Opium van 9 januari 2017

Opium

Maandag 9 januari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Marcel Möring

Marcel Möring (1957) schreef de romans Mendels erfenis (1991, Geertjan Lubberhuizenprijs), Het grote verlangen (1992, AKO Literatuurprijs), In Babylon (1997, Gouden Uil Literatuurprijs), Dis (2006, F. Bordewijkprijs 2007 en de longlist van de Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs) en Louteringsberg (2011).Op 5 januari verscheen zijn nieuwste boek: Eden, het slotstuk van de trilogie die begon met Dis en Louteringsberg.

Eden
Een jongen wordt geboren in een woud zonder grenzen, woest als de schepping zelf, waar de bizon zwerft en de bomen ouder zijn dan alles wat leeft. Hij heeft geen naam. Het dorp waar hij opgroeit heeft ook geen naam. Op een dag vlucht hij, voor een daad die hij niet heeft begaan. De wereld buiten het bos ligt voor hem. Hij is alleen. Hij moet leven en overleven. Hij moet de plek vinden die hij ‘thuis’ kan noemen.

Te gast - Marcel Möring
22:33   Live muziek - Daniel Behle & Schnyder Trio

Tenor Daniel Behle maakt morgenavond met het Schnyder Trio zijn debuurt in Het Concertgebouw. Vanavond hoort u bij ons in de uitzending een voorproefje. Met het Schnyder Trio maakte hij het dubbelalbum WinterreiseN met Schuberts 'gewone' versie en een arrangement voor pianotrio. Het concert van morgen is te horen in Het avondconcert, hier op NPO Radio 4 om 20u.

Live muziek - Daniel Behle & Schnyder Trio
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Roos Vlogman - Becoming

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Roos Vlogman - Becoming


Roos Vlogman (1992) schrijft proza en poëzie. Ze is winnaar Write Now! 2016 met het verhaal ‘Sessie 51’ en droeg onder meer voor op Het Gedichtenbal, Dichters in de Prinsentuin en festival de Zwarte Cross. Het afgelopen jaar heeft ze deelgenomen aan het Slow Writing Lab, een talentontwikkelingstraject van het Nederlands Letterenfonds, hiervoor gaat ze in november een maand naar Zuid-Afrika om aan haar poëziedebuut te werken. 
Foto: Vera Cornel

Luidspreker Luidspreker
23:14   De Torenkamer - Eva van Ooijen - Dag 1
Ik kom aan in de Torenkamer maar ga ook meteen weer weg. Deze week ga ik namelijk vanuit de Torenkamer op bedevaart in Amsterdam. Vandaag loop ik naar De Kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren. De lucht is grijs en het miezert, toch zie ik onderweg dingen die ik moet fotograferen, al heb ik nog geen idee wat zij met mijn zoektocht te maken hebben. 

Als ik mijn bestemming heb bereikt vraag ik een man hoe hij in de kapel terecht gekomen is. Hij vraagt mij: weet u dat hier een mirakel is gebeurd?

Hij wijst hierbij op het volgende: Ida Peerdeman (1905-1996), had last (zo omschreef zij het zelf) van Maria verschijningen. Maria vertelde haar dat zij voortaan De Vrouwe van Alle Volkeren genoemd wilde worden. In totaal ontving Ida Peerdeman 54 van deze boodschappen. In opdracht van De Vrouwe van Alle Volkeren liet ze een schilderij vervaardigen en een kapel bouwen. Er had eigenlijk ook een kerk gebouwd moeten worden, op de parkeerplaats van het RAI congrescentrum, maar deze is er nooit gekomen. 

Vanuit heel de wereld komen mensen de kapel bezoeken en het schilderij van De Vrouwe van Alle Volkeren bekijken. En in 2002 werden de boodschappen van Ida Peerdeman door de kerk erkend, ze kregen de bevestiging van supernatuurlijke aard.   

Als ik binnen kom begint de mis. Er is er elke dag één, sommige dagen zelfs twee. Voor een maandag ochtend vind ik het best druk in de kapel. Iedereen die binnenkomt maakt meteen een knieval voor Jezus aan het kruis en als ze langs het schilderij van De Vrouwe van Alle Volkeren lopen opnieuw. 

