Opium van 17 februari 2017

Opium

Vrijdag 17 februari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek - Snowapple

Una en Laurien uit Amsterdam en Laura uit Letland vormen samen Snowapple waarmee zij door Engeland, Frankrijk,Duitsland en de Verenigde Staten tourden. Hun liedjes kenmerken zich door de driestemmige harmonieën en invloeden uit de pop, folk en klassieke wereld. Hun nieuwste cd, TRACKS, verscheen vorige maand.

Live muziek - Snowapple
22:33   Te gast: Serge van Veggel

Serge van Veggel, artistiek leider van OPERA2DAY is te gast. Dr. Miracle's last illusion van OPERA2DAY is nu te zien in de Nederlandse theaters. Concept en regie van de voorstelling zijn van Serge van Veggel.

Dr. Miracle's last illusion

We volgen in de voorstelling de ongrijpbare illusionist Dr. Miracle. Hij betovert in zijn rondreizend theater het publiek met ogenschijnlijk luchtig variété. Hij stelt de zwaartekracht en andere natuurwetten op de proef. Tijdens een van zijn voorstellingen laat zijn assistente het leven door een tragisch ongeluk. Dr. Miracle raakt volledig bedwelmd door de schoonheid van haar overgang naar het eeuwige licht. Hij wordt overvallen door een overweldigend verlangen om deze ervaring opnieuw te ondergaan. In zijn zoektocht neemt hij steeds nieuwe gedaanten aan, en raakt hij verzeild in een mysterieuze wereld vol slaapwandelaars, waanzinnigen en dolende zielen. Kijken we naar lichtvoetige illusies? Of zien we een gedetailleerd verslag van een reeks gruwelijke moorden?
Foto: Morten de Boer

Te gast: Serge van Veggel
Luidspreker Luidspreker
23:11   Torenkamer: Dorian Temming - Dag 5

En ineens zit de week er alweer op. Ik kan terug kijken opeen hele goede week. Goed om een keer weer fulltime met je werk bezig te kunnen zijn. De chaos van het begin van de week is omgezet in een werk waar ik mij in kan vinden. Dat is ook een les geweest voor mezelf. Ik herken deze onrust ook buiten de stad. Soms krijg je zoveel informatie dat je niet weet hoe je dat ineen werk kunt uitbeelden. Door veel te schetsen en al die informatie die je krijgt op papier te zetten heb ik het kunnen verbeelden. Dingen die mij opvielen terwijl ik aan het wandelen was heb ik in de vorm van schrijven en schetsen genoteerd. Hierdoor bracht ik alle informatie van input naar output endaardoor kreeg ik overzicht.


Wat opvallend was en mij het meest inspireerde was dat op plekken waar weinig of geen mensen komen het makkelijkste mos en ander groen ontstaat. Een leuk voorbeeld ervan vond ik bij fietsenrekken en tussen de stoepen een gebouw. Hoe minder mensen er lopen hoe meer kans mos krijgt om door te groeien. De schaduwplekken zijn geschikte plekken voor het ontstaan van groen. Daarnaast vond ik het contrast van het menselijke en natuurlijk minder groot worden. Het leeft hier met elkaar. Mos begint op sommige plekken ook te groeien op reclameborden en lantaarnpalen.

 

Ik ging met mijn project op zoek naar successie in de stad op pad. Het mooie is dat ik hierdoor ook in mijn werk successie heb verkregen. Langzaam maar zeker kreeg het eindresultaat vorm. Het moet gevoed worden en kan daardoor groeien. Dat is zowel voor het ontstaan van natuur en het ontstaan van kunst belangrijk.


Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Jamal Ouariachi - Tegen de kwestie

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jamal Ouariachi - Tegen de kwestie

Jamal Ouariachi (1978) debuteerde in 2010 met de roman De vernietiging van Prosper Morèl. Schreef korte verhalen voor de bundel Agents-Provocateurs: 20 onder 35 en voor tijdschriften als De Revisor, Tirade en Vogue. Zijn tweede roman Vertedering verscheen in 2013. Schreef de roman 25, het eerste deel van de trilogie 25-45-70, waarvan de twee andere delen zijn geschreven door David Pefko (45) en Daan Heerma van Voss (70). Met zijn nieuwste boek Een Honger won hij de BNG Literatuurprijs 2015.
Foto: Arnout Hulskamp

Muziek in deze uitzending

Uitzending 17 februari 2017

22:30

Menotti, Gian Carlo

The Medium: Seance (fragm)

New European Ensemble

Schvartzman, Hernán

NVT

nvt

22:32

Bergin, Una

Going Coo Coo (On a Choo Choo Train)

Schreuder, Laurien [zang & mandoline] & Polence, Laura [zang & piano] & Bergin, Una [zang & gitaar] & Trio Snowapple

NVT

NVT

22:35

Bellini, Vicenzo

La sonnambula ; Ah! non credea mirarti

Patti, Adelina [sopraan]

EMI Classics

2 28956 2

22:38

Verdi, Giuseppe

La traviata ; Akte I - Prelude

Berliner Philharmoniker

Abbado, Claudio

Deutsche Grammophon

457 627-2

22:42

Thomas, Ambroise

Hamlet ; A vos jeux mes amis... Pâle et blonde

Münchner Rundfunkorchester

Ettinger, Dan

Damrau, Diane [sopraan]

VIRGIN

50999 519313 22

22:46

Bergin, Una

There Becomes Here

Schreuder, Laurien [zang & mandoline] & Polence, Laura [zang & piano] & Bergin, Una [zang & gitaar] & Trio Snowapple

NVT

NVT

22:50

Bergin, Una

Isabelle

Schreuder, Laurien [zang & mandoline] & Polence, Laura [zang & piano] & Bergin, Una [zang & gitaar] & Trio Snowapple

NVT

NVT

22:53

Stravinsky, Igor

De vuurvogel, slot

Kirov Orkest

Gergiev, Valery

UNIVERSAL

00028944671520

23:16

Vaughan Williams, Ralph

Songs of travel (9) - nr.7, "Whither must I wander?"

Terfel, Bryn [bariton] & Martineau, Malcolm [piano]

Deutsche Grammophon

445 946-2