Opium van 16 maart 2017

Opium

Donderdag 16 maart 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
22:30   Te gast: Auke de Vries

Slechts enkele Nederlandse kunstenaars zijn tot ver buiten de landsgrenzen bekend en Auke de Vries is er één van. Zijn werken voor de openbare ruimte zijn talrijk. In Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en Spanje is De Vries vertegenwoordigd. Met sculptuur wil hij de ruimte bedwingen en ‘aanraken’. Met zijn werk maakt hij de verbinding tussen de straat, architectuur en infrastructuur. Van 18 maart 2017 - 25 juni 2017 eert Beelden aan Zee de kunstenaar met een groots overzicht van recent werk.

Te gast: Auke de Vries
22:33   Live muziek: In de ban van Brahms

Dit voorjaar vonden de audities plaats voor het talentontwikkeltraject ‘In de ban van Brahms’. Het traject leidt tot de uitvoering van het Tweede Strijksextet van Brahms op 8 april. Vanavond speelt violiste Emma het eerste deel van de ‘Sonate voor viool en piano’ van Poulenc. Violiste Evgeniya speelt het eerste deel van Brahms ‘Vioolsonate’. Cellist Pieter speelt Debussy’s ‘Cellosonate’.

Live muziek: In de ban van Brahms
23:00   De Torenkamer: Matthías Sigurðsson - Dag 4

Vandaag was ik bezig met een nieuw stuk. Maar ik had deze keer een andere aanpak. Eerst maakt ik een loop, waar vervolgens het nummer op draaide. Het stuk draaide om een loop, met een live-klarinet spelen op de voorgrond. Ik heb in dit stuk geprobeerd om een meer virtuoos gebruik voor de klarinet te vinden, op een manier die muzikaal spannend voor mij is. Ik kon niet stoppen met spelen. Ik heb twee zeer coole effecten gevonden op de klarinet, een die de noten van de klarinet transponeert naar beneden naar de basnoten, zodat het klinkt als een synth. En de ander is een lange delay, die transponeert de noten van de klarinet ook naar boven. Dus als ik met  ze samen speel, ontstaat er een interessante dialoog tussen mijzelf en de computer. Want de computer antwoordt wat ik net heb gespeeld, maar altijd net iets anders. Daarna speelde ik een hele snelle melodie met deze twee effecten over een energievolle beat. Het stuk is nog niet klaar maar ik ben helemaal enthousiast erover. Ik zal waarschijnlijk dit lied niet helemaal afmaken voor het einde van de week, maar ik zal er zeker aan blijven werken in de komende weken en hoop het online te zetten.

De Torenkamer: Matthías Sigurðsson - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:48   Slaapservice: Lidewijde Paris leest Zaterdag van Ian McEwan

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Lidewijde Paris leest Zaterdag van Ian McEwan

Lidewijde Paris werkte 25 jaar in het boekenvak als redacteur en uitgever. Ze was copywriter, boekverkoper, etaleur, interviewer, gastprofessor in Hamburg, journalist en docent schrijven en lezen. April 2016 startte ze met De Lees!ambassade die het literaire lezen op een toegankelijke en sprankelende manier wil bevorderen. In september 2016 verscheen haar boek Hoe lees ik? dat dit initiatief kracht bij zet. Ze reist door het land met lezingen, workshops, interactieve lessen en werkt aan een vervolg op Hoe lees ik?.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 maart 2017

22:31

Myslivecek, Josef

Symfonie nr.2 in A gr.t., 1772, "Ouverture" - deel III, "Allegro"

Concerto Köln

Ehrhardt, Werner

Archiv Produktion

477 6418

22:37

Poulenc, Francis

Sonate voor viool en piano FP.119

Roijackers, Emma [viool] & Man, Laurens de [piano]

NVT

NVT

22:49

Purcell, Henry

Tis women makes us love

Deller, Alfred

Deller Consort

Harmonia Mundi

HMC 90242

22:54

trad.

Polegnala e Tudora

Filip Kutev Choir

NVT

nvt

23:04

trad.

Noma thembe

Mbulu, Letta [zang]

Concord

CDBGPM 214

23:08

Brahms, Johannes

Sonate voor altviool en piano, op.120, nr.2 in Es gr.t. deel I

Peschanskaya, Evgeniya [altviool] & Smeets, Noud [piano]

NVT

NVT

23:14

Debussy, Claude

Sonate voor cello en piano - deel I, "Prologue"

Koe, Pieter de [cello] & Smeets, Noud [piano]

NVT

NVT

23:20

Mozart, Wolfgang Amadeus

Serenade voor blazers KV.375 in Es gr.t. - compleet

Waart, Edo de

Nederlands Blazers Ensemble

PHILIPS

4207 112

23:47

Bodin de Boismortier, Joseph

Concert voor 5 fluiten op.15 nr.2 in a kl.t. - compleet

Seldom Sene

Brilliant Classics

94871