Opium van 31 mei 2017

Opium

Woensdag 31 mei 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Te gast: Ferry Mingelen en Annette Embrechts

In Opium worden vandaag de nominaties voor de belangrijkste toneelprijzen bekend gemaakt: de Louis d’Or, de Theo d’Or, de Colombina en de Arlecchino.

In de studio Ferry Mingelen, voorzitter van de Nederlandse toneeljury en theaterrecensent Annette Embrechts.

Vorig jaar won Hans Kesting de Louis d’Or voor zijn rol in ‘Kings of War’ bij Toneelgroep Amsterdam en Wine Dierickx won de Theo d'Or voor haar rol in ‘Helpdesk’ bij acteursgroep Wunderbaum.

De toneelprijzen worden zondag 17 september uitgereikt tijdens het Theatergala in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Foto: Anna van Kooij

Te gast: Ferry Mingelen en Annette Embrechts
22:33   Live muziek: Kamermuziekfestival Schoorl

Van 2 t/m en 5 juni presenteren Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, beter bekend als het Pianoduo Scholtes & Janssens, voor de tweede maal het Kamermuziekfestival Schoorl in de sfeervolle Protestantse Kerk en Restaurant Merlet aan de Duinweg. Wij krijgen vanavond en voorproefje.

Live muziek: Kamermuziekfestival Schoorl
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Roos Vlogman - Hera

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u: 

Roos Vlogman - Hera

Roos Vlogman (1992) schrijft proza en poëzie. Ze is winnaar Write Now! 2016 met het verhaal ‘Sessie 51’ en droeg onder meer voor op Het Gedichtenbal, Dichters in de Prinsentuin en festival de Zwarte Cross. Het afgelopen jaar heeft ze deelgenomen aan het Slow Writing Lab, een talentontwikkelingstraject van het Nederlands Letterenfonds, hiervoor gaat ze in november een maand naar Zuid-Afrika om aan haar poëziedebuut te werken. 
Foto: Vera Cornel

Luidspreker Luidspreker
23:27   De Torenkamer - Hilde Atalanta - Dag 3

Vandaag was chaotisch. Een dag waarbij afspraken uitlopen, pakketjes te laat worden bezorgd, er door de stad gefietst moet worden en ik me om half vijf pas realiseer dat ik niet heb geluncht als ik op mijn benen sta te trillen. 


Mijn plan was bijzonder geordend: in de ochtend naar de huisarts, een pakketje ophalen en een aantal prints verzenden naar Berlijn waar mijn illustraties van The Vulva Gallery voor een documentaireserie worden gebruikt. Dan op de fiets naar het Vondelpark, en om 11u aan de slag in de torenkamer. Zes uur ongestoord schilderen. Voor het portret had ik het haar op de planning staan. Dat is vaak een middag werk; het is heel verfijnd werk, waarbij een simpele streek die misgaat betekent dat je de onderlaag weer opnieuw gedaan kan worden. Precisiewerk. 

Uiteraard ging mijn ochtendplanning helemaal mis. Dat is de vaste regel bij strakke planningen: ze gaan zelden goed. Strakke planningen zijn als pubers; ze verlopen enkel zonder morren als er geen druk op staat, en er voldoende ruimte is voor hier en daar een misser. Drie deadlines op een dag was natuurlijk vragen om problemen. 

Om 13u kon ik dan eindelijk beginnen met schilderen, en gelukkig schoot dat goed op. Dat gaf me voldoende rust om rustig op de fiets naar de andere kant van de stad te sprinten toen ik om 16u bericht kreeg dat mijn pakketje eindelijk bezorgd was, zodat ik ze op tijd met de post mee zou kunnen geven. Die deadline haalde ik. 

Het voelde vreemd om om 18u weer naar de torenkamer te fietsen; een tijd waarop ik normaal altijd stop met werken. Maar drie uur schilderen was niet voldoende om af te krijgen wat ik af wilde krijgen, dus ik heb besloten de avond door te schilderen. Het voordeel van een torenkamer is dat het lang licht blijft; hopelijk geeft de avond me voldoende tijd om mijn vertraging recht te trekken.

De vrijdag komt met elke penseelstreek dichterbij - roze, zwart, lichtblauw - en ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Falco Verholen

 

Falco Verholen

 

Falco Verholen

 

Muziek in deze uitzending

Uitzending 31 mei 2017

22:30

Purcell, Henry

Timon of Athens, the man-hater Z.632 ; Curtain tune on a Ground (Arr.)

Pluhar, Christina

L'Arpeggiata

Erato

08256 463375 0 7

22:32

Moessorgski, Modest

Schilderijententoonstelling (Arr.)

Scholtes, Lestari [piano] & Janssens, Gwylim [piano]

NVT

NVT

22:35

Steiner, Max

Casablanca ; medley, "Ilsa returns - As time goes by"

The Warner Bros. Studio Orchestra

SONY

88697638542

22:39

Brahms, Johannes

Trio voor piano, klarinet en cello, op.114 in a kl.t.

Janssens, Gwylim [piano] & Oomen, Heleen [klarinet] & Besseling, Leonard [cello]

NVT

NVT

22:44

Mercadante, Saverio

Virginia

London Philharmonic Orchestra

Benini, Maurizio

Opera Rara

ORC 39

22:47

Dvorak, Antonin

Silhouetten (12) op.8 - nr.9, "Allegro"

Kölner Klavier Duo

Berlin Classics

0017402BC

22:48

Haydn, Joseph

Trio voor piano, viool en cello Hob.XV, nr.25 in G gr.t., "Zigeuner trio"

Scholtes, Lestari [piano] & Paredes, Eduardo [viool] & Besseling, Leonard [cello]

NVT

NVT

22:51

Bach, Johann Sebastian

Concert voor 2 violen en strijkorkest BWV.1043 in d kl.t. - compleet

Academy of Ancient Music

Manze, Andrew

Manze, Andrew [viool] & Podger, Rachel [viool]

Harmonia Mundi

HMU 907155

23:06

Bosmans, Henriëtte

Impressions voor cello en piano (3) - nr.2, "Nuit calme. Très lent"

Rademakers, Mayke [cello] & Verschoor, Matthijs [piano]

Quintone

Q 07002