De zusters, die in het oude woonhuis van Ida Peerdeman, dat aan de kapel verbonden is, wonen, zijn in het roomwit gekleed. Rokken tot op de enkels, een van hen met Uggs eronder. Het ziet er uit alsof zij het erg gezellig met elkaar hebben. Als één hechte familie, geen zorgen, elke dag hetzelfde. Ze giechelen zelfs een beetje met elkaar. Het voelt als een onbezorgd leven, ik ben een beetje jaloers. 

Het publiek is hoofdzakelijk vrouw, toch is de priester man. Wat had ik dan verwacht? Ik hoopte dat De Vrouwe van Alle Volkeren feminist zou zijn.

Mijn aandacht kan ik slecht bij de preek houden, veel herhaling en de priester heeft een zwaar Duits accent. Maar er is veel te zien. Heel veel goud en daar houd ik van, maar het doet me wel een beetje kitsch aan (en dan niet met een knipoog). De bezoekers gaan echt in de dienst op, dus misschien ben ik te sceptisch. Een zin vang ik wel op: ‘Gedoopt zijn is geen ticket naar de hemel’. Nu ben ik niet gedoopt, maar ik probeer wel te bedenken hoe zo’n ticket er dan uit zou kunnen zien. 

Ik heb vandaag geen mirakel gezien en ook dat supernatuurlijke heb ik nog niet gevoeld. Maar morgen weer verder, dan loop ik De Stille Omgang. 

vrouwe van alle volkeren001-2.jpg

Luidspreker Luidspreker
22:52   Maria-Paula Majoor over Unheard Music Festival

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 januari 2017

22:30

Jaell, Marie

Stukken voor piano nr.1-18, "Pièces pour piano d'après la lecture de Dante": II. Ce qu'on entend dans l'Enfer: Raillerie

Irsen, Cora [piano]

Querstand

VKJK 1508

22:34

Schubert, Franz

Winterreise D.911 - nr.4, "Erstarrung" (Arr.)

Behle, Daniel [tenor] & Schnyder, Oliver [piano] & Janke, Andreas [viool] & Nyffenegger, Benjamin [cello]

NVT

NVT

22:46

Weill, Kurt

Die Dreigroschenoper ; Die Moritat von Mackie-Messer

Orchestra

Levine, Maurice

Lenya, Lotte [zang]

SONY

MHK 60647

22:52

Reich, Steve

Music for 18 musicians: sectie X

Steve Reich and Musicians

none

7559-79962-2

23:03

Bach, Johann Sebastian

Goldberg-variaties BWV.988 - compleet

Leonhardt, Gustav [klavecimbel]

Deutsche Harmonia Mundi

GD 77149

23:08

Liszt, Franz

Années de pèlerinage, première année S.160, "Suisse" - nr.4, "Au bord d'une source"

Hough, Stephen [piano]

Hyperion

CDA67424

23:13

Schubert, Franz

Winterreise D.911 - nr.15, "Die Krähe" (Arr.)

Behle, Daniel [tenor] & Schnyder, Oliver [piano] & Janke, Andreas [viool] & Nyffenegger, Benjamin [cello]

NVT

NVT

23:17

Roberts, Ralph Arthur

Auf der Reeperbahn (Arr.)

Behle, Daniel [tenor] & Schnyder, Oliver [piano] & Janke, Andreas [viool] & Nyffenegger, Benjamin [cello]

NVT

NVT

23:23

Bryars, Gavin

Jesus' blood never failed me

Bryars, Gavin

Cockpit Ensemble

RGB

BCGBCD 22

23:50

Rameau, Jean-Philippe

Livre de pièces de clavecin - boek 2, 1724 ; Suite in D gr.t. - deel I, "Les Tendres Plaintes"

Rondeau, Jean [klavecimbel]

Erato

0 825646 974580

23:54

Rameau, Jean-Philippe

Pièces de clavessin avec une méthode pour la méchanique des doigts ; Suite in e kl.t. - deel VII, "Musette en rondeau"

Rondeau, Jean [klavecimbel]

Erato

0 825646 974580