Opium van 11 mei 2017

Opium

Donderdag 11 mei 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30   Te gast: Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam, is als theatermaker verbonden aan het Ro theater in Rotterdam, geeft boeken uit Das Mag en is columnist voor dagblad Trouw.

En we noemen hem

Ze vertelt vanavond over haar nieuwe boek 'En we noemen hem'. Hoelang duurt een oorlog echt? Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie 'foute Nederlanders' komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad. Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze 'bommenneef' was - met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinterklaasmoorden. Met de buik groeit ook de twijfel: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger? 'En we noemen hem' is een spannende pageturner over mythe en werkelijkheid, goed en fout en de vraag wat een pasgeboren baby met zijn voorouders te maken heeft. 

Zohre

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra: of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer. In Zohre, een Afghaans Nederlandse Soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat volgde. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar ook vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis, op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn, waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Te gast: Marjolijn van Heemstra
22:35   Live muziek: Nienke Oostenrijk en Marianne Boer

Sopraan Nienke Oostenrijk behaalde eerst haar doctoraalexamen geschiedenis alvorens aan haar zangopleiding te beginnen. Nienke Oostenrijk is een veelgevraagd concertsoliste. Haar passie voor kamermuziek en liedrecitals uit zich in een veelheid van concerten die zij in wisselende samenstellingen geeft, onder meer met haar zus Pauline en de pianistes Marianne Boer en Laura de Lange. 

Live muziek: Nienke Oostenrijk en Marianne Boer
23:00   De Torenkamer - Hannah Polak - Dag 4

NO-ONE IS EVER COMPLETELY READY

TO HEAR THE TRUTH IN A CLEAR VOICE

DETAILS OF OUR STORY ARE MISSING

BUT I STILL REMEMBER THE NOISE


The lyrics van een nieuw lied dat ik ben begonnen uit frustratie om dat lied dat ik maandag begon. Ik ben aan het zoeken naar hoe die noise klinkt in akkoorden. Sowieso als iets dat vraagt om: MINDER. Wollig, chaotisch, koel, helder maar gesloten.

Ik ga terug naar dat gevoel, van dat het te veel was. Ik vind een geluid. Een waggelend geluid, golvend. Deinend. Heavy. Het knalt m’n oren binnen via m’n headphones en pingelt aan de juiste snaar in m’n hart. Ik sla het akkoord in verschillende ritmes aan en drijf dieper weg in de emotie. Die noise is nu tastbaar geworden. Bijna plastisch. Dat gezicht, die ruimte, dat ene details uit het verhaal krijgt weervorm.

Maar dan realiseer ik dat ik nu even niet aan die snaar wil zitten, dus ik sluit het project en ben weer terug bij het lied van maandag.

De Torenkamer - Hannah Polak - Dag 4
23:03   Slaapservice: Haro Kraak uit Lekhoofd

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Haro Kraak uit Lekhoofd

Haro Kraak (1986) is verslaggever en tv-recensent van de Volkskrant. Hij publiceerde korte verhalen in Revisor en De Optimist. In september verscheen zijn debuutroman Lekhoofd, over een jongen die geluiden kan proeven en letters en cijfers in kleuren.

Slaapservice: Haro Kraak uit Lekhoofd

Muziek in deze uitzending

Uitzending 11 mei 2017

22:30

Badings, Henk

Canamus, amici, canamus

Gronostay, Uwe

Nederlands Kamerkoor

NM classics

92065

22:36

Schubert, Franz

Suleika II D.717, op.31, "Ach, um deine feuchten Schwingen"

Oostenrijk, Nienke [sopraan] & Boer, Marianne [piano]

NVT

NVT

22:48

Schubert, Franz

Schwanengesang D.957, Rellstab-Lieder - nr.4, "Ständchen" (Arr.)

Grumiaux, Arthur [viool] & Hajdu, Istvan [piano]

UNIVERSAL

00028948056736

22:54

Schubert, Franz

Rosamunde, Fürstin von Zypern D.797 ; "Romanze, Der Vollmond strahlt"

Oostenrijk, Nienke [sopraan] & Boer, Marianne [piano]

NVP

NVT

23:06

Vivaldi, Antonio

Dixit Dominus RV.807 ; altaria, "De torrente in via bibet"

Dresdner Instrumental-Concert

Kopp, Peter

Mingardo, Sara [alt]

Deutsche Grammophon

00289 477 6145

23:12

Schubert, Franz

Szenen aus dem Schauspiel Lacrimas (2) D.857 - nr.1, "Lied der Delphine"

Oostenrijk, Nienke [sopraan] & Boer, Marianne [piano]

NVT

NVT

23:17

Brahem, Anouar

Le pas du chat noir

Brahem, Anouar [oud]

ECM

163732

23:27

Lang, David

Just (after song of songs)

Trio Mediaeval & Knox, Garth [altviool] & Vesterman, Agnès [cello] & Lemêtre, Sylvain [slagwerk]

Louth Contemporary Music Society

LCMS 1502

23:40

Wright, Gavin & Liebmann, Helen

The sound of someone going away and it doesn't matter

Penguin Cafe Orchestra

VIRGIN

05099921273353

23:53

Schumann, Robert

Sonate voor viool en piano WoO.22 in c kl.t., "F.A.E. Sonate" ; Intermezzo

Opdam, Tosca [viool] & Stanislavski, Victor [piano]

NVT

NVT