Opium van 1 juni 2017

Opium

Donderdag 1 juni 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30   Te gast: Fabio Wuytack

Back to Utopia is een creatieve documentaire van Fabio Wuytack over Utopia, het visionaire boek van Thomas More dat 500 jaar geleden in Leuven werd gedrukt, én over zijn betekenis vandaag, nu de mensheid oog in oog staat met een wereldwijde crisis.

De in januari overleden Britse acteur John Hurt en zijn Vlaamse collega Johan Leysen spelen de hoofdrollen in deze deels fictieve documentaire. Samen met het boek 'Utopia' van de Engelse humanist Thomas More dat 500 jaar geleden verscheen. Wat kan dit visionaire werk ons vandaag leren?

Wuytack (bekend van onder meer het drieluik Red Star Line) gebruikt More’s boek als gids doorheen de geglobaliseerde samenleving van nu.

DINSDAG 6 JUNI 2017, 22.55 UUR OP NPO 2

Te gast: Fabio Wuytack
22:33   Live muziek - Mayke Rademakers

Op haar 16e begon celliste Mayke Rademakers haar studie bij André Navarra, daarna studeerde ze bij William Pleeth in London en in the Verenigde Staten bij Janos Starker. Mayke gaf vele recitals, kamermuziek-concerten, radio uitzendingen, solo concerten in Europa en gedurende het festival van Aspen (V.S.).
Foto: Elena Platonova

Live muziek - Mayke Rademakers
23:00   De Torenkamer - Hilde Atalanta - Dag 4

Zo chaotisch als mijn dag gisteren verliep, zo gladjes verliep het vandaag. Het is vier uur en het voelt alsof ik wakker word uit een soort slaap, behalve dat het geen slaap was maar een langdurige focus waarin ik meer voor elkaar heb gekregen dan ik had durven hopen. Ik kwam vanmorgen om half tien aan, heb koffie gemaakt, mijn schoenen uitgetrokken en heb daarna non-stop zes uur lang geschilderd. Ik ben vergeten te lunchen maar voel me niet hongerig. Gek genoeg voel ik me energiek, het soort opwinding dat ik ook voel als er onweer aan komt (ik houd van onweer). 


Ik had een soort mini-deadline vandaag: zometeen komt Joep langs, de vriend die model heeft gestaan voor deze serie. Zonder dat hij of ik wist dat er een serie schilderijen van de fotosessie zou komen, overigens. Ik heb hem twee maanden geleden gefotografeerd met het idee meerdere portretten van één model te maken, om te zien hoe het zou zijn om gedurende langere tijd met hetzelfde model te werken. Dat het grote schilderijen op doek zouden worden, had ik niet gedacht - en tot mijn blijdschap werkt het ontzettend goed. De grote afmetingen van het doek (80x100cm) zijn uitermate geschikt om grote portretten op te schilderen. Ik kan me verliezen in details, en merk dat mijn techniek zich met ieder portret ontwikkelt. 


Ik ben benieuwd wat Joep van de schilderijen vindt. Hij heeft ze nog niet gezien; wel op foto, maar niet in het echt. En in het echt zijn ze zoveel mooier dan op foto. Jammer eigenlijk, dat een camera niet in staat is alle details, alle kleuren en verfijnde nuances vast te leggen. Maar misschien is dat ook wel fijn; dan word je gedwongen om schilderijen in het echt te gaan bekijken. 


Ik herinner me dat ik vier jaar geleden in Wenen was, en daar het museum voor moderne kunst bezocht. Er was een tentoonstelling van Egon Schiele en Gustav Klimt - mijn favoriete schilders. Helemaal boven hing een reusachtig schilderij dat leven en dood uitbeeldde. Het raakte me diep - de kleuren, de details, de expressie. Ik heb drie kwartier op een bankje voor het schilderij gezeten, en alleen maar gestaard. 


Het is prachtig dat kunst digitaal vastgelegd wordt, maar in het echt is het duizendmaal indrukwekkender. Voor de foto's die ik van mijn portret maak deze week, geldt hetzelfde. 


Bij dezen bent u van harte uitgenodigd morgenavond naar de radiouitzending in Vondel CS te komen en het eindresultaat van mijn week in de torenkamer te aanschouwen. 


Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

Falco Verholen

De Torenkamer - Hilde Atalanta - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Ted van Lieshout - Attractie uit Onder mijn matras de erwt

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Ted van Lieshout - Attractie uit Onder mijn matras de erwt

Ted van Lieshout (1955) is schrijver, dichter en tekenaar. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, in 2009 met de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn nieuwste boek is Schuldig kind.
Foto: Ted van Lieshout

Muziek in deze uitzending

Uitzending 1 juni 2017

22:30

Murrill, Herbert

The souls of the righteous

King, Robert

Choir of the King's Consort

Vivat

113

22:32

Rademakers, Mayke

Stagioni

Rademakers, Mayke [cello]

NVT

NVT

22:34

Morricone, Ennio

The mission ; ''The mission''

London Philharmonic Orchestra

Morricone, Ennio

VIRGIN

CDV2402

22:37

Rademakers, Mayke

Stagioni

Rademakers, Mayke [cello]

NVT

NVT

22:41

Mansell, Clint

Requiem for a Dream

Kronos Kwartet

Nonesuch

79611-2

22:45

Rademakers, Mayke

Stagioni

Rademakers, Mayke [cello]

NVT

NVT

22:49

Tallis, Thomas

Spem in alium

Hollingworth, Robert

I Fagiolini

DECCA

478 2734

22:58

Tallis, Thomas

Mis (4-stemmig), "Mass for four voices" - compleet

New York Polyphony

Bis

BIS-2037

23:17

Cheetham, John

Sonate voor tuba en piano - deel II, "Lamentoso"

Kutz, David [tuba] & Bouwhuis, Gerard [piano]

eigen beheer

nvt