Opium van 27 maart 2017

Opium

Maandag 27 maart 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Karin Junger

In ‘Ik alleen in de klas’ gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie donkere kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. Twaalf jongeren komen samen op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit Jungers kinderen en hun vrienden. Allen zijn gekleurd en hebben een gedeeld gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door gebruik te maken van re-enactment worden pijnlijke situaties opnieuw vormgegeven. In deze eenvoudige, maar doeltreffende documentaire zien wij de impact die subtiele en minder subtiele vormen van racisme hebben op het leven van jonge Nederlanders.

Te gast - Karin Junger
22:33   Live muziek - Katharine Dain en Reinild Mees

De Amerikaanse sopraan Katharine Dain werd geprezen door de New York Times voor haar "rijke toon", "diepe emotie" en "prachtige, gepassioneerde" optredens. Ook de Nederlandse pers waardeerde haar oprtredens goed: “Sopraan Katharine Dain plukte zonder enkele moeite de hoogste tonen uit de lucht, puur en zuiver.” (Trouw, 1 maart 2016) en “Vooral de stem van de sopraan Katharine Dain valt op door haar zuiverheid en haar indrukwekkende bereik.” (de Volkskrant, 1 maart 2016).

De Nederlandse pianiste Reinild Mees concentreerde zich na haar opleiding bij Gérard van Blerk (Amsterdam), Noël Lee (Parijs) en Malcolm Frager (USA) op het begeleiden van zangers in recitals. In 2004 kreeg zij de Szymanowski- Award en de onderscheiding Merit of Polish Culture voor haar initiatief tot het uitbrengen van Karol Szymanowski’s complete liedoeuvre op vier CD’s, die tevens bekroond werden met de Fryderyk Award, de meest prestigieuze muziekprijs in Polen. In 1998 richtte Reinild Mees de Stichting 20ste-eeuwse Lied op, om het vocale oeuvre van ‘vergeten’ liedcomponisten uit de vorige eeuw weer onder de aandacht te brengen.

Live muziek - Katharine Dain en Reinild Mees
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Marijke Schermer - Schrijvers die beroemd werden met het verkeerde werk

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Marijke Schermer - Schrijvers die beroemd werden met het verkeerde werk

Marijke Schermer (1975) is toneelschrijver. Haar werk werd door verschillende gezelschappen gespeeld en is in meerdere talen vertaald. In2009 ontving ze de Charlotte Köhlerprijs voor haar toneelwerk. 'Mensen inde zon' was haar lovend besproken romandebuut. Haar tweede roman'Noodweer' verscheen in het najaar van 2016. Ook dit boek werd zeer positief ontvangen in de media.
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Luidspreker Luidspreker
23:10   De Torenkamer - Jonah Falke - Dag 1

Bij aankomst kreeg ik een rondleiding door het hele gebouw. De man die me rondleidde zei: "Je hebt een prachtige week uitgekozen om in de torenkamer te zitten." Maar de zon zal gaan schijnen deze week. Meestal voelt het misdadig om met zulk weer binnen te blijven. Toch zei ik: "Ja, het wordt een prachtige week." De man liet me ook de torenkamer zien. Het is kleiner dan gedacht en zit pal naast de redactie van het programma Opium. Om de kamer te bereiken moet je werkende mensen passeren. Met enig argwaan zullen de medewerkers zich vast afvragen wat 'de gast' deze week gaat uitspoken in het hokje. Ik zou kunnen gaan schreeuwen om de-gekwelde-kunstenaar uit te hangen maar dat lijkt me vrij onverstandig. De muren zijn dun, ik ben er net en ik wil de mensen niet tot last zijn. Ongemak moet je volgens mij zo lang mogelijk uitstellen.

De Torenkamer - Jonah Falke - Dag 1.1.jpeg

De Torenkamer - Jonah Falke - Dag 1.2.jpeg
Ik installeer me op de kamer, open mijn koffer en controleer of het internet werkt. Een leven zonder wifi is helaas moeilijk voor te stellen. Ik beantwoord een paar emails en de deur naar de redactie staat open. Het voelt daardoor net alsof ik ook een medewerker van de redactie ben. Ik sluit de deur. Als hij dicht is, voelt het opgesloten. Dan klopt er iemand op de deur. Een meisje van de productie. Ze vraagt of ze een foto van me mag maken voor op de website.Ze klikt een paar keer en laat me de foto’s zien. "Je kijkt wel een beetje boos," zegt ze. "Maar misschien ben ik ook wel heel erg boos." Ze lacht en zegt vriendelijk: "Ja, dat kan natuurlijk ook." Na de foto verlaat ik de torenkamer om met Bennie te gaan wandelen. 

Op de weg naar zijn huis bel ik mijn vriendin. Ze vraagt hoe het gaat. Ik vertel over de kamer. Ze zegt: "Het is juist goed dat ze jou ook eens opsluiten." Vanavond zal ik binnen blijven en schrijven over de wandeling met Bennie

Muziek in deze uitzending

Uitzending 27 maart 2017

22:30

Debussy, Claude

Le petit nègre

Bavouzet, Jean-Efflam [piano]

Chandos

CHAN 10467

22:31

Debussy, Claude

Fêtes galantes serie 1 ; Clair de lune

Dain, Katharine [sopraan] & Mees, Reinild [piano]

NVT

NVT

22:34

Starke, Sabrina

Keep Walking

Starke, Sabrina & Winne

NVT

nvt

22:38

Chopin, Frederic

Nocturne voor piano nr.15, op.55 nr.1 in f kl.t., "Andante"

Pires, Maria João [piano]

Deutsche Grammophon

447 096-2

22:43

Beethoven, Ludwig van

Strijktrio nr.1, op.3 in Es gr.t. - deel III, "Menuetto - Allegretto"

Lendvai String Trio

STONE Records

5060192780239

22:46

Weber, Carl Maria von

Klarinetkwintet, op.34 in Bes gr.t. - deel II, "Fantasia: Adagio"

Neidich, Charles [klarinet] & L'Archibudelli

Sony

SK 57 968

22:52

Corigliano, John

Mr. Tambourine man

Dain, Katharine [sopraan] & Mees, Reinild [piano]

NVT

NVT

22:56

Duparc, Henri

Elégie

Dain, Katharine [sopraan] & Mees, Reinild [piano]

NVT

NVT

23:00

Bach, Johann Sebastian

Motet BWV.227, "Jesu, meine Freude"

Dijkstra, Peter

Nederlands Kamerkoor & continuo (orgel en cello)

Channel Classics

CCS SA 27108

23:21

Svendsen, Johan

Romance voor viool en strijkers, op.26

Orpheus Chamber Orchestra

Shaham, Gil [viool]

Deutsche Grammophon

449 923-2