Opium van 3 februari 2017

Opium

Vrijdag 3 februari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek - Mathieu van Bellen en Omri Epstein

Violist Mathieu van Bellen en pianist Omri Epstein zijn onderdeel van het Busch Trio. Het trio heeft zichzelf naar de legendarische violist Adolf Busch (1891 – 1952) vernoemd. Mathieu van Bellen bespeelt de ex-viool van Adolf Busch (een Guadagnini uit 1783).

Live muziek - Mathieu van Bellen en Omri Epstein
22:33   Te gast: Joris Postema

Joris Postema maakte een documentaire over fotograaf Ed van der Elsken en diens zoon Daan: De erfenis. De documentaire is nu te zien en tegelijkertijd is er een expositie met werk van Van der Elsken te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Ed van der Elsken (1925-1990) is een van de grootste Nederlandse fotografen en met De verliefde camera presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. Een tentoonstelling die de nadruk legt op zijn bijzondere kwaliteiten als fotograaf, boek- en filmmaker, en op zijn experimenten in presentatievormen. In een nieuwe multidisciplinaire ervaring die de actualiteit van zijn werk bevestigt.

De erfenis

Daan van der Elsken is gewend om voor de camera te staan. Eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken, nu is het die van zijn beste vriend Joris Postema. Samen proberen ze grip te krijgen op Daan’s leven, door postuum de confrontatie met zijn vader aan te gaan. Daan ziet Ed - hij lijkt meer op hem dan hij zou willen – als hoofdoorzaak van de manische depressiviteit die hem al vijftien jaar teistert. Aan de hand van veelvuldig voorhanden zijnde foto’s en filmbeelden en ontmoetingen met betrokken familie en vrienden probeert Daan te doorgronden wat zijn vader aan hem heeft doorgegeven. Hij komt tot een verrassende ontdekking.

Te gast: Joris Postema
23:00   De Torenkamer - Bibi Spaans - Dag 5

Gisteravond ben ik begonnen met het schilderen van de maskers. Daarna ben ik lekker gaan slapen zodat ik ze vandaag met een fris oog kon bekijken.


Vandaag is eigenlijk de belangrijkste dag, omdat alles wat ik nu toevoeg of weghaal in de gezichten onwijs bepalend is voor het uiteindelijke gevoel van de karakters.Het grappige is dat ik de week begon met het idee om “vrolijke maskers” te maken, maar eigenlijk is dat niet het eerste woord wat je ze zou geven.


Zo gaat het heel vaak in mijn werk. Het uiteindelijke resultaat is nooit hetzelfde als de eerste schets. Ik vind dat juist de magie van het proces en ben dan ook heel blij met hoe de maskers nu zijn. Nu nog hopen dat ik alle laatste dingetjes afkrijg voor de uitzending van vanavond….


De maskers zijn onderdeel van een grotere feestelijke parade, waarvan het resultaat te zien is op het kunst & technologie- festival Tec Art in Rotterdam. Voor het resultaat en meer van mijn werk kun je ook een kijkje nemen op mijn pagina!

bibi dag 5.jpg

De Torenkamer - Bibi Spaans - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Marjolein Visser — De mug

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Marjolein Visser — De mug

MARJOLEIN VISSER (1989) studeerde af als antropoloog, ontwikkelingssocioloog en klinisch psycholoog. Ze won verschillende schrijfwedstrijden waaronder Writing for Success en de VPRO Bagagedrager 2015. Ook deed ze wetenschappelijk onderzoek voor en over ontwikkelingsorganisaties. In 2014 verscheen haar chapbook De Kleine Hol Club bij Literair Productiehuis Wintertuin. Dit jaar neemt Marjolein deel aan het Slow Writing Lab, het ontwikkeltraject van het Nederlands Letterenfonds.
Foto: Schulte Schultz Fotografie

Muziek in deze uitzending

Uitzending 3 februari 2017

22:30

Elsken, Daan van der

Erfenis: Thema

Elsken, Daan van der

NVT

nvt

22:31

Bach, Johann Sebastian

Partita voor viool nr.2, BWV.1004 in d kl.t. - deel IV, "Gigue"

Bellen, Mathieu van [viool]

NVT

NVT

22:34

Satie, Erik

Gnossiennes (6) - nr.1

Ciccolini, Aldo [piano]

EMI

CDC 7474742

22:37

Elsken, Daan van der

Cowboy

Elsken, Daan van der

NVT

nvt

22:39

Ibert, Jacques

Les Rencontres ; Trois pièces - nr.1, "Les Bouquetières"

Slowaaks Radio Symfonieorkest

Adriano

Naxos

8.555568

22:42

Messager, André

L'amour masqué ; Akte I - aria, "J'ai deux amants"

Orchestre de l'Opera National de Lyon

Abel, Yves

Petibon, Patricia [sopraan]

DECCA

475 090-2 DH

22:45

Strauss, Richard

Sonate voor viool en piano, op.18 in Es gr.t. - deel II, "Improvisation. Andante cantabile"

Bellen, Mathieu van [viool] & Omri Epstein [piano]

NVT

NVT

22:52

Poulenc, Francis

Sonate voor piano's [2] FP.156

Tharaud, Alexandre [piano] & Chaplin, Francois [piano]

Naxos

8.553613

23:13

Sweelinck, Ja Pieterszoon

Variaties (6) voor toetsinstrument SwWV.324, S.60, "Mein junges Leben hat ein End" (Arr.)

Farkas Kwintet

NVT

NVT