun vriendschap en hun leven.

Te gast - Yolanda Entius
22:33   Live muziek - Internationaal Lied Festival Zeist

In mei 2017 vindt de tweede editie plaats van het Internationaal Lied Festival Zeist. Artistiek leider Robert Holl heeft een veelzijdig programma samengesteld rond het thema “Schubert en zijn voorgangers”; Haydn, Mozart en Beethoven. Wereldvermaarde zangers en pianisten treden op, naast en met amateurs en ‘rising stars’. Aanstormend talent neemt deel aan de International Mastercourse. Inspirerende inleidingen, een film, een wandeling met lunchconcert: het verklanken van emoties komt in al zijn diversiteit aan bod. Festivallocatie is de Evangelische Broederkerk in de groene omgeving van Slot Zeist.

Live muziek - Internationaal Lied Festival Zeist
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Jordi Lammers - Als kind van mijn tijd

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jordi Lammers - Als kind van mijn tijd

Jordi Lammers (1996) begon aan het einde van zijn middelbareschooltijd met lezen en sindsdien is hij daar niet mee opgehouden. Op dat moment, die jaar geleden, leerde hij hoe mooi het is om schrijvers te bewonderen. De passie voor taal en verhalen bewoog hem om Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen te studeren, waar hij in 2015 tot campusdichter werd verkozen. Jordi won met zijn verhaal ‘Meisjes die terug kunnen praten’ de voorronde van Write Now! Venlo. Lees hier de tekst die Jordi voor de finale schreef.
Foto: Vera Cornel

Luidspreker Luidspreker
23:11   De Torenkamer - Mieke Robroeks - Dag 1

De eerste kennismaking met de torenkamer is een feestje. In mijn hoofd zou ik hier best kunnen wonen. Goed uitzicht, licht, niet teveel poespas. Heerlijk contrasterend met mijn eigen omgeving waar ik het gaandeweg altijd voor elkaar krijg allerhande artikelen ‘samen’ te brengen. De mensen hier zijn lief. Hun opgewektheid maakt me blij.

 

In de voormiddag staat de opstelling. Potloden en stiften zijn geordend. Ik plak mijn papier vast en maak de eerste proefjes. Hier is tijd om te zoeken naar het juiste licht, de lijnen en vlakken. Zo’n dag alleen op een andere plek is even wennen. Toen ik voor een kort moment in de supermarkt ronddoolde voelde ik me een vreemde.


Het is fijn hier te zijn. Te zien hoe de avond samen met de regen valt. Hoe het dagelijks leven doorgaat rondom en ik even stil mag blijven staan.

Het lukt vrij goed. De eerste seconden voor de titel staan. De animatie gaat ‘Hier’ heten. Ik kan niet wachten tot morgen.

 

 

Falco Verholen

Muziek in deze uitzending

Uitzending 15 mei 2017

22:30

Purcell, Henry

Distress'd innocence, or The princess of Persia Z.577 ; Rondeau

Katschner, Wolfgang

Lautten Compagney

Carus

83.371

22:30

Brahms, Johannes

Liederen voor zangstem en piano (6), op.97 - nr.4, "Dort in den Weiden"

Fabius, Rosina [mezzosopraan] & Inoue, Kanako [piano]

NVT

NVT

22:32

Duhamel, Antoine

Pierrot le fou ; Ferdinand (Arr.)

Trafiic Quintet

NAIVE

V 5093

22:35

Schubert, Franz

Im Frühling D.882

Fabius, Rosina [mezzosopraan] & Inoue, Kanako [piano]

NVT

NVT

22:39

Fauré, Gabriel

Requiem, op.48 ; Pie Jesu

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Fournet, Jean

Ameling, Elly [sopraan] & Groot Omroepkoor

PHILIPS

4207 072

22:43

Ravel, Maurice

Le tombeau de Couperin - deel V, "Menuet" (Arr.)

Stolz Quartet

Challenge Records

CC 72633

22:47

Wolf, Hugo

Italienisches Liederbuch - nr.19, "Wir haben beide lange Zeit geschwiegen"

Fabius, Rosina [mezzosopraan] & Inoue, Kanako [piano]

NVT

NVT

22:49

Gorecki, Henryk

Three Pieces In The Old Style: I. Piece

Pools Nationaal Radio Symfonie Orkest

Wit, Antoni

Naxos

8550

22:52

Beethoven, Ludwig van

Strijkkwartet nr.15, op.132 in a kl.t. - deel III, "Molto adagio - Andante - Heiliger Dankgesang"

Borodin Kwartet

Chandos

CHAN 10304

23:10

Beethoven, Ludwig van

Strijkkwartet nr.15, op.132 in a kl.t. - deel IV, "Alla marcia, assai vivace - Più allegro" + deel V, "Allegro appassionato - Presto"

Borodin Kwartet

Chandos

CHAN 10304

23:19

Mozart, Wolfgang Amadeus

Strijkkwartet nr.22, KV.589 in Bes gr.t. - deel II, "Larghetto"

Armida Quartett

AVI Classics

853318